Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 24,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Waar een wil is, maar nog geen weg
  Waar een wil is, maar nog geen weg (boek)

Waar extreem doodnormaal is

5500 km fietsen over de Zijderoute

Judith Zielstra • Boek • paperback

 • Samenvatting
  In de lente van 2012 stappen Judith Zielstra en haar man Rick op het vliegtuig naar Oezbekistan. Het is het startpunt van een fietstocht door Centraal-Azië die hen flink op de proef stelt. Fietsen over de eeuwenoude Zijderoute is een fysieke en mentale uitdaging die veerkracht en incasseringsvermogen vereist. Lang niet alles verloopt volgens plan.
  Toch vallen barre wegen, slechte weersomstandigheden, blessures en bureaucratie in het niet bij de ongekende gastvrijheid, verpletterende natuur en cultuur-historische rijkdom van Oezbekistan, Tajikistan en Kirgizië.
  Op haar eigen, nu eens humoristische, dan weer serieuze wijze beschrijft Judith Zielstra de vele wonderlijke situaties en bijzondere ontmoetingen onderweg.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 205mm
  Aantal pagina's : 320
  Uitgeverij : Dutch Nomads
  ISBN : 9789463457231
  Datum publicatie : 07-2019
 • Inhoudsopgave
  Oezbekistan 9
  1. Lekker begin 10
  2. Koude kroket 14
  3. Bad vibes 20
  4. Het lijkt wel vakantie 24
  5. De politie is je beste vriend 28
  6. No sex 33
  7. Paranoïde 36
  8. Big bag 39
  9. Grotty hotel 43
  10. Menselijke waakhond 49
  11. Stofhoopjes 55
  12. Fluwelen heuvels 60
  13. Termez tv 63
  14. Helletocht 66

  Tajikistan 81
  1. Viva la visa 82
  2. Helletocht II 86
  3. Ga terug naar start 95
  4. DNA-spoor 100
  5. Bij regen niet bewegen 103
  6. Prutrace 108
  7. Adrenaline junkies 114
  8. Guru Rick 119
  9. Bijvoederen 123
  10. Stress test 126
  11. Je vindt ’t op marktplaats 131
  12. Vuuraanbidders 135
  13. Proppers heb je overal 141
  14. Gekken en dwazen 146
  15. Soms zie je de bui niet hangen 151
  16. Doggybag 155
  17. Ziek, zwak en misselijk 160
  18. ‘Ei’-genaardige wasbeurt 166
  19. Mad Max na de Apocalyps 169
  20. Verboden vlees 176
  21. Het wilde oosten 187
  22. Hoog(s)tepunt 194

  Kirgizië
  1. Casual Saturday 226
  2. Verboden vrucht 232
  3. Diep(s)tepunt 238
  4. Bloemetjes en bijtjes 241
  5. Game over 244
  6. Plan B 251
  7. Vijf vingers 254
  8. Uche uche… 258
  9. Beesten in het nieuws 262
  10. Voor pampus 267
  11. Voor pampus II 271
  12. Tolik the Alcoholic 276
  13. Zwarte dag 280
  14. Als een bal-balletje 284
  15. Duizenden schapenpootjes 289
  16. Buitenaards 292
  17. Op het verkeerde pad 295
  18. Paardje rijden 300
  19. Afscheid 306
 • Reviews (9,8 uit 2 reviews)

  01-07-2019
  Aanrader!
  Een boek voor 2 soorten mensen; de avonturiers die worden geprikkeld om ook zo’n spannende reis te ondernemen. Maar ook zij die heerlijk griezelen en tijdens het lezen van dit vlot geschreven reisverslag opgelucht denken; “ik ben blij dat ik veilig op de bank zit en volgend jaar weer comfortabel naar Frankrijk ga!” Een boek dat leest als een trein en dat gebieden omschrijft waar nauwelijks toeristen komen. Hoewel (of juist omdat?) mijn vakanties niet zo avontuurlijk zijn heb ik Judith Zielstra’s boek met zeer veel plezier gelezen! Er zitten ook een aantal pagina's met prachtige foto's bij die tijdens de reis zijn gemaakt.

     Mooie foto\'s
     Vlotte schrijfstijl

  Geplaatst door uit \'T Gooi , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  26-06-2019
  Dit lezend wil ik daar ook heen!
  In 6 maanden door 3 landen fietsen die tot de verbeelding spreken. Exotische mensen en plaatsen. Een geweldige mix van avontuur, natuur en cultuur. Je beleeft vanuit je stoel de bijzondere ontmoetingen en de adembenemende natuur. Dat zou je zelf ook mee willen maken. Vlot geschreven en mooie foto's. Tussen de vele fiets/reisboeken steekt dit boek er duidelijk boven uit. Een aanrader!


  Geplaatst door uit Midden Nederland , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10

€ 24,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Na een kilometer of 40 bereiken we een klein dorpje waar we door een man van de weg worden geplukt. Hij nodigt ons uit voor eten en aangezien ons ontbijt niet al te voedzaam was, gaan we er graag op in. De man ziet er opvallend niet-Tajieks uit. Groot, vrij licht van huidskleur en een gemillimeterd kapsel. Hij lijkt wel wat op Rick en ik aarzel geen moment om met deze mooie meneer te gaan lunchen.

De man woont op een idyllische plek: een klein wit huisje dat watvan de weg tussen hoge populieren verscholen ligt. We mogen plaatsnemen op een chorpoy die helaas zijn beste tijd heeft gehad. Zodra we gaan zitten zakken we er nagenoeg doorheen, maar we doen net of we niets merken. Twee kindertjes komen aanrennen en zijn door het dolle heen als ze ons zien. Hun moeder is nergens te bekennen, maar we kunnen er niet achter komen wat daarvan de reden is. Direct wordt thee en brood geserveerd en een aantal minuten later komt de man aanlopen met twee dampende borden waarop een enorme berg boekweit met bieslook ligt.
‘Wauw!’ zegt Rick. ‘Zo komen we nooit van ons eigen brood af!’
‘Vinkniezoerg,’ zeg ik terwijl ik al de eerste hap heb genomen. Wat een perfecte timing. Uiteraard halen we ons fotoboekje tevoorschijn en de man is helemaal verguld van wat hij ziet. Elke foto wordt aandachtig bekeken.
‘Hebben jullie zelf ook schapen?’ vraagt hij als hij de Texelse schapen
ziet. ‘Hoeveel melk geven jullie koeien?’
Schaterlachend bekijkt hij de foto’s van enorme hoeveelheden fietsen aan een Amsterdamsegracht en gefascineerd staart hij naar schaatsende mensen in de polder. Plotseling staat hij op. ‘Wacht,’ zegt hij en loopt zijn huis bin nen. Hij komt terug met een zakje waar hij een paar ruwe steentjes met rode vlekken uit haalt. ‘Robijn,’ zegt hij terwijl hij ze iets oppoetst en aan ons geeft. ‘Uit de omgeving van Murghab.’ We zijn helemaal verlegen door dit aardige gebaar. Wij kunnen weinig anders
doen dan zijn zoontjes ieder een sticker geven, die deze dankbaar aannemen.

De man heeft een bijzondere belangstelling voor één foto uit ons album. Het is de foto van Rick na een kickbokswedstrijd, inclusief bebloed gezicht en getergde blik. Hij wijst ongelovig naar de foto en weer naar Rick om te checken of deze aardige gast wel echt deze vechter is. As we ja knikken maakt de man kenbaar dat hij de foto héél graag zou willen hebben. Dit is wel het minste wat we kunnen doen en als Rick deze ook nog van een handtekening voorziet, drukt de man de foto als een kind zo blij tegen zijn hart. Hij wijst naar zijn huis en we zijn er vrijwel zeker van dat Rick een fraai plaatsje aan de muur gaat krijgen.
‘Ha ha, jij bent de nieuwe Aga Khan voor hem!’ roep ik. ‘Hij hangt je plaat aan de muur en aanbidt je de rest
van zijn leven!’

In Tajikistan, en dan met name in het Pamir gebergte, wordt deze godsdienstig leider en imam van het Isma’ilisme sterk vereerd. In vele huizen hangt een foto van Aga Khan IV, prins Karim El Hoesseini. Voor Tajikistan is het door hem opgerichte Aga Khan Development Network van grote betekenis. Dit is een grote private ontwikkelingsorganisatie
die zich in Afrikaanse en Aziatische landen inzet voor de verbetering van leefomstandigheden, onder andere via het
bevorderen van onderwijs, het verbeteren van de infrastructuur en het bieden van gezondheidszorg. Na de ineenstorting van de Sovjet Unie verdween de belangstelling voor Tajikistan en daarmee ook het aanbod van allerlei voorzieningen voor de bevolking. Dat de Aga Khan als een soort god wordt vereerd is niet zo verwonderlijk, aangezien vele Tajieken sterk afhankelijk zijn van de inspanningen van zijn stichting. Tajikistan is het armste land van de voormalige Sovjet-Unie, en een van de armste landen ter wereld. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Tajikistan zelfs meer dan 45% van de bevolking onder de armoedegrens en moet 1 op de 5 mensen rondkomen van een inkomen dat
lager ligt dan 1,25 USD per dag. Met dit in je achterhoofd is het hele bijzonder dat mensen ons überhaupt uitnodigen, omdat vele maar net het hoofd boven water kunnen houden. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen