€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

WATER EEN RAMP OF EEN ZEGEN

in sub-sahara afrika

Els Schrik-Vermeulen • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Dit boek verhaalt over een reis door Burkina Faso in 2015 tijdens het regenseizoen. Met drie personen hebben we in ruim veertien dagen tijd veel projecten van de Stichting Help Burkina bezocht. Overal zijn we zeer gastvrij ontvangen.
  Water is zeer welkom voor de boeren, die met man en macht bezig zijn op hun landerijen. Maar te veel water is ook niet goed. De enorme hoeveelheid water in de regentijd vormt een gigantisch probleem. Erosie alom. Pas ingezaaide velden spoelen weg. Hoe het regenwater op te vangen en te bewaren, dat is de grote uitdaging? In de droge tijd is er vaak een watertekort. De hoeveelheid beschikbaar water bepaalt hoe het de mensen, dieren en planten vergaat.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 192
  Uitgeverij : pumbo.nl
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 10-2015
 • Inhoudsopgave
  Het reisgebied omvat Ouagadougou (hoofdstad van Burkina Faso), Koupela, Pouytenga, Boulsa (ten oosten en noord-oosten van Ouagadougou), Doure (60 km ten noordwesten van Ouagadougou).
  De projecten die we bezocht hebben zijn voornamelijk gerealiseerd door Stichting Help Burkina uit Oud Gastel.
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar2-3 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Na dit korte bezoekje gaan we door naar ons volgende adres, Kombéolé, waar Huib Povel uit Schiedam als waterbouwkundig ingenieur een stuwmeer heeft aangelegd. Daartoe moeten we eerst een heel eind door de brousse rijden. De weg is al niet best als gevolg van slecht onderhoud, maar de regenbuien en waterstromen hebben de toestand ervan ook zeker niet verbeterd. Er zitten grote geulen in de weg, soms overdwars en soms over de volle lengte van de weg gedurende een langer traject. Het vraagt grote stuurmanskunst van onze chauffeur. We gaan dan toch maar even de weg af. De naam weg mag hij hier en daar eigenlijk niet eens hebben. We komen daardoor terecht op een heel smal pad tussen de maisvelden. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. We keren om bij een boom. Er moet gezocht worden naar een alternatieve route naar de woning van Huib Povel. Dan stuiten we op een diep uitgesleten rivierbedding. Onze chauffeur waagt zich er niet aan. We moeten te voet verder. We blijken aan de verkeerde kant van de barrage te staan. Ook in deze barrage staat heel veel water. Gelukkig heeft deze barrage een erg brede en hoge betonnen dam, zodat het water dat er overheen stroomt redelijk beperkt is. Bovendien wordt op slechts een klein deel, in het midden van de barrage, het water doorgelaten. We proberen langs de dam naar de overkant te komen. Op veel plaatsen ligt modder of groeit er mos, waardoor de overtocht wel wat glibberig is. Waar de barrage overstroomt wordt het in een soort riviertje verder naar lagere delen geleid. We besluiten dat er over heen springen bij een smal deel de beste optie is. Niet helemaal risicoloos, gezien de blubber en het mos dat op de andere kant aanwezig is. Alleen Tina besluit met blote voeten door het water te gaan lopen, de rest springt over het stroompje en landt veilig aan de overkant. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen