€ 29,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Woningcorporaties

meer met mensen, minder met stenen

Leaufort • Boek • hardback

 • Samenvatting
  De stenen bepalen niet langer het succes van een woningcorporatie. In het constant veranderende speelveld wordt het voor corporaties steeds lastiger om hun volkshuisvestelijke taak rendabel uit te voeren. Hoe pak je dat aan?

  Dit boek biedt een innovatieve psychologische kijk op woningcorporaties. Interessant voor bestuurders, managers en hr-managers. Het geeft je nieuwe inzichten om je corporatie succesvol te leiden en de flexibiliteit van medewerkers te stimuleren.

  EXTRA! Deze uitgave staat boordevol quotes van topbestuurders en toezichthouders van corporaties. De vele gesprekken met hen gaven extra
  inspiratie en onderbouwing.

  Leaufort (www.leaufort.nl) is een organisatieadviesbureau gericht op bedrijfskundige- en psychologische vraagstukken.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 170mm x 240mm
  Aantal pagina's : 192
  Uitgeverij : Leaufort BV
  ISBN : 9789082173802
  Datum publicatie : 03-2014
 • Inhoudsopgave
  Een woord van dank
  Inleiding
  Leeswijzer

  Deel 1: Beschouwende blik voor overzicht in de omgeving
  Hoofdstuk 1: Terug in de tijd
  Hoofdstuk 2: Maatschappelijke trends en ontwikkelingen
  Hoofdstuk 3: Wet- en regelgeving
  Hoofdstuk 4: Samenwerking met zorg en gemeente
  Hoofdstuk 5: Organisatie en sturing
  Hoofdstuk 6: Toezicht
  Deel 1: De 10 kernconcepten

  Deel 2: De psychologie van stabiliteit, saamhorigheid & status
  Hoofdstuk 7: Medewerkers op zoek naar zekerheid
  Hoofdstuk 8: Cultuur van consensus
  Hoofdstuk 9: Leiderschap onder druk
  Verdieping Vestia

  Deel 2: De 10 kernconcepten

  Deel 3: Psychologie van focus op flexibiliteit
  Hoofdstuk 10: De flexibele medewerker
  Verdieping Eigen-effectiviteitsverwachting
  Hoofdstuk 11: Passende cultuur creëren
  Hoofdstuk 12: Leiderschap tijdens verandering
  Deel 3: De 10 kernconcepten

  Praktijkspecial De alfa-bèta methode©
  Literatuur
  Begrippenlijst
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 29,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis!
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

10.4 Op naar zekerheid

In hoofdstuk 7 - Medewerkers op zoek naar zekerheid lees je dat de situatie waarin corporaties zich nu bevinden tot onzekere situaties voor medewerkers leidt. Die onzekerheid moet worden onderbroken en kantelen naar zekerheid. En daar zijn veranderingen voor nodig.

Er zijn twee fundamentele manieren om met onzekerheid om te gaan. Deze manieren zijn zowel cognitief (dus mentaal, verstandelijk) als gedragsmatig en leiden tot het overwinnen, verminderen of tolereren van de onzekerheid. Kortom, de berijder en de olifant uit de eerste paragraaf veranderen samen.
Visie aannemen
De eerste manier om met onzekerheid om te gaan is het aannemen van een sterke overtuiging of een ander soort visie. De onzekerheid wordt weggenomen door volgens strakke regels van die overtuiging te handelen. We compenseren dan het gebrek aan onzekerheid door de sterke zekerheid van een andere visie.
Concrete doelen
De tweede manier om met onzekerheid om te gaan is het stellen van concrete doelen op basis van een visie die we zélf hebben gecreëerd. Dat maakt keuzen maken makkelijk. We leggen onszelf een concreet doel op, waardoor we een duidelijk pad creëren en volgen. Zo laten we ons minder afleiden of uit evenwicht brengen door andere opties. Hoe sterker en concreter het doel, hoe meer beperkingen het oplegt aan het aantal mogelijkheden en keuzes die we hebben. Voorbeelden van zulke doelen zijn de klanttevredenheid met een half punt verhogen in een jaar tijd of binnen zes maanden zorgen dat de operationele kosten met vijf procent dalen. Hierbij geldt dat dit soort brede organisatiedoelen moeten worden vertaald naar individuele doelen. Klantgerichtheid kan voor een medewerker bijvoorbeeld betekenen dat hij binnen twee werkdagen reageert op e-mails van huurders, de telefoon binnen vijf seconden opneemt of de toon van een brief positiever maakt.

“Medewerkers moeten meer de grenzen opzoeken met een duidelijke focus op het behalen van resultaten.” – Diny de Bresser, lid raad van commissarissen bij Wonen Centraal.

De olifant en de berijder samen aan de slag
Nog even terug naar de metafoor van de olifant en de berijder: beide opties bij het streven naar zekerheid (visie aannemen en concrete doelen stellen) geven de berijder (rationeel, bewust) een helder beeld van de toekomst. De berijder weet dan hoe hij de olifant (emotie gedreven, onbewust) kan sturen. Maar beide opties betekenen eigenlijk niets meer dan het vermijden van verandering. Praten, denken en uitlokken van nieuwe inzichten heeft alleen nut als de berijder ervoor zorgt dat de olifant daadwérkelijk nieuw gedrag vertoont. Het is een samenspel tussen de berijder en de olifant. De berijder moet de olifant dagelijks confronteren met zijn rationele keuzes. De olifant kan dan (bijna) niet anders dan de instructies van zijn berijder volgen. Implementatie-intenties formuleren helpt om deze laatste stap te nemen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen