€ 35,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Zag nooit zo een rode mond

Hebban olla Vogala Nestas

Harm Hakkoer • Boek • hardback

  • Samenvatting
    In juli 2017 ontmoeten drie vrouwen elkaar in het Engelse Canterbury, op uitnodiging van de vijftigjarige Alexia. Zij erfde van haar moeder een eeuwenoude houten kist, gevuld met op het eerste gezicht mysterieuze aantekeningen. Na onderzoek ontdekt ze dat haar turbulente familiegeschiedenis begint bij Marianne en Boudewijn, een monnik. Hij wordt naar Canterbury verbannen, omdat hij en Marianne een kind krijgen. Vanuit St Augustine’s Abbey in Canterbury schrijft de monnik liefdesgedichten aan zijn geliefde, de moeder van zijn dochter. Alexia ontdekt een compleet gedicht, 23 regels, dat de oudste Nederlandse zin Hebban olla uogala nestas bevat.
    In twee verhaallijnen – één vanuit de geschiedenis en één vanuit het heden – sleept de schrijver de lezer mee in een verhaal waarin generaties vrouwen aan Europese vorstenhoven, waaronder die van de Oranjes, leefden en overleefden als concubines of maîtresses met buitenechtelijke kinderen. Uiteindelijk komen de verhalen bij de drie vrouwen, die de nauwe band binnen de stamboom van bijna 900 jaar ontdekken én in Delft samen. Hierbij laten de vrouwen symbolisch de generatielange duisternis achter zich en besluiten zich nooit door die duisternis te laten beheersen.

    De roman is gebaseerd op feiten en gebeurtenissen die zowel de basis vormen voor het boek als de inspiratie voor een fictief verhaal. De vertelling gebeurde zomaar daadwerkelijk of had zo kunnen gebeuren. Een verhaal waarin het toeval, dat ons allen raakt, een grote rol speelt en slechts bestaat omdat onze hersenen te klein zijn om alle onderlinge verbanden te doorgronden.

    Over de auteur:
    Harm Hakkoer (1955), een Delftenaar, is schrijver, docent Nederlands, filosoof en fotograaf. Hij weet observaties, beelden en gevoelens treffend in woorden te vangen. In zijn verhalen verbindt hij gebeurtenissen, verleden, toekomst en intuïtie. Vanuit verschillende perspectieven neemt hij de lezer mee in diverse dilemma’s, emoties en onderliggende gedachten.
    Steeds opnieuw laat de schrijver bij de lezer vragen opkomen en hij zorgt er zo voor dat deze, hongerig naar antwoorden, gretig verder leest.
    Zijn literaire romans kenmerken zich door een sterke, maar prettige manier van schrijven. Door het schrijven vanuit verschillende perspectieven ervaart de lezer een fictieve werkelijkheid.
    In 2017 verscheen zijn eerste roman Transitie. In 2019 verscheen het vervolg Maureen. De raamvertelling Amandelkern werd in 2021 gepubliceerd. Geen Verweer verscheen in december 2022 en in januari 2024 verscheen zijn vijfde roman Memento.
  • Productinformatie
    Binding : Hardback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 148mm x 210mm
    Aantal pagina's : 218
    Uitgeverij : Catching the light
    ISBN : 9789465114408
    Datum publicatie : 01-2025
  • Inhoudsopgave
    Proloog. - Prolegomena, Het opgeheven sigillum

    Deel 1 - Credo, utintelligam, Ik geloof om te begrijpen

    Deel 2 - Post intellectum possum credere, Na het begrijpen kan ik geloven

    Deel 3 - Intellego, ita; credo, nondum, Begrijpen ja; geloven nog niet
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 35,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Volgens Plato moest ieder mens een kuis en ascetisch leven lijden. Het lichamelijke was slecht en verwerpelijk, en het geestelijke het hoogste goed.‘
‘En eigenlijk had je beter een ridder kunnen zijn. Zoals Lodewijk de Beier. Hij dronk te veel en vree met menig meisje uit het dorp. Hij wilde ook met mij vrijen, maar nadat hij mij in het veld had getrokken, heb ik mij vrij moeten vechten. Dat was gemakkelijk, omdat hij dronken was. Zijn vader heeft Lodewijk begin deze week daarom voor straf op kruistocht gestuurd. Zo kunnen zijn schulden vergeven worden. En bij thuiskomst kan hij met een schone lei trouwen, voor nageslacht zorgen, aanzien verwerven en het bestuur van zijn vader overnemen.‘
‘De abt vertelde dat door Gregorius het celibaat verandert. Sinds kort is het officieel niet alleen meer voor priesters, maar ook voor lagere geestelijken en diakenen. Dus ook ik moet mij onthouden van het voelen van de liefde. Als ik het celibaat overtreed, staat er een zware straf op mij te wachten. Ferguut wist mij te vertellen dat veel lagere geestelijken erg boos over het celibaat zijn. Aartsbisschop Siegfried werd tijdens de synode in Mainz zelfs door boze monniken met geweld uit zijn stoel gesleept.’
‘Iedereen slaapt, ik weet een mooie plek in het veld aan de rand van het bos,‘ fluistert Marianne. ‘Dat is een mooie plek om voor even het celibaat te vergeten. Ik volg Paulus: liefde voelen is beter dan van begeerte te branden.‘ ×
SERVICE
Contact
 
Vragen