€ 8,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

zwarte Piet (tweede aanmaak)

Slaaf of vluchteling

Aard Langenberg • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Door een toevallige ontmoeting met een Amerikaanse toerist, vele jaren geleden, is Aard Langenberg (73) zich gaan verdiepen in het fenomeen Sint Nicolaas. Aanvankelijk was dit geheel ter bevrediging van zijn eigen nieuwsgierigheid. Waarschijnlijk zou het daarbij gebleven zijn als niet vele jaren later de Zwarte Pieten discussie was ontstaan. Binnen deze discussie heeft hij altijd getracht er neutraal in te staan en zich noch aan de kant van de tegenstanders, noch aan de kant van de voorstanders op te stellen. Daarbij kwam hij tot de merkwaardige conclusie dat wanneer hij in discussie was met tegenstanders, onmiddellijk de gesprekspartners dachten dat hij voorstander was. Omgekeerd gebeurde precies hetzelfde.

  Soms berustte hij daarin, maar vaak ook werd de discussie intenser doordat hij het maar niet duidelijk kon maken neutraal te willen zijn hierin. De reden dat hij neutraal wilde zijn, was omdat hij de conclusie had getrokken dat zowel bij de voorstanders als bij de tegenstanders van Zwarte Piet, het gevoel die mensen daarbij hebben een veel grotere rol speelt dan de realiteit.

  Gevoel kan je niet met argumenten wegnemen, dus daardoor is een schier hopeloze discussie ontstaan, die nimmer tot een oplossing kan komen met argumentaties. Het wordt nog problematischer, wanneer de aangevoerde argumenten ook nog eens op onwaarheden of soms zelfs op volslagen onzin worden gebaseerd. Vaak blijkt dat aan beide kanten het geval.

  Dit gebeurd wel vaker op allerlei gebied en wanneer men zich daarin niet wil mengen, is deelname aan een discussie vrijwel zinloos. Zo dacht hij er aanvankelijk ook over bij de Zwarte Pieten discussie. Het stak hem echter heel erg dat elk jaar weer de discussie buitenproportioneel wordt en tot extreem hoge mate van onrust en wederzijdse dreigementen leidt.

  Het ergste vindt hij daarbij dat deze discussie over een kinderfeestje en het daarbij behorende sprookje gaat. In een poging daar nu eindelijk is een eind aan te maken heeft hij de pen weer opgepakt en via zijn bevindingen getracht een voorstel te doen welke een eind aan deze discussie zou kunnen maken. Het is zijn droom daarbij dat dat ook echt gebeurd.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 84
  Uitgeverij : Aard Langenberg
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 09-2019
 • Inhoudsopgave
  voorwoord, hoofdstuk 1 slavernij, hoofdstuk 2 zwarte piet, hoofdstuk 3 vluchtelingen, hoofdstuk 4 wie is/was dus zwarte piet?
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 8,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Hiermee zeg ik niet dat we Zwarte Piet in stand moeten houden en we de gevoelsmatige argumenten van de tegenstanders naast ons neer moeten leggen.
Die gevoelens bestaan nu eenmaal en kunnen we, hoe zeer zij ook ongegrond zijn, niet negeren.
Gelijker tijd geldt voor het omgekeerde hetzelfde.
Het afschaffen van Zwarte Piet is in de belevingswereld van de voorstanders een inbreuk op de eigen cultuur.
Hoewel er door de korte en al vaak gewijzigde bestaansverhalen van Zwarte Piet nauwelijks van cultuur gesproken kan worden, laat staan van een eeuwenoude cultuur, blijven de gevoelens hieromtrent overeind. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen