€ 12,95

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur


  • 77 fabels en feiten over afvallen (ePUB)

  • 77 fabels & feiten over kindervoeding (boek)

77 fabels feiten over onze voeding

Hans Kraak • ebook • epub

  • Samenvatting
    Werken bacteriedrankjes? Is suiker verslavend? Krijg je van melk kanker? Zijn E-nummers te vertrouwen? Val je van veel water drinken af? Is kokosvet gezond? Mag je nitraatrijke groente en vis tegelijk eten? Is rauw voedsel beter? Voeding is hot, er gaat haast geen dag voorbij of ons eten is in het nieuws. Vaak gaat het daarbij om hypes in de media of het zoveelste dieet waardoor consumenten niet meer weten wie of wat ze moeten geloven. Wat is waar en wat niet? In '77 fabels & feiten over onze voeding' wordt volgens de laatste stand van de wetenschap en de nieuwste inzichten op heldere wijze antwoord gegeven op veel voorkomende vragen over onze voeding, voedingsmiddelen en voedingsstoffen. Hans J.M.T.C. Kraak is hoofdredacteur van Voeding Nu. Hij werkte o.a. bij het ministerie van Landbouw en het Voedingscentrum, en bij verschillende media, waarvan zeven jaar als culinair journalist en vijftien jaar als wetenschapsjournalist. Voeding Nu is een platform, bestaande uit een vaktijdschrift, website en nieuwsbrief rond voedsel, voeding en gezondheid gericht op professionals. Vanuit Voeding Nu worden regelmatig symposia georganiseerd rond actuele voedingskwesties. Ook reikt Voeding Nu de Jaarprijs Goede Voeding uit.
  • Productinformatie
    Binding : Epub
    Auteur : Hans Kraak
    Bestandstype : epub
    Distributievorm : Ebook (digitaal)
    Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
    Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
    Uitgeverij : Kraak Media Producties/Lias
    ISBN : 9789088030482
    Datum publicatie : 01-2021
  • Inhoudsopgave
    Inleiding 11

    Voeding Nu 13

    Wat eet ik? 16

    Voedingsvoorlichting in Nederland 20

    Gezondheidsraad 21

    Tweede Wereldoorlog 22

    Naoorlogse jaren 23

    Nieuwe richtlijnen 26

    De EFSA 28

    Voedings en gezondheidsclaims 29

    Schijf van Vijf 31

    Eén voedingsonderzoek is geen onderzoek 36

    Personalised nutrition 38

    Koolhydraten, eiwitten en vetten 40

    Koolhydraten 42

    1 Van koolhydraten (suikers) word je dik en val je niet af 43
    2 Suiker past in een gezonde leefstijl 44
    3 Suikers in vloeibare vorm vergroten de kans op
    overgewicht 45
    4 Het lichaam slaat meer en sneller vet op als ‘bewerkte
    suikers’ worden ingenomen 46
    5 Natuurlijke suikers zijn beter dan geraffineerde suikers 46
    6 Vruchten bevatten essentiële suikers 47
    7 Suiker is verslavend 48
    Koolhydraatarme diëten werken het best voor gewichtsverlies 50
    9 Koolhydraten leiden tot een te hoge bloedsuikerspiegel
    en diabetes 51
    10 Tarwe is slecht 54
    11 Tarwe en andere volkorenproducten zijn verslavend 56
    12 Bananen hebben een stoppend effect 57
    Eiwitten 58
    13 Dierlijk eiwit is beter dan plantaardig eiwit 60
    14 Met meer eiwit in de voeding val ik sneller af 62
    15 Soja bevat schadelijke stoffen (isoflavonen) 64
    16 Als sporter heb ik extra eiwit nodig uit supplementen 65
    17 Van rood vlees krijg je kanker 66
    18 Het eten van plantaardig eiwit is beter voor het milieu 68
    19 Melk is niet voor mensen bedoeld maar voor kalfjes 69
    20 In plaats van melk kun je net zo goed een
    calciumsupplement nemen 69
    21 Als je lactoseintolerant
    bent mag je geen zuivel meer 71
    22 Van melk krijg je kanker 72
    23 Melk is niet goed voor hart en bloedvaten 73
    24 Zuivel beschermt niet tegen botontkalking (osteoporose) 74
    25 Zuivelproducten werken verzurend en dat is slecht voor
    de botten 76
    26 Magere zuivelproducten zijn minder voedzaam dan volle
    melkproducten 76
    27 Melk leidt tot slijmproductie 77
    28 Jonge kaas bevat meer vet dan oude kaas 78
    29 Sojadrank is hetzelfde als melk 79
    Vetten 80
    30 Vet is slecht, van vet word je dik 83
    31 Vetten moeten gescheiden van koolhydraten worden
    gegeten 84
    32 Kokosvet is gezonder dan andere verzadigde vetten 86
    33 Natuurlijk transvet is gezonder dan industrieel transvet 87
    Vitamines en mineralen 89

    Vitamines 91

    Mineralen 93

    34 Vitamine en mineralensupplementen zijn nodig 94
    35 Natuurlijke vitamines zijn gezonder dan synthetische
    vitamines 98
    36 In plaats van groente of fruit kun je net zo goed een
    vitaminepil nemen 101
    37 Antioxidanten (in superfruits) beschermen tegen stress 102
    38 Suppletie met antioxidanten beschermt tegen kanker 106
    39 Elke dag een kwartier in de zon en je maakt voldoende
    vitamine D aan 108
    40 IJzer is nodig voor sterke spieren, het Popeyeeffect 109
    41 Zeezout of speciaal zout is beter dan keukenzout 110
    42 Ik ben te zwaar omdat ik zware botten heb 112
    43 Vis zit vol giftige stoffen, zoals zware metalen 113

    Functionele voedingsmiddelen 115

    44 Producten met plantenstanolen of sterolen
    verlagen hetcholesterolgehalte 117
    45 Drankjes met extra bacteriën (probiotica) zijn goed voor
    een gezonde darmwerking 121
    46 Voedingsmiddelen met prebiotica zijn extra gezond 125
    47 Omega 3vetzuren in de voeding kunnen harten
    vaatziekten voorkomen 127
    48 Van heeE-nummers en zoetstoffen 133
    49 Enummers
    zijn onveilig, ook al zijn ze goedgekeurd 134
    50 Tartrazine (E102) is kankerverwekkend en veroorzaakt ADHD 137
    51 Combinaties van Enummers
    kunnen gevaarlijk zijn 138
    52 Voedsel met msg (E621) is gevaarlijk 139
    53 Kunstmatige zoetstoffen zijn slecht en niet veilig 140
    54 Van (kunstmatige) zoetstoffen krijg je nog meer trek in
    zoetigheid 142
    55 Sinds er zoetstoffen zijn, is het overgewicht in de wereld
    alleen maar toegenomen 143
    56 Baby’s en jonge kinderen mogen geen kunstmatige
    zoetstoffen binnenkrijgen 145
    57 Aspartaam (E951) is kankerverwekkend 146
    58 Het lichaam kan aspartaam niet afbreken 148
    59 Natuurlijke zoetstoffen zoals stevia zijn beter dan
    synthetische zoetstoffen 149

    Voedselproductie en -bereiding 150

    60 Alles wat ongezond is, is lekker 150
    61 Groente en fruit bevatten minder voedingsstoffen dan
    vroeger 156
    62 Biologische producten zijn gezonder dan reguliere
    producten 161
    63 Hoe donkerder het brood, hoe gezonder 165
    64 Transgeen voedsel is levensgevaarlijk 168
    65 Rauw voedsel is beter dan gekookt voedsel 175
    66 Diepvriesgroente is slechter voor de gezondheid dan verse 179
    67 Verse groente is beter dan ingemaakte groente in pot of blik 180
    68 Eten bereiden in de magnetron is slecht voor de
    voedingswaarde 181
    69 Bakken in olie verandert de vetstructuur en is ongezond 183
    70 Het paleodieet (oerdieet) is beter dan de moderne voeding 184t voedsel (met rode pepers) kun je sneller afvallen 131
    Gezond drinken 187
    71 Water kun je onbeperkt drinken 188
    72 Tijdens het sporten kun je het best water drinken 189
    73 Bietensap werkt prestatieverhogend 190
    74 Koffie leidt tot vochtverlies 191
    75 Cafeïne leidt tot slapeloosheid 192
    76 Van alcohol word je dik 194
    77 James Bond is een alcoholist 195

    Dankwoord 199
    Lijst van geraadpleegde bronnen 201
    Register 213
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 12,95

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Koolhydraten, eiwitten en vetten

We moeten af van denken in voedingsstoffen en meer toe naar denken
in voedingsmiddelen, zo luidt het nieuwe credo van de vaste
Commissie Voeding van de Gezondheidsraad, die in Nederland de
officiële voedingsrichtlijnen afgeeft. Er zijn meer adviezen dan voorheen
die zijn gekoppeld aan producten die het voor ons makkelijker
moeten maken een gezonde keuze te maken. Dus van informatie
over stofjes gaan we steeds meer naar informatie over voedingsmiddelen
en de betekenis voor de gezondheid, want de som is meer dan
het geheel der delen. Dat is een beetje vergelijkbaar met de gang
van zaken in de achttiende eeuw, toen de Britse kapiteins besloten
Siciliaanse citroenen aan boord mee te nemen om hun bemanning
te versterken (zie ook het hoofdstuk over vitamines en mineralen).
Ze wisten niet wat er precies in de citroenen zat, maar dat matrozen
geen scheurbuik meer kregen en sterker werden, was proefondervindelijk
vastgesteld. Pas ander halve eeuw later werd bekend dat het om
vitamine C ging.
Enkele eeuwen later weten we dat we voor een goed functionerend
lichaam ongeveer vijftig voedingsstoffen nodig hebben, opgedeeld
in macronutriënten ( koolhydraten, vetten, eiwitten) en micronutriënten,
zoals vitamines en mineralen. De macrovoedingsstoffen
leveren vooral energie en vormen de bulk van onze voeding, waarmee
we dagelijks tot gemiddeld 2000 (vrouw) of 2500 (man) kilocalorieën
komen. De microvoedingsstoffen helpen de energie uit
de macrovoedingsstoffen vrijmaken en worden ingezet bij tal van
levensprocessen. We hoeven ze slechts in kleine hoeveelheden in te
nemen, vandaar hun naam. Sommige van deze microvoedingsstoffen
worden essentieel genoemd omdat het lichaam ze zelf niet kan
aanmaken, zoals vitamine C en een aantal aminozuren (de bouwstenen
van eiwitten). Die moeten we via ons eten binnenkrijgen.
Daarnaast bevat een gevarieerde voeding nog allerlei bioactieve
stoffen, waarvan de werking in meerdere of mindere mate bekend
is, die van belang kunnen zijn bij tal van levensprocessen... ×
SERVICE
Contact
 
Vragen