€ 9,95

PRINT boek

  € 24,50

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur


  • Houvast bij adviesaanvragen (boek)

  • Hoe kom ik de berg weer op? (boek)

De psychodynamiek van burn-out.

Over de relatie tussen angst en verdriet.

Peter Suijker • ebook • epub

  • Samenvatting
    Burn-out is niet het gevolg van hard werken als zodanig. Het ontstaat doordat iemand voortdurend psychische spanning ervaart in zijn werk en/of privéleven. De ‘draagkracht’ en de ‘draaglast’ zijn dan te lang uit balans geweest. Maar wat is eigenlijk de onderliggende psycho-dynamiek die tot chronische overbelasting leidt en die soms zo hardnekkig is dat iemand opnieuw een burn-out krijgt? En welk innerlijk veranderingsproces is nodig om dat te voorkomen?

    De auteur geeft antwoord op deze vragen vanuit de integratieve psychotherapie en illustreert zijn zienswijze met voorbeelden uit zijn praktijk en persoonlijke leven. Het boek geeft kernachtig en tegelijkertijd diepgaand inzicht in de psychologische oorzaak en de aanpak van burn-out en is aan te bevelen voor coaches, counselers, psychotherapeuten en hun cliënten.

    Peter Suijker (1965) studeerde sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, management consultancy aan de VU Amsterdam en integratieve psychotherapie aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. Hij heeft een praktijk voor coaching en psychotherapie in Rotterdam.


    www.petersuijker.nl
  • Productinformatie
    Binding : Epub
    Auteur : Peter Suijker
    Bestandstype : epub
    Distributievorm : Ebook (digitaal)
    Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
    Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
    Uitgeverij : Pacem Uitgeverij
    ISBN : 9789464062045
    Datum publicatie : 07-2020
  • Inhoudsopgave
    Introductie 7

    1. Sein Brand Meester 11
    Omgevingsdynamiek - Psychodynamiek

    2. Onopgelost 17

    3. De relatie tussen angst en verdriet 21
    Verdriet - Woede - Uitingsvormen

    4. Beschermingswijzen 31
    Onbewust - Kwaliteiten - Zelfbeeld - Breekpunt

    5. Als de muur valt 45
    Risicoprofiel - Somberheid - Tegenkracht

    6. Autonome positie 55
    Vergroeiing - Onvoldoende autonomie - Externe beheersingsoriëntatie - Ziektewinst

    7. Brein en burn-out 65
    Hormonen - Plasticiteit - Breinevolutie

    8. Fasen in de begeleiding van burn-out 75
    Rust - De diepte in - Verandering in werk - Aan het werk

    9. Verandering van de psychodynamiek 83
    Regie - Zwaartepunt in persoonlijkheid - Imaginatie - Complex

    10. Victor 97
    Uitgevallen - Naar de oorsprong - Emotionele intelligentie - Op zoek naar de angst - Bij het verdriet - Integratie - Terug

    Noten 113

    Literatuur 121

    Over de auteur 127
  • Reviews (9,5 uit 2 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    21-05-2019
    Een aanrader
    Een nieuwe benadering over het ontstaan van een burn-out, met name over de dieper liggende oorzaken. De schrijver gaat uit van eigen ervaringen en geeft voorbeelden uit de praktijk. Het boek is geschreven in heldere taal en geeft een aantal zeer bruikbare adviezen. Een echt goed hulpboek voor iedereen die een burn-out heeft of dreigt te krijgen, maar ook voor de hulpverleners van deze mensen. Een aanrader!


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    14-05-2019
    Duidelijke en passende titel
    Verhelderende inhoud.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 9,95

PRINT boek

  € 24,50

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Uit introductie:

Het is wat uit de hand gelopen. Ooit als enkele pagina’s bedoeld om mijn cliënten uit te leggen wat mijn aanpak is bij (de preventie van) chronische overspanning, groeide deze tekst tot de omvang van een heus artikel en uiteindelijk werd het een boek. En dan te bedenken dat ‘begrenzen’ een centraal thema is bij het tegengaan van stress.

Het thema ‘overspanning’ raakt mij niet alleen persoonlijk - het is ook mij overkomen zoals u later zult lezen - maar het heeft tevens, en ongetwijfeld daarom, mijn professionele belangstelling. In mijn praktijk voor coaching en psychotherapie begeleid ik regelmatig mensen die overspannen zijn geraakt en hun werk tijdelijk hebben moeten neerleggen. Niet zelden is dit voor iemand een heel nare en ingrijpende ervaring, die gepaard gaat met lichamelijke klachten en psychische pijn.

Hoewel de levens en problemen van mensen uniek zijn, is het mogelijk de specifieke psychische krachten te onderkennen die aan chronische overspanning ten grondslag liggen. Het doorzien en veranderen van die psychodynamiek is essentieel, zeker indien cognitief inzicht in eigen functioneren onvoldoende blijkt om eigen gedrag te kunnen veranderen na een burn-out. Soms zijn er namelijk onbewuste krachten in een mens werkzaam die emotionele instabiliteit blijven veroorzaken. Door de verandering van die psychodynamiek is het mogelijk om een nieuw, duurzaam evenwicht in iemands persoonlijkheid te verwezenlijken, waardoor hij in staat zal zijn om gezonde keuzes te maken in werk- en privésituatie. Daarmee is iedere vorm van stress natuurlijk niet uitgebannen, maar het leven kan dan in ieder geval wel zonder overspanning worden geleefd.


Uit hoofdstuk over angst en verdriet:
Tussen angst en verdriet bestaat met andere woorden een innerlijk bondgenootschap, met het verdriet als slachtoffer en de angst als redder. De angst draagt zorg voor het verdriet (en streeft dus eigenlijk naar geluk). Zoals ‘faalangst’ het verdriet wil voorkomen om in de ogen van een ander tekort te schieten en afgewezen te worden. Of zoals ‘verlatingsangst’ er is om het verdriet om alleen te zijn tegen te gaan. Of zoals ‘smetvrees’ bestaat om iemand te besparen dat hij het verdriet moet dragen om ziek te zijn of dood te
gaan. Als mensen hebben we dus onze angst nodig om verdriet te voorkomen, terwijl de angst zelf ons paradoxaal genoeg niet gelukkig maakt. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen