€ 11,50

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Denk Na

Over Werldbevolking en Klimaatverandering

Chris Hooijkaas • ebook • epub

  • Samenvatting
    Wat krijg je als je metingen
    en gezond verstand combineert? Inzichten over wereldbevolking en klimaat. Maar ook vragen. Vragen waar je over moet nadenken.

    Nadenken kan verschil maken
    De bevolkingsexplosie is in volle gang. In 30 jaar verdubbelt het aantal Afrikanen. Dorpen worden steden met 40.000.000 inwoners met gebrek aan water en eten. Hoe staan wij tegenover de gevolgen? Honger, migratie, ziekte en conflicten.

    Het klimaat verandert. Hoe erg is dat? Kan de politiek de natuur bedwingen? Hebben maatregelen in Nederland en de EU wel effect? Moeten we onze aandacht niet verleggen naar de gevolgen zoals de zeespiegelstijging?

    De Club van Rome waarschuwde 50 jaar geleden dat er grenzen zijn aan de groei. Daar gaan we de komende jaren overheen. Wat nu? Dit boek lost dat niet even op, maar het geeft metingen, logische verbanden en extrapolaties. Wat kunnen we verwachten? Dit zijn wereldproblemen en niet alleen Nederlandse kwesties. Soms zijn feiten en ontwikkelingen verbazingwekkend. Dit boek helpt om verder te denken en niet klakkeloos aan te nemen wat er gezegd wordt.

    Chris Hooijkaas is altijd internationaal bezig geweest. Kritisch denken werd hem met de paplepel ingegoten. Al twintig jaar geeft hij advies over grote projecten op basis van gezond verstand. Deze ervaring gebruikt hij hier voor de analyse van de huidige ontwikkelingen.

    De reacties van lezers zijn unaniem lovend:
    “Met heel veel interesse heb ik uw boek “Denk na” gelezen. ….. Dit boek zou verplichte literatuur behoren te zijn op middelbare scholen, maar ook voor politici”
    “Ja, het was voor mij een page-turner; daarvoor moest Michelle Obama even blijven liggen. Goed te horen, dat fractie-voorzitters en enkele ministers je boek ontvangen hebben. Jammer, dat je nog geen uitnodiging kreeg voor een discussie: ik denk, dat niemand dit aandurft, want het betekent een ommezwaai in beleid. Ik zie namelijk niet, dat er veel degelijk weerwoord mogelijk is.”
    “……………. van Uw zéér interessante, tot NADENKEN stemmende, oeuvre “DENK NA”, dat ik – zoals gezegd – met grote belangstelling las en aan onze familie, (Nederlandse) vrienden en kennissen aanbeveel.”
    “Met grote verwondering heb ik uw boek gelezen. Mijn compliment [voor de wijze] waarmee u de onweerlegbare feiten heeft gepresenteerd.”
  • Productinformatie
    Binding : Epub
    Auteur : Chris Hooijkaas
    Bestandstype : epub
    Distributievorm : Ebook (digitaal)
    Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
    Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
    Uitgeverij : Hooijkaas books
    ISBN : Geen
    Datum publicatie : 12-2018
  • Inhoudsopgave
    Deel I Nadenken
    Deel II Demografie
    Deel III De gevolgen
    Deel IV Klimaat
    Het jaar 2150
    Conclusie
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 11,50

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Wensdenken en napraten van elkaar komt veel voor bij de onderwerpen in dit boek: de bevolkingsgroei of overbevolking en de klimaatverandering. Dit leidt op zijn beurt dan weer tot oogkleppen en een gebrek aan logisch ‘nadenken’. Nadenken resulteert wel in controverses of onwelkome gevolgtrekkingen. Ik hoop dat het ook zal leiden tot vruchtbare discussie. De ervaring van de laatste twintig jaar met complexe projecten heb ik bij het schrijven van dit boek toegepast op twee delen van het project ‘Wereld’, namelijk de overbevolking en klimaatverandering.
Ik wil dat mensen hun verstand zelfstandiger en vrijer gebruiken zonder zich te verschuilen achter stellingen van anderen die niet ter discussie gesteld mogen worden. Dogma’s zijn onbespreekbaar en gebaseerd op politieke oriëntatie of (semi-) religieuze aannames.

.........

Mensen verbazen zich vaak over hoe lang het duurt voordat groei is omgebogen. De één-kind politiek in China is daar een klassiek voorbeeld van. Men ziet dat als elk ouderpaar slechts één kind heeft, de bevolking krimpt als de twee ouders sterven en het ene kind achterblijft. China was vijftig jaar geleden een arm land waar de mensen niet oud werden. De mensen die destijds dertig of veertig jaar waren zijn er nu niet meer, maar veel van de mensen die toen nog geen dertig waren leven nu nog. Het aantal kinderen dat geboren is in de laatste vijftig jaar is, ondanks de één-kind politiek, veel groter in aantal dan het aantal destijds middelbare en oudere mensen die in deze tijd zijn overleden. Daardoor is de bevolking doorgegroeid en komt er nu pas een omslag naar krimp.

.........

Te weinig vraagt men zich af of een probleem, of een verandering die aan het plaatsvinden is, wel een bedreiging is of misschien juist een mogelijke verbetering. Onlangs was er een ‘alarmerend’ bericht over de smeltende gletsjers in Alaska . De nu onbedekte stenen nemen warmte op die eerder werd weerkaatst door het ijs. Dit versterkt de opwarming van de aarde.
Hierdoor zal echter ook een groter deel van Alaska bewoonbaar zal worden. Alaska is met bijna 1,5 miljoen km2 net zo groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Benelux samen, maar er wonen minder mensen in heel Alaska dan in de stad Amsterdam. De opwarming kan ook een voordeel zijn voor bijvoorbeeld Canada, Rusland en Scandinavië. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen