€ 9,95

PRINT boek

  € 16,95

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur


 • het ANP in oorlogstijd (boek)

het ANP in oorlogstijd

persoonlijke herinneringen

Herman van de Pol • ebook • epub

 • Samenvatting
  Herman (H.H.J.) van de Pol (1894-1971) was, met onderbreking tijdens de oorlogsjaren, van 1935 tot 1960 president-directeur van het ANP. Het persbureau dat hij in politiek roerige jaren met de dagblad-directeuren opstartte. Directie en personeel van de toenmalig particuliere persbureaus werden in passende functies overgenomen en op 1 juni 1935 was het ANP een feit. De nieuwste apparatuur stond ieder ter beschikking en niets leek het persbureau in de weg te staan om uit te groeien tot een modern agentschap met internationaal aanzien. Tot op 20 mei 1940 de Duitsers het bureau overnamen met als eerste wapenfeit het bevel de 23 joodse medewerkers te ontslaan.
  ‘Moet ik mij voor mijn vader schamen?’ Met die vraag denkt Frank van de Pol (1950) terug aan zijn vader Herman van de Pol, oprichter van het ANP. Een beeld dat hem bijbleef door de boeken van prof. dr. Loe de Jong over het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Aan Herman van de Pol werden tal van kwade bedoelingen toegeschreven waardoor zijn vader in de eerste oorlogsjaren leek te collaboreren met de bezetter. Een oudere halfzus van Frank voegt daar nog eens aan toe dat Van de Pol geen held was.
  Hoe anders is het beeld wanneer Frank 75 jaar na de bevrijding het manuscript met herinneringen van zijn vader afstoft. Tot zijn grote verrassing saboteerde Herman van de Pol al in 1940 de Duitse propaganda en bereidde hij de verhuizing van het ANP naar Den Haag voor met een dubbel plan. In het geheim werkt Van de Pol aan een schaduw-ANP en voedt, op steenworp afstand van het Duitse ANP, het propagandavrije nieuws in Londen. Wanneer de oorlogsrook is opgetrokken moet hij zich verdedigen tegenover kwaadsprekende journalisten uit het verzet en de Commissie voor Perszuivering. De Jong ziet in Van de Pol’s lezing geen aanleiding om met hem in gesprek te gaan of zijn verhaal te herzien. Een kwelling.
  Frank van de Pol verwerkte zijn vaders latere aantekeningen in het manuscript en suggesties van tegenlezers in voetnoten.
  HET ANP IN OORLOGSTIJD geeft inzicht in de ethische en menselijke dilemma’s van een gepassioneerd journalist. Een vaderlandlievend man die het tot zijn levenswerk heeft gemaakt om een nationaal persagentschap op te zetten ‘van geestelijke eenheid waar ons volk trots op kan zijn.’
 • Productinformatie
  Binding : Epub
  Auteur : Herman van de Pol
  Bestandstype : epub
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
  Uitgeverij : Huib Veldhuijsen, Frank van de Pol (f.van.de.pol@home.nl)
  ISBN : 9789464062083
  Datum publicatie : 08-2020
 • Inhoudsopgave
  Inhoud
  Woord vooraf 7
  Toevoeging 9
  Deel I Amsterdam 15
  Deel II Den Haag 65
  Bijlagen 123
  28 mei 1945 125
  Het leven is je beste leermeester 135
  Nooytgedagt 147
  Alexanderstraat 4 153
  De Bevrijding 155
  De baas op bezoek 157
  Zeven fragmenten Loe de Jong 161
  1. De greep naar pers en radio (1972) 161
  2. In de pas (1972) 163
  3. In de pas (1972) 165
  4. Pers (1974) 166
  5. Illegaal werk (1981) 167
  6. Redding uit de nood (1982) 168
  7. Wijzigingen (1988) 168
  Tegenhanger van een aanklacht 169
  Verklaring Gerrit Keyser 172
  Naamlijst 173
  Afkortingen 176
  Verantwoording 177
  Achterpagina 180
 • Reviews (8 uit 1 reviews)

  24-09-2020
  8
  goed duidelijk persoonlijk verhaal

     ik kwam veel te weten over de ANP
     Goed uiteengezet.Begrip voor andere

  Geplaatst door uit Drenthe , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 9,95

PRINT boek

  € 16,95

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

De directie wist, dat de toenmalige chef van de diplomatieke afdeling van het Ministerie van Buitenlandse zaken, mr. J.H. van Royen , in de oorlogsdagen beschikte over een eigen rechtstreekse telexverbinding met de regering in Londen. Zij vroeg de heer Van Royen telefonisch, aan de regering te willen vragen, wat de leiding van het ANP had te doen, overkomen of blijven. Het antwoord kwam dinsdagsmiddags vrij tijdig binnen. Het luidde: ‘Directie, staf en stemmen overkomen naar Engeland’ en (pikant detail) ‘zoveel mogelijk geld meenemen.’ Het was namens minister Van Kleffens ondertekend door (Arie) Pelt, directeur van de VOORLICHTINGSDIENST VAN DE VOLKEN¬BOND, toen blijkbaar al snel uit Genève naar Londen gekomen, om op te treden als hoofd van de NEDERLANDSE REGERINGS¬VOORLICHTINGS¬DIENST. Doordat het antwoord de directie door omstandigheden buiten haar wil, pas enige uren later bereikte dan het was binnen gekomen, vertrok het snel samen geroepen gezelschap van staf en stemmen (aangevuld met enige echtgenotes) dat acht koppen telde in de directiewagen en een taxi vrij laat in de avond naar Den Helder. De heer Van Royen had de directie telefonisch medegedeeld, dat daar een boot gereed lag om de groep van het ANP (met anderen) op te nemen en naar Engeland te brengen.
Den Helder was na de capitulatie nog gebombardeerd. De straten lagen vol glasscherven. Het werd een dramatische nacht. Er was, toen wij aankwamen, juist een boot met vluchtelingen vertrokken, waarvan de donkere contouren in de verte nog waren te zien. Er lag echter nog een boot klaar, onder stoom, met het scheepsvolk en hun plunjezakken aan dek, maar het werd ons gauw duidelijk, dat de mannen weinig zin hadden te vertrekken. Zij overwogen, dat zij op zijn minst heel lang van huis zouden zijn. Hoelang? ×
SERVICE
Contact
 
Vragen