€ 19,50

PRINT boek

  € 25,50

PDF ebook

  € 17,50

Meer van deze auteur


 • Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis (deel 3) (PDF)

 • Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis (deel 3) (boek)

Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis

33 jaar ambulancehulpverlening

R.A. de Jong • ebook • epub

 • Samenvatting
  "Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis" zegt een 7-jarig jongetje tegen me na een dodelijk ongeval.
  Een blik achter de schermen van de dagelijkse praktijk van de ambulancehulpverlening. De uiteenlopende, soms bizarre situaties en de bijzondere omstandigheden waaronder de hulpverleners te werk gaan, tarten elk verbeeldingsvermogen. De rauwe werkelijkheid is schokkend, niet alleen voor de zieken, gewonden, geliefden en nabestaanden, maar ook voor de hulpverleners zelf. Immens verdriet, verscheurde toekomstdromen, maar ook emoties als vertedering, vreugde en dankbaarheid, wisselen elkaar in snel tempo af. Hulpverleners moeten sterk in hun schoenen staan om dit alles het hoofd te bieden. De impact die dit heeft op hulpverleners, hoe zij dit ervaren en verwerken, wordt op onverbloemde wijze in heldere taal weergegeven. Er wordt inside- en achtergrondinformatie gegeven waar buitenstaanders weinig van weten of zelden bij stilstaan. Drieëndertig jaar ambulancehulpverlening, van het prille begin in de jaren '70 waar er alleen maar sprake was van 'laden en lossen' tot de hoogwaardige professionele inzet tot op heden.

   

  Ronald de Jong is Ambulanceverpleegkundige / First Responder en sinds 1978 werkzaam in de ambulancehulpverlening.

  Beklede functies zijn o.a.:  Motorverpleegkundige / Officier van Dienst Geneeskundig / Hoofdverpleegkundige / Repatriëringverpleegkundige / Meldkamer centralist. 
 • Productinformatie
  Binding : Epub
  Auteur : R.A. de Jong
  Bestandstype : epub
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Geen   Informatie 
  Uitgeverij : R.A. de Jong
  ISBN : 9789081840033
  Datum publicatie : 08-2012
 • Inhoudsopgave
  Inhoudsopgave                                                                                            

  Voorwoord  

  Eerste stappen in de gezondheidszorg

  De eerste praktijkervaringen                                                          

  Sinistere en doodse stilte

  Vrije val

  Geheime verrassing

  Extreme moeheid

  Verbijstering en ongeloof

  Bijzondere verzoeken

  Niets fris onder het petje

  Beklemmende sfeer

  NTBR verklaring

  Ademnood

  Verkeerde inschatting

  Licht in het hoofd

  Met een hoop bombarie

  Precaire situaties

  Afspraak op locatie

  Noodlot

  Helse vierdaagse

  Op het verkeerde been

  Grenzen verleggen

  De weg kwijt

  Technische recherche

  Effectieve pijnstilling

  Fractie van een seconde

  Opluchting en toekomstplannen

  Buitenechtelijke escapades

  Alcohol en Drugs

  Opwelling, experiment of enige uitweg

  Goede gesprekken en meneer pastoor

  Stop ambulance 

  Oranje hotel

  Inzet arrestatieteam

  Onmacht en radeloosheid

  Nawoord 
 • Reviews (9,6 uit 35 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  12-02-2018
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis...Deel
  Wat 'n boek! De emoties gieren nog door me heen. Soms voel ik tranen opwellen, gewoon van ontroering. Af en toe moet ik inwendig lachen, omdat er voor mij, als oud-politieman, veel herkenbaar is. Ronald de Jong heeft een bijzonder boek geschreven over zijn werkzame leven. 38 Jaar ambulanceverpleegkundige gaat niet in iemands koude kleren zitten. Ik dacht dat ik in mijn 43 dienstjaren veel had meegemaakt. Bij Ronald de Jong is er sprake van een overtreffende trap. Hij maakt duidelijk hoe zwaar zijn beroep is. Tegelijkertijd is er bij mij het besef dat dit de dagelijkse werkelijkheid is van een ambulanceverpleegkundige. Zijn plezierige schrijfstijl sleurt je mee van het ene na het andere incident waarbij het vaak om leven en dood gaat. Het is ook erg realistisch allemaal. Daarbij steekt hij niet onder stoelen of banken dat er wel eens conflicten ontstaan met collega's, met leidinggevenden en met huisartsen. Ik ben ervan overtuigd dat Ronald meer inzicht, kennis en empathie heeft dan menig huisarts. Natuurlijk ontbreken de hufters niet die hem en zijn collega's regelmatig hinderen, beledigen of agressief bejegenen. Eigenlijk zouden dergelijke mensen als bijkomende straf verplicht het lezen van beide boeken opgelegd moeten krijgen. De schrijver schetst tussen al die zware en emotionele bedrijven door ook een beeld van de soms hinderlijke en remmende bureaucratie en protocollen. Hij neemt daarbij geen blad voor de mond. Kortom: een heel bijzonder boek dat je niet meer loslaat totdat je het hebt gelezen, tot en met het laatste leesteken!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  20-02-2017
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis.....
  Realistisch en met humor geschreven! Had al heel veel respect voor de hulpverleners van de ambulance, nu nog heel veel meer!

     Realistisch
     Alle emoties komen aan bod

  Geplaatst door uit Rotterdam , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  10-02-2017
  Geweldig
  Realiteit en humor gaan hier samen , een geweldig boek om te lezen,


  Geplaatst door uit Ermelo , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  29-09-2016
  Aangrijpend en realistisch
  Heb je boek enige tijd geleden gelezen, maar was je nog een review schuldig. Toen ik aan het boek begon kon ik niet Meer stoppen met lezen. Jou manier van schrijven sleept de lezer mee in het verhaal, alsof je er als toeschouwer bij staat. Knap als je de lezer zo mee kan nemen. Daarbij zijn de verhalen voor iedereen die in de hulpverlening werkzaam is erg herkenbaar. En kunnen ze er nog leermomenten uithalen ook! Dus kort samengevat..... een heel mooie, meeslepend boek die de werkelijkheid goed omschrijft met een lach en een traan. Ga alsjeblieft Door met schrijven want je doet jezelf tekort als je het bij dit ene boek laat, en je lezers ook! Trots op je!

     Prettig te lezen
     Begrijpelijk voor iedereen

  Geplaatst door uit Den Haag , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  21-12-2015
  maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Leuk boek

     prachtig boek

  Geplaatst door uit lisse , leeftijd 16-19
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  20-07-2014
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Tijdens de uitreiking van de Hulpverlenersaward 2014 op 23 mei jl. in Enkhuizen ontmoette ik Ronald de Jong,ambulanceverpleegkundige en schrijver van het boek met de hierboven genoemde titel.Hij vertelde mij het een en ander over zijn aankomende boek en als oud-politieman werd mijn interesse natuurlijk direct gewekt.Toen ik het boek later opensloeg en allereerst de achter in het boek opgenomen reacties van lezers had gelezen,zag ik direct dat het een indrukwekkend verslag moest zijn van de persoonlijke ervaringen van de auteur.Al lezende werd ik van de ene in de andere emotie geslingerd.Ik dacht altijd dat ik in mijn 43 jarig politieleven veel had gezien, maar wat Ronald hier beschrijft,tart zelfs mijn fantasie.Ik kan me heel goed voorstellen dat een nietsvermoedende leek bij het lezen van dit boek enorm schrikt van de menselijke wreedheden en tragische gebeurtenissen waarmee ambulancepersoneel met de regelmaat van de klok worden geconfronteerd.De woorden van de persoon wiens naam niet wordt genoemd in de reacties van lezers, spreken boekdelen.Deze lezer zegt dat hij moeite heeft gehad om de kracht van het boek onder woorden te brengen maar uiteindelijk tot de slotsom kwam dat de auteur het ambulancepersoneel niet afschildert als de helden van 112, maar als gewone mensen van vlees en bloed.Die mening ondersteun ik uit de grond van mijn hart.Wat mij vooral boeide was dat Ronald op een menselijke,soms kritische maar altijd open,oprechte en eerlijke manier omgaat met huisartsen, politiemensen, begrafenisondernemers en personeel op de Noodhulpdiensten van het ziekenhuis.Eerlijk, recht uit het hart en uiterst kwetsbaar geeft hij zijn mening maar legt hij ook verantwoording af voor wat hij wel of niet doet.Daar moeten ze het maar mee doen, het is niet anders.De menselijke, warme en professionele benadering van en omgang met slachtoffers en omstanders is van een wel heel bijzonder gehalte.Uniek, zou ik bijna zeggen.Ik zou willen dat ik in een onverhoopte situatie door zo'n verpleegkundige zou worden aangetroffen.Met dit boek ontpopt Ronald zich als een waardige ambassadeur van zijn beroep.Het boek leest,ondanks alle ellende die het bevat,lekker vlot.Een aantal hilarische ervaringen doorbreken de bittere ernst op een aangename manier.De auteur heeft een bijzondere stijl, waarin geplaatste humor en beroepsmatige ernst op een natuurlijke manier in elkaar overgaan.Alsof ze vanzelfsprekend bij elkaar horen.Een echte aanrader voor elke hulpverlener,in welke rang of functie dan ook.

     Aanrader voor elke hulpverlener

  Geplaatst door uit Elsloo Limburg , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  17-01-2014
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Misschien de eerste reactie uit België: Super boek, 3 maand geleden gekocht en in 1 ruk uitgelezen! Ik ben zelf 27 jaar Ambulancehulpverlener en het boek voelde of ik mijn hele loopbaan herbeleefde! Een hele hoop herbelevingen, met net hier en daar een tikkeltje anders, maar de grote lijnen matchen met mijn belevingen! Absolute aanrader voor iedereen in de hulpverlening en zelfs zeer goed leesbaar voor mensen van buitenaf! Bedankt Ronald voor het fijne boek! Groetjes, Ivo


  Geplaatst door uit Belgie , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  17-12-2013
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Ik heb de afgelopen dagen je boek gelezen en ben ervan onder de indruk. De wijze waarop je alle ervaringen hebt beschreven - met humor, empathie, enige zelfspot, emotie en vooral menselijkheid - maakt het boek zeer de moeite waard. Het is - waarschijnlijk onbedoeld - een ode aan hulpverleners. Het geeft ook een inkijk in een branche waarvan ik - als oud-politieman - toch minder wist dan ik dacht. Ik zal op 23-10-2013 in RTL Boulevard en op 26-10-2013 in de column van de Telegraaf aandacht schenken aan je boek.

     Ode aan de hulpverleners

  Geplaatst door , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  13-12-2013
  ingrijpend
  Ik heb dit boek met een traan en een lach gelezen. Ronald de Jong schrijft op ingrijpende wijze wat hij in ruim 30 jaar ervaring tegenkomt op de ambulance. We staan er nauwelijks bij stil bij de berichtjes in de krant wat er allemaal achter schuil gaat. Wat heb ik een respect gekregen voor de mensen die dit werk kunnen en willen doen. Vooral de verhalen waar kinderen en jonge mensen bij betrokken zijn nemen je mee in een emotionele achtbaan. Ronald de Jong neemt in zijn boek bepaald geen blad voor de mond. Zijn mening ten aanzien van de werkwijze van zowel de ambulance als andere hulpverleners word zonder opsmuk helder beschreven. Zijn emoties rond heftige zaken nemen je helemaal mee in de verhalen en het is bijna alsof je er zelf bij bent. Een indringend boek wat je een goed inkijk geeft in het vaak heftige werk van de ambulance verpleegkundige ik vind het een aanrader duidelijk vanuit het hart geschreven.

     ingrijpend
     realistisch

  Geplaatst door uit Helmond , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  11-11-2013
  maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  indrukwekkend boek. iedere overlastgever aan ambulance personeel dan wel de politie zou dit boek verplicht moeten lezen. of het helpt? misschien dat de overheid eens wakker wordt.


  Geplaatst door uit hoek van holland , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  09-11-2013
  koude rillingen
  "'geweldig"' boek om te lezen. Geweldig is wellicht niet het juiste woord, maar voor mensen werkzaam in de hulpverlening is het een echte aanrader. Kon me goed inleven in de verhalen. Leest makkelijk.

     pakkend geschreven
     gevoelig

  Geplaatst door uit Dalfsen , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  15-10-2013
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Een echte aanrader voor buitenstaanders en zeker ook insiders om te zien wat zich achter de schermen van de ambulancedienst afspeelt. Ook hun gevoelens en emoties komen uitgebreid aan bod. Veel respect voor de manier van schrijven, indringend, treffend en dan weer humoristisch

     Uitstekend

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  15-10-2013
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Uitstekend Een echte aanrader voor buitenstaanders en zeker ook insiders om te zien wat zich achter de schermen van de ambulancedienst afspeelt. Ook hun gevoelens en emoties komen uitgebreid aan bod. Veel respect voor de manier van schrijven, indringend, treffend en dan weer humoristisch


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  15-10-2013
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Een echte aanrader voor buitenstaanders en zeker ook insiders om te zien wat zich achter de schermen van de ambulancedienst afspeelt. Ook hun gevoelens en emoties komen uitgebreid aan bod. Veel respect voor de manier van schrijven, indringend, treffend en dan weer humoristisch

     Geen

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  12-10-2013
  Gaaf
  Fantastische verhalen. Soms niet voor te stellen dat het waar gebeurd is. Ontroerend en soms ook bizar. Een echte aanrader.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  04-10-2013
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Zeer interessante korte verhalen met veel humor geschreven, ook al geeft het onderwerp niet vaak aanleiding tot lachen. Een kijkje achter de schermen van het ambulancevervoer met al zijn ups en downs. Vooral leuk om te lezen hoe het er pakweg 30 jaar geleden nog aan toe ging, dat kun je je nu niet meer voorstellen. Een echte aanrader, leest lekker weg maar stemt toch zo nu en dan tot nadenken!

     Top Boek !!

  Geplaatst door uit Noord Brabant , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  04-10-2013
  Top boek!
  Zeer interessante korte verhalen met veel humor geschreven, ook al geeft het onderwerp niet vaak aanleiding tot lachen. Een kijkje achter de schermen van het ambulancevervoer met al zijn ups en downs. Vooral leuk om te lezen hoe het er pakweg 30 jaar geleden nog aan toe ging, dat kun je je nu niet meer voorstellen. Een echte aanrader, leest lekker weg maar stemt toch zo nu en dan tot nadenken!


  Geplaatst door uit Noord-Brabant , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  22-09-2013
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Crimineel, wat een mooi boek.De spontane lach met gebruik van de stembanden werd afgewisseld door tranen die over mijn wangen biggelden, compleet met loopneus. Je zet het neer op een geweldige manier. Ik kan er mijn vinger niet op leggen. Je zet jezelf neer als ‘iemand die zijn werk doet, punt’; de knop om en doen. Je doet je werk met humor, vakkennis en een kritische noot. En je redeneert altijd vanuit de patiënt. Maar bij de allerlaatste alinea laat je het zien: Ronald die het echt even moeilijk had. Je schrijfwijze is volgens mij zoals je bent; niet lullen maar schrijven. Zo is het gegaan en zo staat het op papier. In drie tellen zit de lezer in de situatie. Je bent niet alleen een goede ambulanceverpleegkundige, je bent ook een goede schrijver.


  Geplaatst door uit Didam , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  14-09-2013
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Ten eerste snap ik niet dat voor deze prijs zo'n integer geschreven, duidelijk, spannend, humoristisch geschreven boek n.a.v. waargebeurde feiten uitgegeven kan worden. Ten tweede : respect voor ambulance verpleegkundigen had ik al, maar nu wordt dit alleen nog bestendigd. Last but not least: leerzaam voor alle beginnende hulpverleners en iedereen die met hulpverlening te maken heeft, ook oudere hulpverleners die misschien al te veel op routine handelen.

     Geweldig boek

  Geplaatst door , leeftijd 20-29
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  10-04-2013
  Je hoort het loeien van de sirene soms...
  Op aangrijpende eerlijke wijze weet de schrijver je mee te nemen in zijn dagelijks werk. De poging tot redden van een medemens. Je ziet het voor ogen gebeuren zoals hij het beeldend vertelt. Je voelt soms de pijn en de onmacht die op dat moment heerst bij meldingen met fatale afloop. Gelukkig ook mooie situaties dus zeker een aanrader voor iedereen om dit boek te kopen en te lezen. Het gaat over zeer bevlogen mensen die snel kunnen en moeten schakelen, de ambulancedienst. Heel bijzonder dat een van hen, Ronald de Jong, dit voor ons lezers vastlegde.

     Helder en zonder vakjargon.
     Korte beknopte meldingen.

  Geplaatst door uit Goeree-Overflakkee , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  19-03-2013
  Herkenbaar en eerlijk.
  Mooi boek dat een eerlijk beeld geeft van het werk en de moeilijke en bizarre momenten die je mee maakt.


  Geplaatst door , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  04-03-2013
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Life reportage van de auteur van het boek: "Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis". Het geeft een duidelijke en heldere weergave over de inhoud van het boek. http://www.youtube.com/watch?v=XCaNETjOHMI


  Geplaatst door uit Ede , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  06-01-2013
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Hallo Ronald, je kent mij niet maar ik wil je mijn complimenten overbrengen voor je geweldig geschreven boek. Dagenlang heeft mijn gezin in onze vrije tijd weinig aan mij gehad want ik was te vinden met mijn neus in jouw boek. Ik kwam in aanraking met jouw boek doordat ik hem bij kennissen op het nachtkastje zag liggen. De titel wekte gelijk mijn interesse, en wonderwel wist de kerstman ook mijn nachtkastje te vinden. Ik denk dat je de meest roemende woorden al gehoord hebt maar bij deze nogmaals mijn complimenten voor je sublieme schrijfstijl. Natuurlijk hopen we dat we geen gebruik hoeven te maken van jouw diensten maar mocht dit onverhoopt wel het geval zijn dan mag de patiënt erop rekenen met een zeer kundige professional te maken te hebben. Het zal me niets verbazen als de boeken niet aan te slepen zijn want ik heb hem flink gepromoot onder vrienden en familie. Er zijn weinig dingen waar ik spijt van heb maar na het lezen van jouw boek wilde ik dat ik op school toch nog wat langer en meer mijn best had gedaan. Ach je weet maar nooit...wat niet is.... Met vriendelijke groet, Annemieke van Kolfschoten, Barneveld


  Geplaatst door uit Barneveld , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  29-12-2012
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Ronald, ik ken je niet al heb ik je een klein stukje leren kennen vanuit je recent verschenen boek. Wat een geweldig mooi maar ook zeker ingrijpend stuk werk. Ik heb het hele boek dan ook in een keer uitgelezen. Maar aan de andere kant ook de humor. Geweldig! Vanuit mijn eigen werkervaring kan ik wel zeggen dat de meest trieste situaties ook voor het meeste voldoening kunnen zorgen al is het op het moment nog zo zwaar. Soms staan mijn tranen ook tot aan mijn oogleden... Ronald bedankt voor het schrijven van het boek en dat je dit heb willen delen!! Er zijn meerdere boeken met ambulance verhalen maar schrijven is 1 en gevoelens delen 2. Ik denk dat vooral het 2e dit boek zo mooi maakt.


  Geplaatst door uit Ridderkerk , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  27-12-2012
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Dit boek, dat gaat over het werk van ambulancemedewerkers, vind ik in één woord: UITMUNTEND!! Er komen passages in het boek voor waar je als leek nooit aan denkt, maar die wel degelijk kunnen voorkomen! Zoals het verhaal van iemand die van de steiger valt en de ambulanceverpleegkundige te lijf gaat! Uiteindelijk komt dat door het hoofdletsel van zo'n persoon, of een vrouw die haar man, die in de schuur gereanimeerd wordt en het helaas niet haalt, niet binnen in de woning wil hebben! Want hij was toch maar hele dagen in de schuur bezig!! Dat zijn van die dingen waar je dus niet aan denkt, maar die wel degelijk kunnen gebeuren! Zelf ben ik EHBO'er en First Responder, en ik denk dat ik nog een heleboel uit dat boek kan "leren"!! Daarom mijn geweldige complimenten voor dit boek en eigenlijk hoop ik dat er nog één of meerdere vervolgen zullen verschijnen!!

     Een heel prettig geschreven boek!!
     Je leest het bijna in één adem uit!
     Is er niet!!
     Is er niet!!

  Geplaatst door uit Terborg, Achterhoek, Gelderland , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  20-12-2012
  Respect !!!
  Wat super verwoord alles, echt petje af en respect voor het werk wat jullie doen, als die uit is gaat het boek door naar de volgende, ze staan ervoor in de rij. Aleida ten Veen, Eigenaar kapsalon Irene.


  Geplaatst door uit Ede , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  20-12-2012
  Helden van 112 - mensen van vlees en bloed
  Man! Je hebt het voor mekaar... Ik vocht al een paar keer tegen de brok in mijn keel de afgelopen dagen. Vanochtend het slotstuk gelezen... nou, de tranen rolden over mijn wangen maar ik had geen enkele behoefte meer om ze te bedwingen. Het verdriet van Bart, je eigen geworstel en, toegegeven, mijn eigen opgebouwde rugzak aan ervaring deed me vanochtend de das om. Ik heb moeite gehad om de kracht van je boek onder woorden te brengen maar nu weet ik het: je schildert ons niet af als de helden van 112 maar als gewone mensen van vlees en bloed. Naam bij de auteur bekend.


  Geplaatst door , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  18-12-2012
  Nav mijn overleden dochter van 5 maanden
  Ik was aangeslagen om onze situatie zo op papier te zien, beschreven door oren en ogen die vanuit een ander perspectief naar ons keken. Ik vind het een bijzonder boek om te lezen, het gaat niet om de narigheid van een ander, maar om bizarre omstandigheden, met bijzondere patiënten of familie leden. Mooi dat je het zo dicht bij jezelf houd en dat ook zo op kan schrijven. Soms vind ik het zo knap dat je je details van een situatie na zo veel jaren nog kan herinneren.


  Geplaatst door uit Ederveen , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  18-12-2012
  Jemig wat een boek...
  Jemig wat een boek... Het heeft al mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen! Menig boek over de ambulancehulpverlening heb ik gelezen, maar geen van deze komt ook maar in de buurt van wat jij hebt neergezet. Als ik het zo mag omschrijven: geschreven recht uit het hart, zoals dingen gebeuren. Geen heldenverhalen of technisch ingewikkelde handelingen, maar vanuit de mens. Ambulancehulpverlening in zijn puurste vorm bijeen gebundeld in een boek vol humor, emoties en spanning. Ik heb ervan genoten en me laten leiden door je prettige schrijfstijl, alsof je het naast me staat te vertellen. Ik hoop dat vele mensen met 'ons' van dit boek zullen leren, genieten en nog eens terugdenken aan de wijze woorden die erin schuil gaan! Nikki van den Heuvel, Student verpleegkunde.


  Geplaatst door uit Doetichem , leeftijd 20-29
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  18-12-2012
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Ik was meteen al enthousiast over het boek gezien mijn achtergrond (leerling verpleegkunde). Vanuit mijn werk als politieagent zie ik enorm veel raakvlakken. Vooral de voorbeelden van de dood en verderf zoals jij dat omschrijft Maar ook het stukje contact met personen welke in een psychose en dergelijke verkeren. Ik heb enorm gelachen om de manier hoe je schrijft, je blijft lezen. Verder bewonder ik de manier hoe jij je verantwoordelijkheden omschrijft en toepast. Je ziet dat integriteit en professioneel werken hoog in het vaandel staan.


  Geplaatst door uit Veenendaal , leeftijd 20-29
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  18-12-2012
  Prachtig boek
  Met bijzondere aandacht en respect heb ik je boek gelezen. Prachtig zoals je alles verwoord hebt. Duidelijkheid over hoe je denkt en beleeft in dit zware beroep. De humor en de relativering, die je laat zien, maakt het mogelijk om dit werk vol te houden. Ook nu weer eens bewezen, dat alles bestaat en niets te gek is, als het om mensen gaat. Het bewaken van je eigen grenzen en je enorme menselijkheid maken je helemaal geschikt voor je vak. Het boek draagt ook bij aan meer begrip hoe de hulpverleners in hun werk staan. Een leuke bijkomstigheid bij het lezen was voor mij, dat ik na ruim 50 jaar opeens weer herinnerd werd aan garage Bornkamp in Rotterdam. Elke dag liep ik daar langs als ik naar de lagere school ging en er stonden twee ambulances en een taxi in de garage. Het was precies zoals je beschreef in het begin van je boek. Ik had er nooit meer aan gedacht en dan komt zoiets toch weer bovendrijven. Je hebt me prettige lees uurtjes bezorgd en het is een prachtig boek, dat je geschreven hebt. Met vriendelijke groet, Lidy Zwijnenburg-Labrie.


  Geplaatst door , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  18-12-2012
  Knap stukje werk en de hoogste waardering meer dan waard!
  'Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis' is een boek vol kippenvelmomenten waarin Ronald de Jong zijn ervaringen van de afgelopen 33 jaar in de ambulancehulpverlening beschrijft. Elk verhaal begint met een nieuwe mel...ding die soms zo gruwelijk en wreed is dat je nauwelijks kunt geloven dat dit soort dingen echt gebeuren; werkelijk onvoorstelbaar maar helaas bittere realiteit. Na een aantal meldingen over fracturen, verstikkingen of de zoveelste reanimatie moest ik het boek soms even opzij leggen om zelf weer eventjes op adem te komen. Je maakt tevens kennis met een stukje geschiedenis, protocollen, ziektebeelden en andere disciplines die soms verre van menselijk zijn. Absoluut geen boek dat je voor je plezier eventjes wegleest. De verhalen zijn vaak te afschuwelijk voor woorden en kwamen, stuk voor stuk, keihard bij mij binnen. Gelukkig heeft de auteur wel de juiste woorden gevonden om zijn ervaringen op een menselijke en respectvolle manier op papier te zetten. Een aanrader voor iedereen die geinteresseerd is in de hulpverlening. De schrijfwijze is meeslepend en levensecht; alsof je vanachter het raampje van de ambulance mee zit te gluren naar het betreffende incident. Kortom: een knap stukje werk en de hoogste waardering meer dan waard! © Monique de Vries - Schrijverspunt


  Geplaatst door uit Culemborg , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  07-12-2012
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  een mooi boek wat je een inkijk geeft in de wereld van de ambulance(broeder). mooi geschreven waarbij soms een lach en soms een traan bij komt kijken.

     goed verteld
     te veel in catagoriën

  Geplaatst door uit Barneveld , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  07-12-2012
  Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis
  Wat een medewerker op de ambulance allemaal meemaakt: tragische zaken, komische wetenswaardigheden, falende en onkundige dokters. Van alles passeert de revue. Het geheel is zodanig geschreven dat de lezer niet eerder wil ophouden nadat het laatste relaas gelezen is.


  Geplaatst door uit Ede , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  07-12-2012
  super leuk boek
  nu krijg je een beeld van wat ze allemaal meemaken dit boek moeten degene eens lezen die hulpverleners tot last zijn


  Geplaatst door , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10

€ 19,50

PRINT boek

  € 25,50

PDF ebook

  € 17,50

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Fragment 1

"Ik weet ook dat ik nooit meer beter word. Ze bestralen me alleen om te zorgen dat ik geen pijn heb”. Ik knik bevestigend, ik ken na al die maanden zijn dossier van A tot Z. Hij zegt: “Ik zal niet lang meer leven en wil zelf graag wat dingen regelen.” Ik verwacht dat hij vraagt om ergens naar toe te gaan. Dat heb ik mis. Als ik hoor waar hij hulp bij nodig heeft, voel ik de aderen in mijn hoofd pulseren en zakt de grond onder mijn voeten weg.

Fragment 2

“Wil je even bij haar kijken ? Je moet niet schrikken want ze ziet er niet meer uit zoals ze was, de reanimatie en behandeling hebben hun sporen nagelaten”. Ik heb het idee dat er met een volle vuist in mijn maag gestompt wordt. Wil ik kijken? Een dubbel gevoel overvalt me. Eigenlijk wil ik niet met het dode kindje geconfronteerd worden en het nog persoonlijker laten worden, anderzijds kan ik opnieuw niet weigeren.

Fragment 3

"Nou ja" zegt ze, "Ik had ook niet verwacht dat hij erdoor zou komen." Ik besluit om niet in te gaan op haar botte commentaar, want ik voel op mijn kisten aan dat het een uitermate onplezierige tante is. Ik kijk rond in de keuken en vraag haar of ze beneden ergens een bed heeft staan. Ze kijkt me niet begrijpend aan en ik verduidelijk dat we haar man binnen willen neerleggen op een bed totdat de begrafenisondernemer arriveert. "Niks ervan, geen haar op mijn hoofd die eraan denkt" zegt ze. Even denk ik dat ze het over iets anders heeft en ik zeg: "Hoezo niks ervan?" "Hij komt hier niet binnen" zegt ze, "Leg hem maar in de schuur daar zat hij toch altijd het liefst."

Fragment 4

Een rilling loopt over mijn rug als ik de kisten op een rij in het grind zie staan. Een volwassen kist, twee kinderkistjes en weer een grote kist. Je weet wie waarin ligt, je hebt inside informatie en kent de achtergronden van dit drama. Je weet meer dan de doorsnee burger en ik stel mezelf de vraag: "Heeft het meerwaarde dat ik het allemaal weet?" Het maakt de betrokkenheid alleen maar groter. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen