€ 9,99

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Smoske, de neushoorn die er geen zin in had

Michiel Kamphuis • ebook • epub

 • Samenvatting
  Per boek gaat 2 euro naar het Wereld Natuur Fonds!

  Het is 6 juni 2006, even buiten het centrum van Parijs. Een bestelbus, met in de aanhanger een 3.000 kilo zware neushoorn, staat met een kokende motor langs de kant van de weg. Terwijl gelegenheidschauffeur Johan Pladdet met de ANWB alarmcentrale belt, besluit Smoske dat hij er geen zin meer in heeft. Hij beukt zich een weg naar buiten en verdwijnt de straten in van Parijs.

  Smoske begint aan een onvoorstelbare reis door Europa, waarop een bonte stoet aan achtervolgers op hem jaagt. Zijn dierenarts, stropers, Peter R. de Vries, meneer en mevrouw Moerman, de ANWB en een Frans-Congolese timmerman die weet wat hij doet. Smoske is niet te stoppen. Zelfs de finale van het WK voetbal zet hij op zijn kop.


  De auteur

  Die zomer werkte Michiel Kamphuis (1977) op de ANWB alarmcentrale. Hier deed hij de eerste ideeën op voor 'Smoske, de neushoorn die er geen zin in had'. Sindsdien is hij begaan met het lot van de neushoorns en nu zet hij zich in om de nutteloze jacht op deze dieren te stoppen.


  Reacties

  'Een hartstikke leuk boek - ik zou zeggen, lees het.'
  Dolf Jansen (cabaretier, presentator VARA's Spijkers met Koppen, schrijver)

  'Hier heb ik alleen hahaha geschreven. Weer een pagina waar ik niet kon ophouden met lachen'
  Niels Lange (redacteur, journalist, Linkeballen.nl)

  ‘Veel humor, goed geschreven en verrassend. Ik heb ervan genoten’
  Diana van Eynde (redactrice en journaliste)

  ‘Ik ben nu halverwege en retebenieuwd hoe het verder gaat!’
  Lezersreactie
 • Productinformatie
  Binding : Epub
  Auteur : Michiel Kamphuis
  Bestandstype : epub
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
  Uitgeverij : Kampi 77
  ISBN : 9789082202311
  Datum publicatie : 05-2014
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 9,99

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Drie uur lang had Smoske geweigerd om in dat kleine, getraliede hok te stappen. Hij herkende dat stalletje. Zodra hij erin stond, ging het bewegen. Ze gingen hem vervoeren.

Acht jaar geleden, toen hij vier jaar oud was, lokten ze hem ook al in zo’n hok. Smoske werd bij zijn ouders weggehaald en was erg verdrietig geweest. Zijn vader stond erbij en rook Smoskes tranen. Nors liet hij weten dat dat nu eenmaal zo hoorde. Neushoorn-mannen leven alleen, en zijn zuinig op hun hoorns. Dat is alles wat ze hebben.

Maar Smoske had geen zin om vervoerd te worden. Hij had geen zin om alleen te zijn. In de afgelopen jaren had hij nieuwe neushoorns leren kennen, en hij vond het heel erg om ze nu weer te moeten verlaten. Urenlang verzette hij dus geen stap in de richting van het stalletje.

Totdat Smoskes dierenarts, zijn goede mensenvriend, op het idee kwam om een veeg rode wijn onder Smoskes neusgaten te smeren. De man vertelde aan omstanders dat het de neushoorn een beetje zou bedwelmen. Onzin natuurlijk. Ook al haalde hij zijn gelijk toen de neushoorn inderdaad langzaam naar binnen strompelde. Maar dat de geur van rode wijn een drieduizend kilo zware neushoorn bedwelmde? Nee. In werkelijkheid vertelde de geur van deze specifieke wijn het verhaal van goedgemutste Franse neushoornvrouwtjes. Dat stond Smoske wel aan, en daarom ging hij die stal in.

Even later begon het hele stalletje te bewegen en veranderde alles daarbuiten zich razendsnel. Te snel voor Smoskes slechte neushoornogen.

Neushoorns hebben een enorme kop. Daarbinnen is het nogal leeg. Ze hebben meer neusholte dan hersenen. Vandaar dat Smoske zijn hele brein nodig had om in de bewegende stal rechtop te blijven staan. Dan werd hij naar rechts geslingerd, vervolgens naar achteren geduwd, dan naar links en ga zo maar door. Zodra hij probeerde alle informatie van buitenaf te verwerken, ging het fout en verloor hij zijn balans.

Het was donker. Daarbij zorgde de harde wind recht op zijn ogen ervoor dat die ontzettend begonnen te tranen, waardoor de neushoorn nog minder zag dan al gewoonlijk is voor zijn soort. Aangezien een neushoorn veel beter ruikt dan ziet, probeerde Smoske met zijn neus voor het gat te komen waar die sterke wind op stond. Maar telkens wanneer hij dat deed, kwam hij met zijn hoorn vast te zitten in het veel te lage plafond van de kleine stal. De stank die met volle snelheid zijn neusgaten binnenkwam, kon hij niet thuisbrengen, maar het rook verschrikkelijk. Bovendien zorgde de luchtstroom ervoor dat Smoskes grote neusvleugels zo luidruchtig begonnen te klapperen dat het pijn deed aan zowel zijn neus als zijn gevoelige oren. Alles bij elkaar een bijzonder onaangename sensatie. Uiteindelijk rukte Smoske zijn hoorn dan uit het plafond en probeerde hij met zijn ogen te ontdekken waar hij was. Totdat er tranen in zijn ogen kwamen en Smoske probeerde met zijn neus voor dat gat te komen.

Deze cyclus herhaalde zich een keer of tien achter elkaar. Veelvuldig onderbroken doordat de neushoorn hard tegen de zijkanten van het stalletje klapte terwijl hij meer bezig was met de omgeving dan met evenwicht bewaren.

Na een tijdje had Smoske door dat het fijner was om behalve zijn neus ook zijn ogen onder het gat te houden. Hij kon zich het beste alleen concentreren op blijven staan. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen