Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 2,95

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Uitstel van sterfenis

Gedichten 2007-2017 & Essay 'Wir haben es nicht gewußt'

Noli M.E. Tangere • ebook • epub

 • Samenvatting
  Vlijmende poëzie en vlammend essay op gedurfde wijze gecombineerd in één bundel. Een primeur die nog nooit eerder vertoond is.

  Het essay is kennelijk zo indringend geschreven dat zelfs De Groene Amsterdammer ervoor terugschrok het te publiceren.

  Dichter Noli M.E. Tangere, een heteroniem van Harry J.M. Kleinhoven (1959), bezingt in deze debuutbundel in enkele ingetogen elegieën het stilaan naderend afscheid van ons aller Moeder Aarde, zoals we haar vanaf de jongste dag lang gekend hebben. Want, zoals we allemaal wel weten, zo veel tijd over is er niet meer: de druk van de almaar groeiende en almaar meer eisende mensheid op haar vermogen tot eigen overleving is té intens, té groot, té overweldigend. Ook zij treurt om dit onverbiddelijk meedogenloze gebeuren. Immers: de wetten van de fysica, de wetten van de chemie, de wetten van het Universum, en de niet bestaande wetten van het leven - kennen geen genade. In deze gedichten klinkt nog éénmaal haar stem.

  Niettemin, in de andere gedichten is de dichter als een echte Homo sapiens voorbeeldig egocentrisch vooral met zichzelf bezig. Met af en toe een uitstap naar de maatschappelijke actualiteit. Er gebeurt nogal wat in deze wereld die wij de onze plachten te noemen. In soms hevig bloedende, soms licht schrijnende dichtregels, maar vaak genoeg ook met de nodige humor, en dat zonder voice-over, wordt de lezer uitgenodigd ook hiervan deelgenoot te zijn. In ieder mededogen schuilt withete woede. En wanneer diezelfde lezer dan voor een deel genoot, heeft de dichter zijn doel bereikt.

  Werk van deze dichter is al eens gepubliceerd geweest in o.a. de bloemlezingen: Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, Literatuurprijs Zeist, Jan Boer Poëzieprijs, Dichters in de Prinsentuin, Willem Wilmink Dichtersprijs, Drenthe Open-Dicht.

  In het aansluitende essay, 'Wir haben es nicht gewußt', misschien wel het belangrijkste deel van de bundel, ontpopt de dichter zich niet alleen als een nauwkeurig en begeesterd documentarist, maar ook als een bevlogen en vooral bewogen commentator: hij maakt zich enorm kwaad over de werkelijk hartverscheurende gevolgen van de antropogene (door de mens veroorzaakte) opwarming van de Aarde en de door deze en andere oorzaken wereldwijd almaar voortrazende ecocide (vernietiging van leven en leefmilieus). Hij tracht daarin een bijzondere vorm van verzoening te vinden met het gruwelijk lot wat ons als mensheid en alle andere leven op onze planeet op afzienbare termijn zeer waarschijnlijk te wachten staat. Is er nog een hoopgevende weg hieruit te vinden? In 10 hoofdstukken wordt dit vraagstuk diepgaand geanalyseerd en van vele kanten bekeken, en dit allemaal gestuurd door de nieuwste wetenschappelijke inzichten. In ieder mededogen schuilt withete woede. Het antwoord laat zich raden.

  Zoals gezegd: het essay is kennelijk zo indringend geschreven dat zelfs De Groene Amsterdammer ervoor terugschrok het te publiceren.

  De bundel wordt voor een klein prijsje aangeboden zodat het zoveel mogelijk belangstellenden bereiken kan. Om ons aller Moeder Aarde te sparen vooralsnog alleen verkrijgbaar in epub-formaat. Alle baten van de verkoop van de bundel komen ten goede aan Extinction Rebellion.

  [mrt 2018][jan 2019]
 • Productinformatie
  Binding : Epub
  Auteur : Noli M.E. Tangere
  Bestandstype : epub
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
  Uitgeverij : Noli NL, Groningen
  ISBN : 9789402173000
  Datum publicatie : 03-2018
 • Inhoudsopgave
  Voorwoord

  Dum spiro, spero
    60 gedichten
  Diem perdidi
    16 gedichten
  Filius
    7 gedichten
  Ars Poetica
    8 gedichten

  'Wir haben es nicht gewußt' (essay)
  1. Evolutie
  2. Titanic
  3. Bedrog
  4. Making a killing
  5. Feedback loops
  6. Aanpak
  7. Lot
  8. Weerstand
  9. Spirit

  Ons Volkslied voor Moeder Aarde

  Glossarium
  Referenties
  Nawoord
  A Tapestry of Gold
  Colofon
  Historie
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 2,95

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Fragment gedicht: Cyclamen • Eoceen-II
 
Hoos na hoos komt nieuwe regen, riffelend,
gniffelend, ik voel mij verplicht aan hen
en hun wiegen, moet op hen toezien hoe
ze verscheurd in hun sappen verdoven,
hun voeten in glijdende leem,
kermend om schoonheid,
om gratie, maar niets
houdt mij aan, mijn
zwijgen herneemt.

Fragment gedicht: Of het denkbaar is
 
Er is een soort verdriet dat nog geen
naam heeft – gedragen noch versmald
in zijn lamgeslagen handen wil hij
ervan weten te moeten stoppen met
van haar te houden, zo beschikt en
zo hulpeloos ineen, onvoorkomen door
een voortkruipen van de niet gelaten
lichtval, toen wat de dag nog brengen
kon al in zijn sporen was klaargemaakt
door goden die niet beter wilden maken,
negeerden, opzettelijk wellicht, zonder
beloning, zonder begeerte, zonder besef
van eindige stiltes, want in de eeuwigheid
draagt geluid niet ver, waar in het aardse
al op het minste gerucht de aandacht
onwillekeurig naar het leven reikt.

[Actuele maatschappelijke thema's: vluchtelingencrisis, georganiseerde terreur, oorlog, genocide, ecocide, MeToo, etc.]

Fragment essay 'Wir haben es nicht gewußt':

[D]e gigantische ramp die momenteel op ons als mensheid afkomt als gevolg van de klimatologische opwarming van de Aarde, veroorzaakt door ons toedoen. Door de immense invloed van het kapitalisme (primair gericht op profijt en uitputting van exploiteerbare bronnen) is de mensheid in de afgelopen honderd jaar, of eigenlijk zelfs vanaf de start van de Industriële Revolutie (rond 1750), samen met de onderwijl enorm toegenomen verstedelijking, zijn spirituele verbinding met zijn hem voedende habitat (de Aarde) gaandeweg bijna volledig kwijtgeraakt (vervreemding). Met als gevolg dat we als mensheid meer en meer collectief lijken te verkeren in de eerste van de vijf fasen van de rouwverwerking volgens Kübler-Ross: vrijwel complete ontkenning van de knetterserieuze ernst van de situatie waar we met zijn allen dag na dag op afstevenen – alsof er zelfs een soort van collectieve verlamming heerst. (Het beeld van de onverwoestbaar geachte Titanic past hier wel bij: de nabije ijsschots waar met grote vaart op afgestevend wordt valt eigenlijk niet meer te ontwijken.) ×
SERVICE
Contact
 
Vragen