€ 15,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

04 - FORUM - Juni 2013 NL

prototype

Forum Redactie Cs • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Prototype en herhaling

  Affiniteit met prototypen

  “…prototypes, projects that set the standards and patterns of much that was, and is, to follow” (Roger Sherwood, Modern Housing Prototypes)

  In 1993, vers afgestudeerd aan de TU Darmstad in Duitsland, kwam ik naar Rotterdam om bij WEST8 te gaan werken. De uiteindelijk zeer intensieve samenwerking begon met een spoedcursus in Hollands pragmatisme en subversief denken. Het ‘gewone’ was ‘bijzonder’ en ieder ‘nadeel’ was een ‘voordeel’.
  Een belangrijk aspect van de ontwerphouding destijds was, dat voor ieder specifiek vraagstuk al een min of meer universele oplossing zou moeten bestaan. De creatieve daad was, het universele of prototypische karakter van een bepaald gegeven – een typologie, een verkavelingspatroon, een ruimtelijke constellatie, een sociaal fenomeen etc. – te herkennen en zodanig te abstraheren en te cultiveren, dat het mogelijkerwijze naar een volledig andere context getransponeerd zou kunnen worden. Zodoende werden er fantastische en vaak absurde ruimtelijke verkenningen gedaan, waarbij de ruimtemissies van ‘Star Trek’ er bleek bij afstaken. Het doorbreken van vastgeroeste denkpatronen en standaard ontwerpaanzetten leverde fascinerende en compleet onvoorspelbare oplossingen op.
  De initiërende vraagstelling voor ieder nieuwe opgave was: “Wat gebeurt er als…”
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 172
  Uitgeverij : Pumbo
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 05-2013
 • Inhoudsopgave
  Jurriaan van Stigt—Het prototype als medicijn tegen archaïsch ontwerpen
  Jörn Schiemann—Prototype en herhaling
  Paul de Vroom—De Blauwe Koffer
  Anne-Lot Haag—De Fokkerwoning
  Adriaan Mout—Tuinwijk Zuid in perspectief
  Bart Duvekot—Woonkwaliteit en plattegrond
  Jeroen Geurst—Orde in het landschap
  Tom Dubbeldam & Inge Timmermans—Bakema—FORUM XXIV-3-1990
  Hans van Olphen—De drager als prototype
  Ernie Mellegers—Het flatgebouw van de gelukkige bewoners
  Abel Blom—Wonen is liefde
  Michiel Cohen—Productontwikkeling-Palladio-Principes
  Paul Lappia—Doen en laten in een diagoonhuis
  Jasper van Zwol—Woongebouwen gezocht
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 15,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar2-3 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Het prototype als medicijn tegen archaïsch ontwerpen

Nooit eerder in de geschiedenis van de mens werden in korte tijd zoveel prototypes bedacht als in de laatste 200 jaar. Van stoommachine tot turbo diesel, van zeppelin tot drone en van typemachine tot tekstverwerker.

In beginsel worden er op de wereld meer huizen gebouwd zonder dan mèt een architect. Dat gebeurt vooral op basis van bekende cultureel bepaalde typen en meestal door 'gewone' mensen, dat zal niemand verbazen. De boeken ‘Shelter’ en ‘Architecture without architects’ bieden talloze voorbeelden van wat met een mooie definitie 'Vernacular Local Architecture' wordt genoemd. Het zijn vermoedelijk de meest waarachtige typen die voortborduren op locale culturele gewoonten. Natuurlijk komt die kennis ergens vandaan en zijn deze zogenaamde prototypes ooit eerst door iemand bedacht.

In het boek ‘de Architectura’ van Vitruvius wordt een heel hoofdstuk gewijd aan het particuliere woonhuis. Het ‘Italisch woonhuis’, het 'Griekse woonhuis' en het 'plattelandshuis' zijn hier mooie voorbeelden van. Zo schrijft Vitruvius: ‘Geen enkele zorg moet de architect meer aan het hart liggen dan dat van het privégebouw en dat precies moet worden uitgemeten volgens proporties gebaseerd op een vastgestelde maateenheid. Wanneer het systeem van evenwichtige verhoudingen eenmaal is vastgesteld en door berekeningen de proporties zijn uitgewerkt, is het de taak van een verstandig architect om door verkleining of vergroting te zorgen voor aanpassingen aan de aard van het terrein, aan het gebruik of aan het uiterlijk. Vooropgesteld dat, als er aan de evenwichtige verhoudingen iets vergroot of verkleind is, dit de juiste vorm heeft gekregen en het uiterlijk niets te wensen overlaat.' Zie hier de eerste basisregels voor een waarachtig prototype. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen