€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

1794

Tonny van Kemseke • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Het jaarboek van de Vereniging Vrienden van het Hulster Archief beschrijft het laatste jaar van de der Verenigde Nederlanden in het Land van Hulst voordat het overgaat in de Franse Republiek.
  Dit jaarboek is het vervolg op het jaarboek 2022 waar de magistratuur in het Land van Hulst 1600-1795 beschreven is.

  Wilt u lid worden van de Vereniging vrienden van het Hulster archief? Kijk dan op de website: www.vriendenvanhethulsterarchief.nl en meldt u aan.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 210mm x 297mm
  Aantal pagina's : 120
  Uitgeverij : Tonny van Kemseke
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 09-2023
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Inleiding

Waarom een jaarboek over 1794 zult u zich afvragen. Ten eerste sluit dit boek aan op het vorig jaarboek over de magistratuur en ten tweede omdat de lezing van 7 oktober 2023 over dokter Gallandat gaat en die leefde en werkte in deze moeilijke periode.
Het boek omvat het laatste jaar van de republiek der Verenigde Nederlanden. De Fransen staan, voor de zoveelste keer, aan de poorten van Hulst te rammelen om Hulst, Hulsterambacht en Sint Jansteen te gaan bezetten. In oktober 1794 is het zover en we behoren toe aan de Fransen en dat tot 1815.

Met de bezetting in aantocht zijn er vele documenten verhuisd van hot naar her en een deel daarvan is niet meer teruggekeerd naar de oorspronkelijke plaatsen.
Het archief van Hulst en Hulsterambacht is bijna compleet maar dat van Sint Jansteen laat wat gaten zien. Mogelijk hebben de heren van Sint Jansteen deze meegenomen en nog altijd vergeten terug te brengen.

In het boek zijn een aantal zaken opgenomen die vooral de gewone man aangaat. De hoge heren zijn in het jaarboek van 2022 besproken.
Wat kunt u lezen in dit boek, awel een heleboel vanaf de notabelen tot de criminelen die actief waren in deze regio. Er zijn veel stukken bij die niet getranscribeerd zijn en dat maakt het lezen een stuk leuker. Er zijn soms teksten bij die niet te transcriberen zijn en daar bedoel ik niet mee de woorden maar de context van het verhaal. U als lezer en als lid van de Vereniging Vrienden van het Hulster Archief moet wat gestimuleerd worden om het rijke archief van de gemeente Hulst te komen bestuderen.

Een stuk is gewijd aan de gezondheidzorg, opvang van armen, de notarissen, de brandspuit, onderwijs, criminelen, de namen van de bewoners in Hulst. De bevolkingsregisters van Hulsterambacht en Sint Jansteen hebben we niet gevonden maar er is een register toegevoegd die ouder zijn dan 1794. De laatste twee registers zijn niet te vergelijken met die van Hulst.

Een groot uitgebreid stuk gaat over de Burgerwachten en ook hier weer is van Hulst het meeste archief van aanwezig. Het is jammer maar daar zullen we het mee moeten doen.

U zult in het boek van alles tegenkomen wat nog niet eerder verschenen is in andere boeken, waardoor het jaar 1794 wel completer wordt gemaakt. Compleet maken kan eigenlijk niet daar er archiefstukken ontbreken. De schrijver ontkomt er niet aan om een aantal zaken verder toe te lichten om het verhaal beter te kunnen volgen.


De vereniging Vrienden van het Hulster Archief 7 oktober 2023 Hulst ×
SERVICE
Contact
 
Vragen