€ 26,45

ePUB ebook

  € 24,45

PDF ebook

niet beschikbaar

2024

NL op weg naar de onlinewereld

Rob Oostveen • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Hoe ziet de (online)wereld er na 2024 uit? De ontwikkelingen in onze samenleving worden geanalyseerd, met speciale aandacht voor de invloed van de digitalisering daarop. De anonimiteit op internet, het wantrouwen in de regering, de rol van de sociale media, hoe datahonger de privacy aantast, de online mogelijkheden voor crimineel gedrag en wat kunstmatige intelligentie voor de maatschappij gaat betekenen. Dit alles, en nog veel meer, vormt een nieuwe uitdaging voor overheid en burgers. Er worden suggesties gedaan hoe zij met deze invloeden om kunnen gaan.
  Daarbij ligt er een heftige uitdaging voor een Ministerie van Digitale Zaken!
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 292
  Uitgeverij : RobooBooks
  ISBN : 9789083122212
  Datum publicatie : 06-2023
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 26,45

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment


De wereld waarin we leven, een wereld die sterk wordt beïnvloed door de digitalisering, wordt in grote mate beheerst door het belang en de rol van “data”! Hierbij moeten we wel bedenken dat die data allemaal over het verleden gaan!
Deze data lijken verdraaid veel op die Big Brother, die George Orwell voor 1984 voorspelde, en die data worden beheerst door enkele grote techbedrijven, samen ook wel “Bigtech” genoemd. De macht van deze bedrijven dreigt zelfs groter te worden dan die van de overheden. Met name omdat de overheden de werking, de invloed en dus de gevolgen van de digitalisering maar moeizaam lijken te doorgronden.

Welke invloed heeft de data gedreven onlinewereld de komende jaren op terreinen als: privacy, koopgedrag, autogebruik, medische zorg, criminaliteit, parlementair systeem, woongenot en ook op de rol van de overheid daarbij?
Binnen een paar jaar hebben we een samenleving waarin economische structuren, de politiek, onze veiligheid, onze privacy en nog veel meer, verregaand worden bepaald door de digitalisering, waarbij vrijwel alles draait om data! Onze persoonsgegevens zijn publiek eigendom geworden, wat op zich onvermijdelijk is. In een digitale wereld hebben begrippen als openheid, transparantie en privacy een andere betekenis. Er zijn instanties dan wel bedrijven die onze data bezitten en dus alles van ons weten. Wat gaan ze, of mogen ze, met die kennis doen?
De individualisering neemt toe. Met de digitale middelen kan ieder individu de aandacht trekken door zijn mening te uiten. Daarmee verliezen mensen zich in eigen gelijk, nepnieuws en complottheorieën. Nieuwe technieken, zoals “deepfake”, maken het mogelijk de werkelijkheid te manipuleren. Wie en wat is er nog te vertrouwen?
Met de komst van kunstmatige intelligentie kan veel werk ons uit handen worden genomen, al dan niet gewild, maar ook kunnen data ons leven met die technologie gaan sturen, zo niet manipuleren.
Dan moeten we terug kunnen vallen op een overheid die zorgt voor het bereiken, faciliteren en beschermen van haar burgers. Die onbevooroordeeld de belangen van een ieder behartigt.
Een overheid ook, die begrijpt wat digitalisering betekent en welke invloed die heeft op de samenleving. Dus of zij, of toch andere partijen, de macht hebben door het gebruik van data.
De overheid is nog vooral gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van digitale producten en productieprocessen. Maar voor wat de digitalisering doet met de samenleving heeft zij vrijwel geen belangstelling. Een gevolg van ontbrekende kennis? De samenleving ervaart die gevolgen al dagelijks en er gaat daardoor veel meer mis dan met een oppervlakkige blik wordt waargenomen.
De overheid zou ons houvast moeten bieden, zou voor een goed en eerlijk functionerende samenleving moeten zorgen. Alleen is de realiteit dat de overheid steeds meer wantrouwen ontmoet, iets wat zij door eigen handelen over zich afroept.
Waar is het fout gegaan? Waar is de overheid haar rol voor de burgers kwijt geraakt? Hoe zou het anders moeten, en kunnen?

Ik beschrijf hier hoe weer grip kan worden verkregen op een samenleving die steeds meer door de digitalisering dreigt te worden ondermijnd.

Is er een kans dat we 2024 tot een keerpunt kunnen maken?
×
SERVICE
Contact
 
Vragen