€ 24,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

77 fabels en feiten rond plantaardige voeding

Voor iedereen die minder vlees wil eten

Sytske de Waart en Hans Kraak • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Als je het over een meer plantaardige voeding hebt, heeft iedereen daar wel wat over te zeggen. Maar hoe zit het nou echt, en wie moet je geloven in de jungle van meningen die vaak politiek of moreel beladen zijn? In een overzichtelijk naslagwerk worden aan de hand van vijf hoofdthema’s 77 feiten en fabels behandeld over vegetarisch eten, het eten van vlees en vis, veganistisch eten en in zijn algemeenheid: over plantaardig eten.

    Is vlees eten slecht voor je? Krijg je wel alle voedingsstoffen binnen als je geen vlees, vis, zuivel en eieren eet? Krijg je sneller een hartaanval als je geen vis eet? Is dierlijk eiwit beter dan plantaardig, en moet je dus granen en peulvruchten combineren ter compensatie hiervan? Ben je als vegetariër gevrijwaard van voedselinfecties? Hoe kan wijn niet-vegetarisch zijn? Worden vegetariërs ouder, maar breken ze wel sneller hun botten?

    In 77 Feiten en fabels rond plantaardig eten putten Sytske de Waart en Hans Kraak uit hun decennialange ervaring met dit soort vragen. Op heldere, genuanceerde én wetenschappelijk onderbouwde wijze geven ze antwoorden op deze, en vele andere vragen. Niet elke stelling bleek met een eenduidig ja of nee te beantwoorden te zijn. Om die reden is ook een aantal professionals die hun sporen verdiend hebben in het werkveld van (minder) vlees eten geïnterviewd over onderwerpen waar veel discussie over is. Onder hen: Isabel Boerdam, Jan Buining, Hans Dagevos, Pieter Dagnelie, Mac van Dinther, Corné van Dooren, Esther Ouwehand, Valeriya Stokman, Dirk-Jan Verdonk en Roos Vonk.

    Met tekeningen van Heleen van der Male

    Sytske de Waart (1963) is al ruim 20 jaar voedingskundige van de Vegetariërsbond, en werkte onder andere bij het Voedingscentrum, Milieu Centraal en Naturalis Biodiversity Center. Ze schrijft over (vegetarische) voeding in Lekker.Vega, het tijdschrift van de Vegetariërsbond.

    Hans Kraak (1965) werkte o.a. bij het ministerie van Landbouw en het Voedingscentrum, en bij verschillende media als journalist. Eerder schreef hij '77 fabels & feiten over onze voeding' (herziene editie 2016), '77 fabels & feiten over afvallen' (2015) en 77 fabels en feiten over kindervoeding (2021).

    "Dit boek bevat uiteenlopende inzichten en weetjes die de lezers zullen helpen om stappen te zetten in de richting van (meer) plantaardig eten en daarmee deelnemers te worden aan de beweging naar een gezonder, duurzamer en diervriendelijker dieet." Hans Dagevos, senior scientist & consumptiesocioloog Wageningen University & Research

    Meer informatie via: www.kraakmediaproducties.nl
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 136mm x 211mm
    Aantal pagina's : 204
    Uitgeverij : Kraak Media Producties
    ISBN : 9789464435450
    Datum publicatie : 06-2022
  • Inhoudsopgave
    Inleiding: Plantaardig eten?

    Algemene fabels en feiten rond plantaardige voeding

    1 Een vegetariër is iemand die geen vlees eet
    2 Mensen eten van oudsher vlees, dus vlees eten is natuurlijk
    3 Steeds meer Nederlanders zin vegetariër en veganist
    4 Het aantal flexitariërs stijgt, dus daalt de vleesconsumptie
    5 Vlees eten is slecht voor je gezondheid
    6 Een voedselvergiftiging krijg je vooral van vlees en vis
    7 Vis eten is nodig
    8 Vegetarisch eten is gezonder
    9 Je lichaam ontwent het eten van vlees als je lang vegetariër bent geweest
    10 Vegetarisch eten is goedkoper dan een voeding met vlees
    11 Vegetariërs zijn slanker
    12 Vegetarisch koken is moeilijk
    13 Vegetarische producten zijn niet gezonder dan niet-vegetarische producten
    14 Vegetariërs drinken geen alcohol
    15 Poep van vleeseters stinkt meer

    Voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen

    16 Vegetariërs lopen het risico op een eiwittekort
    17 Dierlijk eiwit is beter dan plantaardig eiwit
    18 Je moet peulvruchten en granen combineren om tot een goede eiwitbron te komen
    19 Als je geen vlees eet, krijg je een vitaminetekort
    20 Vegetariërs krijgen te weinig vitamine B12 binnen
    21 Veganisten moeten een B12-supplement slikken 22 Vitamine B12-tabletten zijn vaak overgedoseerd
    23 Vitamine B12 krijg je alleen binnen met dierlijke producten
    24 Vegetariërs hebben meer ijzer nodig
    25 Kinderen met een vegetarisch voedingspatroon hebben extra ijzer nodig
    26 Fytaat in plantaardige voedingsmiddelen remt de opname van ijzer
    27 Calcium in de melk remt de ijzeropname
    28 Een eierschaal kun je malen als calciumbron
    29 Seleen is een probleem bij een vegetarische voeding
    30 Zonder vis krijg je een jodiumtekort
    31 Zonnebloemolie kun je als vegetariër beter niet gebruiken
    32 Sportende vegetariërs hebben extra creatine nodig
    33 Met plantaardig eten krijg je meer fytotoxinen binnen
    34 Fruit gaat gisten als je het met ander voedsel eet
    35 De schijf van vijf van het Voedingscentrum is niet geschikt voor vegetariërs of veganisten

    Vega-vriendelijke producten en hun kenmerken

    36 Paddenstoelen zijn een goede vleesvervanger
    37 Vlees kun je het beste vervangen door vleesvervangers
    38 Een echte vegetariër eet geen kant-en-klare vleesvervangers
    39 Soja is schadelijk/heel ongezond
    40 Zeewier is een goede vleesvervanger
    41 In zeewier zit vitamine B12
    42 Vegetariërs mogen meer eieren eten
    43 Peulvruchten zijn goede vleesvervangers
    44 Kweekvlees betekent het einde van vegetarisme
    45 Kweekvlees is gezonder dan gewoon vlees
    46 Mascarpone is vegetarisch
    47 Suiker is niet altijd vegetarisch
    48 Wijn is vegetarisch/veganistisch
    49 Kaas is vegetarisch
    50 Het is niet altijd verplicht om dood dier te vermelden op het etiket
    51 Appelstroop is een goede, vegetarische ijzerbron
    52 In boter zit gelatine
    53 Ei is in recepten te vervangen door een veganistische variant
    54 E-nummers moet je vermijden als vegetariër
    55 Gelatine zit verstopt in producten
    56 Insecten zijn de oplossing voor vegetariërs
    57 Als vegetariër kun je hamka’s eten?

    Vegetarisme en de omgeving, (sociaal) gedrag en milieu

    58 Plantaardig eten is beter voor het milieu
    59 Vlees eten is nodig voor het milieu
    60 Vegetariërs hebben een hogere klimaatbelasting, want ze laten meer winden
    61 Vegetariërs en veganisten zijn vaker depressief dan omnivoren
    62 Wie vis uitsluit, wordt (vaker) depressief
    63 Van geen vlees eten word je gewelddadig
    64 Je kunt je hond of kat ook prima plantaardig eten geven
    65 Het is de taak van de overheid om plantaardig eten te stimuleren
    66 Als moslim is het bijna niet mogelijk varkensbestanddelen te vermijden
    67 Vegetariërs eten sojaproducten en dragen dus bij aan ontbossing in Zuid-Amerika

    Plantaardig eten voor en door verschillende groepen

    68 Vegetarisch gevoede kinderen lopen groeiachterstanden op
    69 Je kind veganistisch opvoeden is onmogelijk
    70 Als je zwanger bent, moet je vis eten
    71 Als je zwanger bent, moet je vlees eten
    72 Flesvoeding hoort koemelk te bevatten
    73 Vegetariërs komen later in de puberteit vanwege de hormonen in vleesvervangers
    74 Vegetariërs worden ouder
    75 Met een allergie kun je vegetarisch eten wel vergeten
    76 Een vegetarische voeding helpt tegen jichtklachten
    77 Vegetariërs en veganisten breken vaker hun bottenInterviews

    Het boek bevat interviews met:

    Dirk-Jan Verdonk: “Zijn er verschuivingen opgetreden in de redenen om vegetariër te worden?”
    Hans Dagevos: “Onderzoek naar vegetarisme staat nog in de kinderschoenen”Interview
    Valeriya Stokman: “Met een smoothie, wat soepen en salades ben je er niet.”
    Isabel Boerdam: “Is plantaardig eten voor een selecte groep milieu- en/of dierenwelzijnsfanaten?”
    Mac van Dinther: “Hoe komt het dat het voor velen zo moeilijk is vlees te minderen?”
    Jan Buining: “Ook veel boeren vinden dat we met een race to the bottom bezig zijn”
    Corné van Dooren: “Is er een ecologisch optimum aan vlees eten?”
    Roos Vonk: “De vleeseter heeft wat uit te leggen.”
    Esther Ouwehand: “Wie later wil kunnen zeggen: ‘Ik was al vegan voordat het mainstream werd’, moet opschieten.
    Pieter Dagnelie: “Vitamine B12 uit plantaardige bronnen is niet bruikbaar, deze fabel duikt nog steeds op.”

    Lijst van geraadpleegde bronnen

    Register
  • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 24,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

28 EEN EIERSCHAAL KUN JE MALEN ALS CALCIUMBRON
………………………………………………………………………………………………........

JA

Calcium is net als ijzer een belangrijk mineraal, waar je beter geen tekort van kunt hebben. Calcium is nodig voor de botten en de tanden en heeft diverse functies in bloed en weefsels. De aanwezigheid van calcium wordt vaak uitgedrukt in de dichtheid van de botten (Bone Mineral Density, BMD). De hoogte van de BMD wordt deels genetisch bepaald (60-70 procent) en deels door omgevingsfactoren, waaronder de voeding (30-40 procent).
Tekorten aan calcium leiden vooral tot afname van de botdichtheid, wat kan leiden tot rachitis (zwakke botten, ook wel Engelse ziekte genoemd) of osteoporose. Tekorten in bloed of weefsel komen vrijwel niet voor, doordat het lichaam het calcium eerst aan het botweefsel onttrekt. De opname in het lichaam gebeurt passief (door diffusie in de darm) of actief (met hulp van vitamine D). In tegenstelling tot sommige stoffen in de voeding (zoals fytinezuur, fenolen) helpt vitamine D bij de opname van calcium (zie ook fabel 27).
De calciumaanbeveling verschilt wat per geslacht en leeftijd, maar ligt voor volwassenen rond de gram per dag. Om voldoende calcium binnen te krijgen, wordt aanbevolen dagelijks zuivelproducten te eten. Met name kaas voorziet veel Nederlanders voor een groot deel in de calciumbehoefte.
Wie weinig of helemaal geen zuivel eet, doet er goed aan een calciumsupplement te nemen om de mineralendichtheid van de botten op peil te houden.
Sommige mensen willen zelf een calciumpreparaat maken van eischalen. Uit wetenschappelijke studies is bekend dat eierschalen zo’n 380 mg calciumcarbonaat per gram bevatten. Calciumcarbonaat is de vorm waarin het geschikt is voor opname door de mens. Dit komt neer op ongeveer 1,5 gram calcium per eierschaal. Aan twee-derde eierschaal heb je dus genoeg voor je dagelijkse behoefte. Uit studies die gedaan zijn in Afrikaanse landen blijkt dat fijngemalen eierschalen, die bijvoorbeeld worden toegevoegd aan graan waarmee brood gebakken wordt, kunnen bijdragen aan het verhogen van de calciumconsumptie. Een gram gemalen eierschalen kan voorzien in de helft van de dagelijkse behoefte aan calcium voor een volwassen persoon.
Bij de bereiding van eierschalen met als doel er calcium uit op te nemen, wordt in de onderzoeken gewezen op verschillende voedselveiligheidsaspecten. Zo moeten ziekteverwekkende................................................................................................................. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen