€ 19,95


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Afscheid zonder begrafenis

Over rouwen vóór de dood Over narcisme en schizofrenie

Emma van Weel • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Emma van Weel (1973, pseudoniem) schrijft in deze autobiografie op indringende wijze over opgroeien in een gezin met een schizofrene broer en een narcistische vader. De opeenvolging van dramatische gebeurtenissen is indrukwekkend, evenals de verantwoordelijke rol die Emma telkens heeft in de zorg voor alle familieleden.

  Dit ervaringsverhaal geeft anderen de (h)erkenning voor het onvoorspelbare karakter van een schizofrene broer (of zus) én een narcistische ouder. Voortijdig afscheid nemen van elkaar hoort daar soms bij, zonder begrafenis. Uit zelfbescherming, maar hoe doe je dat?

  Tot slot illustreert Emma haarfijn waarom de zorg voor psychiatrisch patiënten juridisch beter toegankelijk moet zijn. Ook doet ze - vanuit haar mantelzorgperspectief - een praktische suggestie voor betere verpleeghuiszorg.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 127mm x 203mm
  Aantal pagina's : 264
  Uitgeverij : Beatus Vacca
  ISBN : 9789082795400
  Datum publicatie : 12-2017
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (9 uit 3 reviews)

  12-12-2018
  Afscheid zonder begrafenis
  In één ruk uitgelezen! Wat betreft de oproep aan de wetgever ben ik het helemaal met de schrijfster eens: iemand die lijdt aan schizofrenie is niet (altijd) in staat te bepalen wat goed voor hem is. De Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) gaat uit van de onjuiste veronderstelling dat alle patiënten - dus ook psychiatrische patiënten - te allen tijde hun eigen wil kunnen bepalen en dus als evenwichtige, stabiele, geinformeerde, rationele "consumenten" hun eigen afwegingen kunnen maken bij het aannemen of het weigeren van zorg. Treffend beschrijft Emma hoe onjuist dit uitgangspunt is voor iemand die lijdt aan schizofrenie. Pijnlijk is om te lezen dat de wetgever geen strobreed in de weg legt aan een psychiatrische patiënt met waandenkbeelden om zorg te weigeren, juist op de momenten waarop hij, zijn familie en de samenleving dat het hardste nodig hebben. Dat de WGBO de Krankzinnigenwet afschafte is schrijnend, omdat deze wet juist uitging van de (soms tijdelijke) onmogelijkheid van psychiatrisch zieke mensen om te bepalen wat goed voor hen is en die behandelaars juist de bevoegdheid gaf om in te kunnen ingrijpen. Zolang de wet niet wordt aangepast, zullen we vaker in de krant lezen dat "verwarde personen" slachtoffers maken. Zolang de WGBO van toepassing is, zal dit boek alleen maar onder een pseudoniem verkrijgbaar zijn om de veiligheid van de schrijfster te waarborgen. Kortom, de Krankzinnigenwet was een verstandige wet en de WGBO is een krankzinnige wet.

     Toegankelijk geschreven

  Geplaatst door uit Zuid-Holland , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  23-02-2018
  Pakkend
  In één keer uit gelezen. Het is zeer makkelijk leesbaar en bovendien zo indrukwekkend dat je door wilt blijven lezen. Bijzonder om te lezen hoe je als gezinslid zo belast kunt worden met problematiek van de rest van het gezin. Respect voor Emma! En wat vreselijk om te lezen dat als je het al zo zwaar hebt de overheid en regelgeving eerder tegenwerkend dan steunend of helpend zijn. Werk aan de winkel voor de politiek!

     Toegankelijk

  Geplaatst door uit Utrecht , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  07-02-2018
  Indrukwekkend
  Een must read voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen, hun familie, verzorgers en andere betrokkenen. Het is een indrukwekkend en meeslepend boek, dat ik ademloos heb uitgelezen.


  Geplaatst door , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 19,95


niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen