€ 24,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Albertus Domburg.

De carrière van een VOC_dienaar nader beschouwd

R.D.Domburg • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Mijn beeld van de 18e-eeuwse VOC-dienaar Albertus Domburg is tijdens de bestudering van de VOC-archiefstukken radicaal gewijzigd. Toen ik las wat hij tijdens zijn verblijf in Surat had meegemaakt, welke initiatieven hij nam ter verbetering van de lijnwaadinname en welke rol hij speelde tijdens de expeditie naar Pambe, zag ik hem als een (weliswaar tragische) held van het verhaal.

    Dat positieve beeld kantelde toen ik las dat hij veel vijanden onder zijn collega’s had gemaakt door zijn provocerend en opstandig gedrag, aan angsstoornissen leed enz. Opvallend was daarbij dat die collega’s tamelijk eensgezind waren in hun oordeel over Albertus, ook Jan Schreuder, met wie hij bevriend raakte.

    Aan de hand van de in de archiefstukken beschreven symptomen/ karaktereigenschappen die aan Albertus werden toegedicht, vond ik een hechtingstheorie die zowel op de vroege jeugd van Albertus als op zijn latere gedragingen van toepassing is.

    Albertus bleek tenslotte een mens van vlees en bloed.

    René Domburg,
    Hengelo, maart 2018
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 148mm x 210mm
    Aantal pagina's : 331
    Uitgeverij : Pumbo
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 04-2019
  • Inhoudsopgave
    Voorwoord
    Inleiding
    De kinderjaren van Albertus Domburg
    In Surat
    Opperhoofd van de Madurese kust
    Eleonora Deliana Domburg
    Edzardus Jan Domburg
    Albertus François Domburg
    Cornelis (7) Domburg
    Bijlage 1: Albertus Domburg in Mokka
    Bijlage 2: De verantwoording van Albertus Domburg tegenover de beschuldigingen van de onderkoopman en pakhuismeester Van der Laar
    Bijlage 3: Conferenties gehouden in Tuticorin met Albertus Domburg en Madurese afgezanten over met name de parelvisserij.
    Bijlage 4: Het dagjournaal van de inspectiereis van Albertus Domburg naar de zuidelijke residenten Mannapaar en Ponnecail.
    Bijlage 5: Het dagjournaal van de inspectiereis van Albertus Domburg naar het eiland Pambe.
    Conclusie
    Nawoord
    Een selectie uit de gebruikte bronnen en literatuur
    Woordenlijst
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 24,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Op 20 mei 1746 worden voorbereidingen getroffen om het fort Pambe te veroveren. Omdat Albertus hieraan geen ruchtbaarheid wil ge-ven, houdt hij zich stil en vaart met de militairen mee naar het eiland Allelande, zogenaamd om het te laten opmeten. Pas daar brengt hij de officieren en de gezagvoerders van de schepen op de hoogte.
Op 24 mei, ’s avonds om halfzes, varen de Nederlanders onder leiding van luitenant Pieter David Meijland naar Pambe en werpen zuidelijk van het eiland het anker uit. De volgende dag om acht uur gaan ze "met de volle macht sonder niets te ontsien" aan wal, ontmoeten wei-nig tegenstand en nemen omstreeks drie uur het fort in. Daar treffen ze niemand meer aan. Als ze in de kruitkelder komen, ontdekken ze tot hun schrik een brandende lont, die zij nog op tijd kunnen verwijderen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen