€ 34,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

ArTA

Een evidence-based methode voor beeldend therapeutische observatie en diagnostiek in de klinische praktijk

Dr. Ingrid Pénzes • Boek • paperback

  • Samenvatting
    In dit boek wordt in vier hoofdstukken de achterliggende basis, de theorie en de toepassing van de methode ArTA (Art Therapy Assessment) beschreven en geïllustreerd aan de hand van voorbeelden en casuïstiek. ArTA is een methode voor beeldend therapeutische observatie en diagnostiek van volwassenen. Deze methode is ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat niet zozeer wat iemand tekent of schildert, maar hoe iemand dat doet gerelateerd is aan geestelijke gezondheid. Geobserveerde patronen in materiaalinteractie, materiaalbeleving en de formele beeldelementen van het beeldend product maken de balans tussen denken en voelen en het adaptief vermogen van de maker zichtbaar, tastbaar en voelbaar. Niet alleen voor de therapeut, maar ook voor de cliënt en andere betrokkenen. Het boek beschrijft hoe de beeldende kunstvorm evidence-based, systematisch en gericht geobserveerd kan worden, hoe dit geïnterpreteerd kan worden in termen van geestelijke gezondheid en hoe dit bijdraagt aan de indicatie voor de best passende behandeling voor de cliënt.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 170mm x 240mm
    Aantal pagina's : 164
    Uitgeverij : Ingrid Pénzes
    ISBN : 9789464436471
    Datum publicatie : 08-2022
  • Inhoudsopgave
    INHOUDSOPGAVE

    VOORWOORD 8
    INLEIDING 10

    HOOFDSTUK 1. ARTA: DE BASIS 12
    Introductie 12
    1.1 Beeldende therapie 12
    1.2 Geestelijke gezondheid 13
    1.2.1 Balans 16
    1.2.2 Adaptief vermogen 17
    1.3 Analoge processen 19
    1.4 De beeldend therapeutische driehoek 22
    1.5 De context van het beeldend vormgeven: samenhang van materiaal, techniek en instructie 25
    1.5.1 Relatie context van het beeldend vormgeven en ervaringsgericht werken 34

    HOOFDSTUK 2. ARTA: DE METHODIEK 38
    Introductie 38
    2.1 Een stukje geschiedenis 39
    2.2 ArTA 45
    2.3 Materiaalinteractie 45
    2.3.1 Stijl van materiaalinteractie 48
    2.3.2 Patroon van materiaalinteractie 50
    2.4 Materiaalbeleving 52
    2.5 Beeldend product 55
    2.5.1 Formele beeldelementen 55
    2.5.2 Structuur 61
    2.5.3 Variatie 64
    2.6 Samenhang materiaalinteractie, materiaalbeleving en beeldend product 68
    2.7 De relatie tussen materiaalinteractie, materiaalbeleving, beeldend product en geestelijke gezondheid 73
    2.8 Rol van instructie 76
    2.9 Rol van reflectie 82
    2.10 Rol van de therapeutische relatie 85
    2.11 Indicatiestelling 87

    HOOFDSTUK 3. ARTA: DE METHODISCHE TOEPASSING 90
    Introductie 90
    3.1 De 4 Stappen van ArTA 90
    Stap 1: Observeren 91
    Stap 2: Analyseren 96
    Stap 3: Interpreteren 98
    Stap 4: Formuleren 102

    HOOFDSTUK 4. ARTA: CASUÏSTIEK 104
    Introductie 104
    Casus 104

    NAWOORD 126
    EEN WOORD VAN DANK 128
    BIJLAGE 1: UITGEBREIDE DEFINITIES VAN DE FORMELE BEELDELEMENTEN 129
    BIJLAGE 2: ARTA OBSERVATIEFORMULIER 135
    NOTEN 146
    INDEX 150
    LITERATUURLIJST 152
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 34,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

"In menig opzicht een spannend boek. Ooit dachten wij mensen te kunnen begrijpen door ze naar tekeningen te laten kijken, toen kwam de tijd dat we naar hun tekeningen keken en nu maakt Ingrid Pénzes ons rijp voor een volgende stap: het gaat niet over wat iemand tekent maar hoe iemand tekent. Met haar ArTA methodiek voert de auteur ons mee in haar systematische zoektocht naar de tekens van beweging in gezondheid. Dat laatste maakt het boek extra spannend: diagnostiek wordt hier bedreven vanuit het perspectief van positieve gezondheid: ‘Wat heb je nodig om in je kracht te komen’."– Giel Hutschemaekers, Hoogleraar Geestelijke Gezondheidszorg RU Nijmegen

"Dit is precies wat beeldende therapie nodig heeft. De beeldende kunstvorm als fundament van ons vak wetenschappelijk bewezen en in een heldere tool gegoten. Zonder twijfel een nieuwe standaard voor praktijk en onderwijs." – Sanne Van Gelder MA, beeldend therapeut en Opleidingscoördinator BaNaBa Creatieve Therapie Beeldend PXL Hogeschool Hasselt (B)

"Niet eerder werd er een evidence based methode beschreven waarin het beeldend proces en product werden verbonden aan aspecten van psychische gezondheid.
Dit boek is een waardevolle aanvulling voor beeldend therapeuten in opleiding en voor professionals. Tevens biedt het boek informatie voor docenten die beeldend vormen lessen geven bij een van de opleidingen beeldende therapie.
Er worden basiselementen van de beeldend therapeutische methodiek beschreven. Het hoe en waarom van observeren en analyseren van maakproces en beeldend product wordt systematisch onderbouwd. Gedetailleerde toelichting en heldere voorbeelden geven woorden aan het ervaringsgerichte beeldend werken. Dit is niet een boek met recepten, maar wel één met heldere kaders die houvast geven om de diversiteit van beeldende vormgevingsprocessen van volwassenen met mentale problemen, doelgericht te kunnen faciliteren." – Dr. Celine Schweizer is beeldend therapeut, docent bij de opleiding beeldende therapie van NHLStenden Hogeschool en de Master Vaktherapie HAN. Ze is actief voor de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB) en binnen de Europese Federatie Art Therapy (EFAT)

"Dit boek biedt een gedegen vertaalslag van recente wetenschappelijke kennis naar een overzichtelijke methodiek voor de klinische praktijk van beeldend therapeuten.
Het is daardoor een waardevolle basis om het vak van binnenuit verder te professionaliseren." – prof. dr. Susan van Hooren, hoogleraar Klinische psychologie

"Zo blij met ArTA, ik kon niet stoppen met lezen! De methode is gebaseerd op de kern van ons vak: heel herkenbaar en toch baanbrekend. ArTA is laagdrempelig, breed inzetbaar in de praktijk en vergroot de efficiëntie en kwaliteit van behandeling. Het maakt onderliggende disbalans en vooral adaptief vermogen en ontwikkelruimte tastbaar en zichtbaar voor mij als therapeut, maar zeker ook voor de cliënt." – Brigitte Rademakers is als geregistreerd beeldend therapeut sinds 1992 werkzaam bij Mondriaan voor Geestelijke Gezondheid en is sindsdien stagebegeleider voor de opleiding Vaktherapie beeldend ×
SERVICE
Contact
 
Vragen