€ 19,90

ePUB ebook

  € 4,90

PDF ebook

niet beschikbaar

Atlantis

roman over een zeereis en een Joodse geschiedenis

Chris van Henegouwen • Boek • paperback

  • Samenvatting
    De roman Atlantis volgt een Joodse familie vanaf het Portugal van de Inquisitie, het kolonialisme in Brazilië, en de vervolging in de oorlog, tot en met het ontstaan van de staat Israël.

    De Portugese Jood Samuel Pinto werd aan het eind van de zestiende eeuw in Lissabon vervolgd en vluchtte naar Amsterdam. Zijn zoon handelde in Recife in Afrikaanse slaven. Nakomelingen van hem belandden in Duitse vernietigingskampen in Polen. Een paar overlevenden daarvan vonden een goed heenkomen in Palestina.

    Tijdens de reis van het koopvaardijschip 'Atlantis' van Rotterdam naar Zuid-Amerika buigen passagiers zich over de Joodse geschiedenis.

    Voordat het zover komt moet het schip eerst de Tweede Wereldoorlog nog doorstaan.

    De auteur is geboren in de Veenkoloniën, bezocht het vwo in Groningen, studeerde economie in Amsterdam en publiceerde in 2015 de roman De herkeuring.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 145mm x 210mm
    Aantal pagina's : 226
    Uitgeverij : Eigen Beheer
    ISBN : 9789082381221
    Datum publicatie : 09-2019
  • Inhoudsopgave
    Nederland 1
    Engeland 15
    Denemarken 20
    Migranten 35
    Atlantische Oceaan 43
    Portugal 48
    Brazilië 54
    Afrikanen 67
    Onderduik 72
    Auschwitz 78
    Verhalen 93
    Bergen-Belsen 98
    Ondergang 103
    Londen 112
    Sobibor 116
    Duitsland 120
    Palestina 125
    Israël 131
    Zionisme 137
    Jeruzalem 144
    Oswiecim 151
    Duitsers 159
    Evenaar 165
    Confrontatie 175
    Vermist 180
    Marine 187
    Mariniers 200
    Argentinië 210

    (Paginanummers betreffen de papieren uitgave. De digitale versie kent geen nummering.)
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,90

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Tijdens hun vele bezoeken aan Zuid-Amerikaanse havensteden hadden zeelieden de nodige ervaringen opgedaan met Duitstalige inwoners. De hoofdwerktuigkundige, die al bijna tien jaar op de Rotterdam - Zuid-Amerika Lijn had gevaren, was in de officiersmess slecht te spreken over sommige van hen:

'Da’s geen makkelijk volk, die Duitsers in Argentinië. Ik was vorig jaar in Buenos Aires op bezoek bij een collega van een Argentijnse rederij die me had uitgenodigd om een keer te komen eten. Afijn, ik daarnaartoe, hing er een portret van Adolf aan de wand, gewoon boven het dressoir in de woonkamer. Die mensen waren van Duitse komaf maar geboren in Argentinië. En nog steeds nationaalsocialist, dus de pest aan Joden.'

De hoofdmachinist prakte een aardappel fijn in een plas jus op zijn bord. 'Duizenden nazi's zijn na de oorlog naar Argentinië gevlucht. Daar heeft Metz & Van Driessen er ook wel een aantal van vervoerd.'

'Nog een leuke avond gehad verder, meester?' informeerde de eerste stuurman geamuseerd, terwijl hij een shaggie zat te draaien.

'Jawel, en lekker gegeten ook, maar niet daar. Ik probeerde die kerel nog uit te leggen dat zijn Oostenrijker ons land leeggeroofd had, en dat er na de oorlog een paar Joodse medeburgers ontbraken, maar daar had meneer maling aan. "Ich bin ein Jude!" probeerde ik nog met stemverheffing, met die toespraak van Kennedy in Berlijn in mijn achterhoofd, weet je wel?'

'Ja, ja,' beaamde De Jongh.

'Maar dat maakte geen indruk op mijn vakbroeder en zijn echtgenote. Ik heb ze vriendelijk bedankt voor het aperitief en ben van de weeromstuit een koosjer restaurantje op gaan zoeken op de Viamonte.' ×
SERVICE
Contact
 
Vragen