€ 23,75

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Baak Hardcover

(Moord in Transvaal)

Fred Privée • Boek • hardback

 • Samenvatting
  Dit verhaal speelt zich af in het Den Haag van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Een hoge werkloosheid, vooral onder jongeren en dan vooral jongeren uit de oude, arme wijken. Een grote woningnood. Weer vooral onder jongeren. Een verkrotte binnenstad, die van narigheid in elkaar stortte. Niet gek dat er werkgelegenheidsprojecten kwamen en dan ook gerelateerd aan de hoeveelheid werk die de stadsvernieuwing met zich meebracht.
  Daarnaast werden de oude wijken ook getiranniseerd door het heroïnespook. Duizenden chinezende Surinamers en spuitende blanke jongens en meisjes waren verslaafd aan heroïne, speed of wat voor teringzooi dan ook. Families en familiebedrijfjes gingen naar de kloten door de drugs. Kleine en grote criminaliteit tierden welig en verschillende jongerenhulpverveningsorganisaties waren voornamelijk bezig om de onverzadigde honger van gebruikers te stillen. Het waren niet de weedrokers uit de betere wijken, maar de kinderen van de bewoners zelf die zich zelf en de oude wijken aan het vernietigen waren. Kinderen die een beetje Nederlands spraken tot kinderen die geen woord Nederlands verstonden. De mensen met Nederlandse afkomst voelden zich steeds meer een minderheid worden en de nieuwe Nederlanders voelden zich gediscrimineerd omdat ze niet de zelfde kansen kregen als hun witte medestadsbewoners.
  In deze wirwar van belangen, narigheid, rampspoed en hoop speelden zich drie gebeurtenissen af die geen direct verband met elkaar hielden maar wel op een of andere manier met elkaar verweven waren. Ze zijn hier dan ook in één verhaal verenigd.
  Alle personen die een rol spelen in dit verhaal hebben echt bestaan. In dit boek zijn ze echter allemaal volledig geanonimiseerd. Elke gelijkenis met bestaande personen, instellingen of wat dan ook, is gebaseerd op toeval.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 200
  Uitgeverij : Uitgeverij Privado
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 12-2021
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 23,75

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Baak lag te gorgelen tussen de bosjes en het slooppuin achter het jongerencentrum in de Smitstraat. Het mes dat in zijn rug was gestoken had zijn longen geraakt. Daar had het vlijmscherpe staal in luttele seconden onherstelbare schade aangericht. Bloed stroomde uit zijn rug en borrelend uit zijn mond. Hij raakte snel buiten bewustzijn en was binnen vijf minuten door bloedverlies en zuurstofgebrek hartstikke dood. Zijn vriend, als je hem een vriend kon noemen, was nog op het binnenterrein van het centrum de pallets met whiskyflessen aan het onderzoeken. Hij had niets gehoord van wat er achter de bosjes aan de rand van het terrein zich had afgespeeld. Toon, zo heette hij, was opgewonden over wat hij had gezien. Twee volle pallets met kartonnen dozen met volle flessen Mac Claven, dure Schotse malt whisky, zomaar voor het grijpen. Terwijl hij de pallets en de flessen aan het bekijken was hoorde hij plotseling iets. Licht geritsel in verdroogde blaadjes, nog geen twee meter bij hem vandaan. Hij hoorde iemand lopen vlak bij hem in de buurt. Hij had tot dan toe geen geluid gemaakt en was dat toen helemaal niet meer van plan. Hij schoof tussen de twee pallets in en ging op zijn hurken zitten. Hij was ondertussen gewend geraakt aan de duisternis, maar toch zag hij niemand. Zou Baak het geweest zijn, vroeg hij zich af. Hij hoorde na een paar minuten geen nieuw geluid meer. Na tien minuten muisstil gezeten te hebben, richtte hij zich op en sloop naar de plek waar hij Baak had achter gelaten. Twee dozen wilde hij meenemen en Toon wilde van Baak weten of hij mee wilde helpen met dragen, hij zag hem niet, maar hij durfde hem ook niet te roepen. Voorzichtig sloop hij verder en probeerde Baak ergens in de duisternis te ontdekken. Zijn voet stapte op iets zachts. Het was geen stok of steen. Het was de arm van Baak. Dat had hij niet meteen door. Pas toen hij zich boog en beter de grond kon zien zag hij waar hij op stond en begreep hij dat Baak daar voor hem lag. Hij pakte hem vast, maar liet meteen weer los. Er zat warm, nat bloed op zijn handen en Baak bewoog totaal niet. Toon pakte zijn aansteker om wat licht te maken en zag toen dat Baak helemaal onder het bloed zat en geen geluid maakte. Hij riep zachtjes een paar keer “Baak!! Baak!!” Geen antwoord. Hij begreep, nadat hij in zijn hals zijn slagader had gevoeld, dat Baak hartstikke dood was. Hij vloekte binnensmonds en begreep er niets van. Wat was er in Jezusnaam gebeurd. Was het de man die hij daarnet had horen lopen. Angst en een lichte paniek maakte zich van hem meester.
Toon wilde zo snel mogelijk weg, maar niet voordat hij alle zakken van Baak geleegd had, want ondanks dat hij enorm geschokt was, bleef zijn overlevingsinstinct intact. Baaks portemonnee, portefeuille met papieren en zijn schoenen nam hij mee. Hij had graag ook zijn jas meegenomen. Maar met al dat bloed erop, was het niet handig om die te gaan dragen. Hij stond op, keek, zover dat dat nut had, om zich heen en verdween haastig in de donkere nacht. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen