€ 18,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover De Geheimen van BajesDorp
  De Geheimen van BajesDorp (boek)
 • Cover De geheimen van Bajesdorp
  De geheimen van Bajesdorp (boek)

Bajesverhalen Veenhuizen

Clemens van den Brink • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Veenhuizen (de “Kolonie”) is al vanaf 1818 een gevangenisdorp dat afgesloten was van de buitenwereld tot diep in de jaren ‘80.

  Als je in Veenhuizen niets te zoeken had, kwam je er niet in. De bevolking bestond uit ambtenaren (meest bewakers) en gevangenen.
 De bewakers wisten in de regel welke misdaad een gevangene had begaan en wat er allemaal gebeurde in en buiten de gevangenis, maar ze hadden een zwijgplicht.

  Over de achtergronden van gevangenen werd niet gesproken.

  De gevangenen vertelden meestal niet de waarheid als ze gevraagd werden waarvoor ze veroordeeld waren.

  Er is veel gebeurd in die periode en Bajesverhalen kwamen maar mondjesmaat naar buiten....

  Veenhuizen was en bleef voor iedereen een mysterie.

  Eerst toen de bewakers vanwege hun pensioen gerechte leeftijd Veenhuizen moesten verlaten, konden ze hun verhalen kwijt. Maar de meesten bleven zwijgen. Slechts enkelen van hen waren bereid om hun ervaringen van vroeger stukje bij beetje te vertellen.

  Spannende ontwikkelingen en boeiende ontsnappingspogingen uit de historie van de gevangenis van Veenhuizen zijn door Clemens van den Brink verzameld in het boek “BAJESVERHALEN VEENHUIZEN”.
  Clemens H. J. van den Brink werd op 6 maart 1940 geboren in Veenhuizen in het oude Tweede Gesticht aan de Oude Gracht no. 5 tussen twee werkplaatsen van gevangenen (tegenwoordig deel van het Gevangenismuseum). Zijn vader was voor en gedurende de Tweede Wereldoorlog acht jaar bewaker in de gevangenis van Veenhuizen.

  Na zijn HBS-B diploma behaald te hebben, kwam hij in dienst bij Pfizer als artsenbezoeker en werd daar chef van het specialisten team.

  In 1990 werd hij Managing Director bij Bional
  Pharma BV en schreef o.a. gedurende 10 jaar het kleurmagazine Naturalia (oplage 4,8-5.0 miljoen).
  Zelf maakte hij veel van de ontwikkelingen in het BajesDorp Veenhuizen van dichtbij mee. Zijn eigen ervaringen met die van “Oud Kolonialen” hebben hem ertoe aangezet het boek “BAJESVERHALEN VEENHUIZEN” te schrijven.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 170mm x 240mm
  Aantal pagina's : 268
  Uitgeverij : Eigen beheer
  ISBN : 9789491456503
  Datum publicatie : 04-2019
 • Inhoudsopgave
  Veenhuizen was tot diep in de 80-er jaren een gesloten gevangenisdorp met louter gevangenen en bewakers. De bewakers hadden tot hun 65e geheimhoudingsplicht, zodat hun verhalen onder de pet bleven tot "Bajesverhalen Veenhuizen" (268 blz.) uitkwam. Daarin lees je over de meest spectaculaire uitbraken en het leven voor en achter de tralies. Veenhuizen veranderde van een zelfvoorzienend dorp van wezen en bedelaars in een strafgevangenis met zware criminelen. Wat zich daar in 200 jaar heeft afgespeeld, beleef je in "De Geheimen van BajesDorp"(345 blz.)
  Veenhuizen is uniek en maakt daarom kans om in 2019/2020 tot Werelderfgoed te worden verklaard door UNESCO.
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 18,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar

1-2 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen