Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 15,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Bladlezen - een vorm van ademhalen

bladlezen: een vorm van ademhalen; overdenkingen bij de dichtbundel het sacrament van de sneeuw van andré van der veeke

Rob de Melker • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Negentien leeservaringsteksten en een algemene beschouwing van poëzieliefhebber, leraar Engels, anglist, vakdidacticus, Rob de Melker (1930), bij André van der Veeke’s dichtbundel Het Sacrament van de sneeuw uit 1992. Van kinds af aan speelt Rob de Melker piano en als jong kind maakt hij al kennis met de Nederlandse poëzie. Later komt daar de Engelstalige poëzie bij. Poëzie en muziek zullen zijn leven in belangrijke mate kleuren en bepalen. Van 1957 tot 1988 geeft hij les, en natuurlijk ook poëzieles, volgens eigen methodiek, aan tientallen jaargangen leerlingen van het toenmalige Koningin Wilhelmina Lyceum (later: Rijksscholengemeenschap Koningin Wilhelmina) te Oostburg. Zijn proefschrift uit 1970 heeft, in algemenere zin, de Engelse literatuuronderwijspraktijk op de middelbare school als thema en inzet. Na bijna een halve eeuw wonen en werken in West-Zeeuws-Vlaanderen is hij daar ondertussen diep geworteld en kan hij zich geen enkele andere woonplaats dan zijn huidige meer voorstellen. Na lezing van de Zeeuwse bundel Het sacrament van de sneeuw van André van der Veeke voelt Rob de Melker zich aangespoord om zijn ideeën en gedachten over het wezen, lezen en beleven van poëzie op papier te zetten en zo met anderen te delen. Voortgestuwd door inspiratie en een gevoel van urgentie is vanaf zomer 2014 deze tekst ontstaan. Het resultaat is een persoonlijk le(e)sboekje voor allen die Rob de Melkers jongste jaargang leerlingen ‘poëzie lezen’ willen zijn. Mogen zij zich aangesproken voelen door zijn motto “Poëzie is een vorm van ademhalen, een vorm van leven”.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 104
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : 9789082376906
  Datum publicatie : 04-2015
 • Inhoudsopgave
  Proloog 1
  Inleiding 3
  Het sacrament van de sneeuw 8
  Het glas 12
  Contact 16
  Ongeschreven wet 22
  De voordracht 26
  Fin de siècle 30
  Vampier 34
  Man en zeemeermin 38
  Draad van Ariadne 44
  Schelde-suite 48
  Ingrediënten 52
  Taaie witte wortels 62
  Laatste seizoen 64
  De pauw 68
  Jany 70
  De nachttrein 74
  Streekmuseum 78
  Voorjaar 82
  Poëzie is oorlog 86
  Epiloog 91
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 15,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

2-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

(...) Zowel in de muziekpraktijk als bij de ‘uitvoering’ van een gedicht is sprake van intersubjectiviteit: muzikant ontmoet componist, lezer ontmoet dichter. De lezer hoort in de eigen stem die van de dichter doorklinken. Er resoneert iets in hem. Zo komt een dode tekst tot leven en ontsluit de lezer de wereld van het gedicht door die tekst stem te geven.
In een complexer maar vergelijkbaar proces probeert de dichter toegang te krijgen tot zijn nog ongeboren gedicht, een zoektocht naar de stem die deuren en vensters opent, die de juiste woorden hun vaste plaats geeft in wat een nieuw gedicht gaat worden. Eindeloos blijft de dichter in de weer met woord of beeld, met hun plaats in een groter nog onverkend geheel. Pas nadat alles op zijn plaats gevallen is, wordt de tekst gedicht.
Een gedicht is geen puzzel, maar een lijfelijke daad. Een vers wil uitvoerbaar en interpretabel zijn, zoals muziek en ballet: kunstvormen om te beleven. Maar, ongeduldig als we zijn, willen we kunstuitingen ‘begrijpen’, zoeken we een ‘verklaring’ in plaats van een beleving. (...) ×
SERVICE
Contact
 
Vragen