€ 10,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Cartografen Utrecht

N.J. Kemper • Boek • paperback

 • Samenvatting
  In de stadsrekeningen werden in het verleden alle uitgaven van de stad genoteerd. Dit biedt mogelijkheden om onderzoek te doen naar de uitgaven die de stad Utrecht in twee eeuwen heeft gedaan op het gebied van landmeten en cartografie. Ook wordt duidelijk welke landmeter-cartografen er voor de stad hebben gewerkt. Het onderzoek betreft de periode 1500-1700. De stad Utrecht heeft in deze twee eeuwen 78 betalingen gedaan op het gebied van landmeten en cartografie. Dat betrof niet allemaal het maken van kaarten. Er werden ook globes aangeschaft en er werd ‘vereringe’ [eergeschenk] betaald voor boeken, die aan de stad Utrecht werden geschonken en waarin de stad voorkwam.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 210mm x 297mm
  Aantal pagina's : 19
  Uitgeverij : N.J. Kemper
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 07-2021
 • Inhoudsopgave
  Inleiding
  Uitgaven van de stad Utrecht
  Onderwerpen van kartering
  Betalingen aan landmeter-cartografen
  Stads-Kameraars-Rekeningen
  Rekeningen uit de XVIe eeuw
  Rekeningen uit de XVIIe eeuw
  Bronnen en noten
  Samenvatting
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 10,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

De stad Utrecht heeft in twee eeuwen diverse landmeters en cartografen ingehuurd of voor een aanbieding betaald. In eerste instantie waren dat vaak personen die de beide competenties van landmeten en kaarttekenen beheersten. Sommige betalingen gingen naar een uitgever.
Opvallend is het grote aantal landmeter-cartografen dat in Utrecht werkzaam is geweest. In de 16e eeuw waren dat er 11 en in de 17e eeuw 18. Maar niet iedereen was echt landmeter-cartograaf. Sommige betalingen gingen naar een drukker-uitgever. De meeste landmeter-cartografen kregen één of twee opdrachten: 7 uit 11 en 13 van de 18. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen