€ 10,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De Boksmeester

literaire boksverhalen

Max Dohle (samenteller) • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Midden in een grote donkere zaal staat een helverlicht, vierkant podium. Twee halfnaakte mannen slaan elkaar op het bovenlichaam en het hoofd. Ze dragen handschoenen om hun vuisten te beschermen. De boksers, want dat zijn het, zijn met touwen van de zaal afgescheiden, niet omdat het wilde beesten zijn. Maar de touwen zorgen ervoor dat de mannen niet van het vierkante podium vallen. De boksers proberen de ander knock-out te slaan, want daarvoor is het enthousiaste publiek gekomen. Zij vellen geen afkeurende oordelen over het gevecht. In hun ogen is het een eerlijke, robuuste sport. Anderen vellen wel oordelen. Het is gevaarlijk, keihard en ongezond.

  Mij gaat het niet om deze morele oordelen. Ik stel de vraag of deze sport mooie literatuur heeft opgeleverd. En de verhalen in deze bundel laten zien dat boksen prachtige verhalen heeft voortgebracht. Boksen is een door en door literaire sport. Vele grote schrijvers werden aangetrokken door de boksring. Sommigen, zoals Jack London en Vladimir Nabokov stonden ook zelf in de ring. Ze sloegen en leerden incasseren.

  In deze bundel is een viertal boksverhalen opgenomen. Het is slechts een kleine greep uit een veel groter geheel aan boksliteratuur. De beperking die ik mezelf heb opgelegd is dat het fictie moest zijn, verhalen die uit de verbeelding van de schrijver voortkomen.

  Max Dohle


 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 83
  Uitgeverij : Pumbo
  ISBN : 9789492475220
  Datum publicatie : 06-2016
 • Inhoudsopgave
  Arthur Conan Doyle: De Boksmeester
  Ring Lardner: De Kampioen
  Jack London: Een Biefsteuk
  Bertolt Brecht: De Optoot
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 10,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Er viel een grote stilte over de menigte. Zelfs de honden stopten met janken; je kon een speld horen vallen. Beide mannen stonden op, hun handen gestoken in de witte handschoenen. Zij liepen naar elkaar toe en schudden elkaar de hand: Montgomery ernstig, Craggs met een glimlach. Ze namen de gevechtshouding aan. De menigte slaakte een lange zucht uit duizend opgewonden kelen. De scheidsrechter zette zijn stoel op de achterpoten en keek kritisch van de een naar de ander.
Het was kracht tegen beweeglijkheid, dat werd al in de eerste ronde duidelijk. De meester stond koelbloedig op zijn k-been. Hij leek op een stevig voetstuk te staan; je kon je niet voorstellen dat je hem tegen het canvas kon slaan. En hij draaide met veel souplesse en snelheid op dat been; maar zijn aanval en verdediging waren log. Zijn gestel was echter zoveel breder dan dat van de student en zijn donkere massieve gezicht zag er zo vastbesloten uit, dat de Wilson-supporters hun moed verloren. Maar er was één persoon die de moed nog wel bezat: Robert Montgomery. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen