€ 22,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De Bootsman

Catharina Kats • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Over de auteur, Cathrien (Catharina) Kats (1953).
  Als gepensioneerd docent pedagogiek aan de PABO heb ik me gaandeweg meer bekwaamd in het schrijven, met name door de schrijverscursus van Janko Ekkel. Mijn interesse ligt bij kinderen. In mijn verhalen wil ik het verleden tot leven brengen, beleefd door de ogen van kinderen. Tevens spelen vertrouwen en liefde voor ouders en verdere familie een belangrijke rol. In de verhalen worden de kinderen meegenomen naar belang-rijke gebeurtenissen in het verleden. De tekst is zowel in het Nederlands als in het dialect. De streektaal stimu-leren als erfgoed is een belangrijk thema voor mij.

  Over in het boek.

  Inleiding.
  Als kind kwam ik (Catharina Kats) al bij De Bootsman, begin jaren zestig. De Drie Gezusters Schottert leidden toen het café. Als we er dan op ons zondagse gezinstochtje langsreden, om over de Ommer Grensweg naar Duitsland te rijden, dan wees mijn vader al: ‘Doar goat wi-j straks ee’m opstikk’n.’ Wat zoveel betekende als ‘even wat drinken’. En dat deden we dan later ook. Eerst moesten we nog naar Duitsland, Itterbeck en Uelsen, waar onze vader ons opmerkzaam maakte op de overal met vitrage zogenaamde dicht-gehangen ramen: ‘Kiek, die Duutsers hebt alles dichte hang’n. Zi-j kunt wel noar buut’n kiek’n, maar wi-j niet noar binn’n. Apart volk die Moffen’. Terug reden we dan door die mooie bossen en stopten bij De Bootsman. Va voor een biertje en Moe en de kinder’ voor thee en ranja.


  De Bootsman.
  De geschiedenis vertelt, dat vroeger, zo’n 150 jaar geleden een van onze voorvaderen aan de Rivier de Vecht heeft gewoond. Deze man had een bootje waarmee hij mensen uit Junne en Beerze, die meestal te voet naar Ommen gingen, overzette. Hij kreeg al gauw de bijnaam ‘De Bootsman’. Deze huisnaam bleef jaren bewaard, maar raakte later toch in de vergetelheid. Sinds 1987 is de naam ‘De Bootsman’ in ere hersteld. Hij had een enorme betekenis voor de hele buurtschap, van jong tot oud, mens en dier.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 240mm x 170mm
  Aantal pagina's : 94
  Uitgeverij : Schrijversgeluk
  ISBN : 9789464817850
  Datum publicatie : 03-2024
 • Inhoudsopgave
  Dit is een omkeer-boek. Het verhaal is in zowel het Nederlands als in de streektaal (Nedersaksisch) geschreven. Mooi om taal met elkaar te vergelijken en streektaal een podium te geven zodat ook deze taal behouden blijft.
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 22,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Junne

‘Kijk, opa,’ zegt Johannes, ‘een bootsmannetje!’
Opa Albert knijpt zijn ogen tot spleetjes.

Johanna kijkt dezelfde kant op. ‘Daar, opa, nog een.‘

Opa kijkt naar het bijna rimpelloze water, in deze zijarm van de Vecht, vlakbij Junne. Hij zit tussen beide kleinkinderen in. Ineens ziet hij het ook. Het behendige diertje zwemt op zijn rug, het lijkt ook net een bootje. ‘Ja, kinderen,’ zegt opa, ‘hij dankt zijn naam aan zijn zwemkunsten.’
Opa weet veel over de natuur. En nog meer over vroeger. Johannes en Johanna luisteren
graag naar opa Albert. Af en toe gaan ze samen op zoek naar dieren en sporen
van dieren. En als opa dan weer eens enthousiast wijst naar verschillende uitwerpselen
dieren, drolletjes die hij op het bospad vindt, moeten de kinderen hard lachen.
Maar door opa herkennen ze nu al heel wat keutels en drollen, zoals die van de vos,
het konijn, de haas en de ree. En van de heideschapen. Hele dikke drollen zijn dat.
Dat vinden Johannes en Johanna heel erg grappig en interessant.

De zon, die hoog aan de hemel staat, schijnt volop en een zacht briesje blaast door het grijze haar van opa Albert. Terwijl ze alle drie, zittend in het gras, geboeid naar het water turen, scheert er een zwaluw over het water en zien ze hoe het bootsmannetje zijn kunstje van het rugzwemmen vertoont.
Opeens zegt opa: ‘Mijn opa was ook een bootsman.’
‘Huh?’ zeggen Johannes en Johanna tegelijk. Ze kijken van het water op naar opa.
‘Zwom hij dan ook op zijn rug?’ vraagt Johanna.
Opa schiet in de lach. ‘Dat denk ik ook wel, meid. Zeker toen hij nog een jonge jongen was. Maar ik zal jullie eens wat vertellen.’ ×
SERVICE
Contact
 
Vragen