€ 32,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De Essentie van Tai Chi

Roel Jansen • Boek • hardback

 • Samenvatting
  niet beschikbaar
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 120
  Uitgeverij : de School van de Kraanvogel
  ISBN : 9789081058063
  Datum publicatie : 04-2022
 • Inhoudsopgave
  Over deze publicatie 6
  Vooraf 9
  Over de oefeningen 10
  Hoe oefen je de Essentie-oefeningen? 12
  de Essentie-oefeningen 15
  Eerste oefening – de os draagt het juk 16
  Tweede oefening – wuivend bamboe 28
  Derde oefening – zeven sterren 44
  Vierde oefening – wisselende jaargetijden 56
  Vijfde oefening – de touwslager wringt het vlas 74
  Zesde oefening – jaden meisje wikkelt de zijde 88
  Zevende oefening – de wisseling van yin en yang 95
  Ademhaling 106
  Voel je adem 107
  a. gewone buikademhaling 108
  b. omgekeerde buikademhaling 114
  buikademhaling als mentale training 117
  nawoord bij de buikademhalingsoefeningen 122
  Bronvermeldingen en aanbevolen literatuur 124
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 32,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

De Chinese gezondheidstraditie heeft een uitgebreid scala aan oefenmethodes die op diverse manieren kunnen worden ingedeeld en die stevig zijn ingebed in de oude, traditionele Chinese cultuur. Qigong -wat letterlijk zoveel betekent als ‘vaardigheid in qi door oefening’- is de laatste telg in die lange reeks aan traditionele Chinese gezondheids-methodes en bestaat pas iets meer dan honderd jaar , maar heeft zijn waarde inmiddels al ruimschoots bewezen. Ook de Essentie-oefeningen die in dit boek worden beschreven zijn een voorbeeld van zo’n latere ontwikkeling; ze zijn gedestilleerd uit een veelheid aan bestaande traditionele Chinese oefeningen en theorieën met een heel specifiek doel voor ogen: leren ‘voelen’ – zeg maar: lichaamsbewustzijn.

Vaardigheid in ‘voelen’ is een belangrijk fundament voor Chinese gezondheidsoefeningen omdat, vanuit het oogpunt van de traditionele Chinese geneeskunst, veel ziekte in de moderne, ‘ongevoelige’ samenleving een gevolg is van het niet kunnen vrijspelen van problemen –stagnaties- die binnen in je lichaam spelen. De ‘voelen’-vaardigheid kan ons helpen bewust te worden van deze stagnaties en helpen in het vrijspelen en openen ervan, waardoor de oefeningen uit dit boek een uitstekende gezondheidsmethode zijn.
Daarnaast heeft deze ‘voelen’-vaardigheid onmiskenbaar nut op het gebied van sensitiviteit - een vaardigheid die een belangrijke basisvoorwaarde is bij het oefenen van, bijvoorbeeld, qigong of interne krijgskunsten zoals bijvoorbeeld Tai Chi.

De Essentie-oefeningen uit dit boek zijn oefeningen die je helpen bij dit leren ‘voelen’ en bij het verbeteren van de kwaliteit van de traditionele oefeningen die je nu misschien al doet. Je leert via deze oefeningen namelijk gevoelsbewust te worden van je eigen lichaamsmechanica. De achterliggende ideeën volgens welke je deze mechanica wilt laten werken (om uiteindelijk, in een weer veel latere fase, ‘intern’ te kunnen worden) heb ik uitgebreid beschreven in een ander boek .
De oefeningen zijn makkelijk uit dit boek te leren, simpelweg omdat ze erg eenvoudig zijn en omdat het niet gaat om hoe ze er uiteindelijk uitzien maar om de manier waarop je ze uitvoert. Ze vragen alleen maar van je dat je de tekst goed doorneemt en de aanwijzingen opvolgt. Je hoeft ze dus zeker niet te doen zoals ik ze doe, er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ manier om ze uit te voeren – zolang je ze maar niet op de automatische piloot uitvoert en je voortdurend bewust blijft van wat je aan het doen bent. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen