€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De hemel onder onze voeten

Canterbury - Rome

Arie Haasnoot • Boek • paperback

 • Samenvatting
  DE HEMEL ONDER ONZE VOETEN

  20 mei - 31 augustus 2018: Canterbury - Rome

  "Heaven is under our feet as well as over our heads" (Henry David Thoreau)

  Te voet op weg gaan van Canterbury naar Rome, daarmee gaat voor Johanna Jacobs en Arie Haasnoot een droom in vervulling! Samen gaan ze de fysieke uitdaging aan van een tocht over bijna 2.000 kilometer, zonder te weten of zij Rome zullen halen. Onderweg willen zij genieten van cultuur en landschap. Zij zien uit naar verrijkende en ver reikende ontmoetingen. En natuurlijk betekent pelgrimeren voor hen ook een spirituele ervaring, in contact met Schepping en Schepper. Kortom, een avontuur hopen ze te beleven, waarin ze als toegift ook zichzelf en elkaar nader leren kennen!
  De Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer is een verhalenboek uit de veertiende eeuw. Pelgrims onderweg naar het toenmalige graf van Thomas Beckett in de kathedraal van Canterbury vertelden elkaar onderweg verhalen. Johanna en Arie, als pelgrims onderweg van Canterbury naar het graf van Petrus in de Sint Pieter te Rome, delen graag op eigentijdse wijze hun reisverhalen met wie virtueel met hen mee wil reizen. Zij wensen je een goede reis met de Canterbury - Rome Blogs!

  Johanna Jacobs en Arie Haasnoot zijn jonge pensionado's die nog van alles uit het leven willen halen. Gezonde geesten in een gezond lichaam! Daarom houden ze, behalve van gezelligheid, ook van bewegen. Zij maken samen vele (lange) wandelingen. Al meer dan tien jaar maken zij wekelijks eendaagse wandelingen, en besteden ze hun vakanties aan meerdaagse wandeltochten. Het onderweg ontmoeten van andere mensen en het ontdekken van verbindingen qua cultuur, religie en kunst, levert hen daarbij steeds weer nieuwe verrassingen op.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 208
  Uitgeverij : Cairn Consulting
  ISBN : 9789463458498
  Datum publicatie : 10-2019
 • Inhoudsopgave
  INHOUD

  De Canterbury-Rome blogs
  Inpakken en wegwezen
  Geen plaats in de herberg
  De dag van de Royal Wedding

  DEEL I De eerste etappes van de Via Francigena
  De pelgrimszegen
  To the White Cliffs of Dover
  Een ONweg voor bisschop Sigeric
  Met knikkende knieën doorlopen
  Rustdag in Atrecht
  Noodweer bij Stromboli
  PelgrimsMaps With Me
  In het voorbijgaan
  Een dagje Reims

  DEEL II Frankrijk en Zwitserland doorkruisen
  (Uit)geteld
  Zorgen
  Wedergeboorte in Langres?
  Van Champagne naar Bourgogne
  In memoriam Piet Rossou
  Elke dag een nieuw avontuur
  Ombre et Lumière in Besançon
  Antilope wordt anti-loper
  Gedwongen rust
  Gedwongen rust (2)
  Geslaagde test!
  Omnes viae Romam perducunt
  Geen tendinitis, maar tent-die-niet-is
  Adieu la France, vive la Suisse!
  Afgezakt (?)
  Na het Meer van Genève de Alpen in!
  Naar de fysio op vrijdag de dertiende
  Klimmen, zoeken en klauteren
  Heureux ceux qui perseverent!

  DEEL III Noord-Italië en de Apennijnen
  Een tussenbalans
  Afdalen naar de Romeinen
  Het Aostadal: de hemel onder je voeten!
  Una giornata particolare
  Zweet en jeuk in het vlakke land
  Denkend aan Holland…
  Vooruit door de warmte
  De oversteek (bis)
  Verlicht verder langs de Via Emilia
  Ploeterend de Apennijnen in
  Na de Passo Cisa gloort de zee
  De kust gekust

  DEEL IV Door Toscane en Lazio naar Rome
  Genieten en slijtage in Toscane
  Pelgrimeren, wat is dat eigenlijk?
  De VF-familie
  De Via Cassia
  Verhalen over wijn
  Dear Ann
  Wandelen en ontmoeten
  De weg was het doel
  Rome bereikt!!
 • Reviews (8,9 uit 16 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  03-11-2020
  Mooi boek over pelgrimeren
  Arie weet de ervaringen van een pelgrimstocht goed te verwoorden: het is ploeteren, lijden, genieten en soms denken de essentie van het leven te begrijpen. Door het lezen van zijn boek kwamen oude herinneringen aan mijn eigen tocht naar Santiago de Compostella weer naar voren, en nu wil ik, deo volente, de tocht naar Rome ook gaan lopen.


  Geplaatst door , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  27-10-2020
  Inspirerend
  Als lang niet zo ervaren wandelaar, heb ik genoten van dit boek. Het neemt je mee op een tocht met vele hoogte- en dieptepunten. Het geeft een mooi inkijkje in het dagelijks overleven van een pelgrim. Vlot geschreven, met mooie sfeertekeningen en karakteristieken, humoristisch, scherpzinnig, filosofisch en met de nodige zelfkritiek en zelfspot. Voor mij, als geestverwant van de auteur, is het hoofdstukje: "Pelgrimeren, wat is dat eigenlijk?" een indrukwekkende getuigenis. Een inspiratiebron voor de mens op zijn pelgrimsreis van het leven.


  Geplaatst door uit Gendt , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  05-09-2020
  Met een lach en een traan
  Met veel plezier en in 1 ruk dit boekje uitgelezen. Als niet-wandelaar had ik niet gedacht dat ik zoveel plezier zou beleven aan een plegrimsverhaal, maar het was zeer aangenaam. Regelmatig moest ik grinniken om woordgrapjes, anekdotes of geharrewar tussen het stel. Afgewisseld met ontroering over persoonlijke verhalen, kleine overwinningen en mooie momenten. Zoals het pelgrimeren voor de schrijver even afleidt van het dagelijkse leven, is het lezen van zijn verhaal net zo ontspannend geweest voor mij.

     Goede afwisseling: reis,grap,inhoud
     Goed pelgrimsverslag

  Geplaatst door uit Rijnsburg , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  23-05-2020
  Geweldig
  Ik heb echt genoten van het boek. Zat er helemaal en volgde jullie helemaal. Ik persoonlijk vind het altijd leuk om over plaatsen te lezen waar je geweest bent. Dan het het nog beter te volgen. Fantastisch gedaan.


  Geplaatst door uit Australia , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  17-02-2020
  super gaaf
  beste Arie en Johanna wat een prachtig boek hebben jullie bij elkaar gelopen. Een boek met een gouden randje hoor Heb het bijna in 1 adem uitgelezen, wat een wandeling,prachtige beschrijvingen van de omgeving en bezienswaardigheden. groet lia.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  06-02-2020
  Hou je van wandelen?
  Hou je van wandelen? Hou je van lezen? Dan is dit boek precies wat je zoekt. Op licht humoristische wijze verhaalt Arie Haasnoot over zijn fantastische wandeltocht door Europa. Die leukste dorpjes en stadjes komen langs. Historische plaatsen, boordevol geschiedenis. Waar soms nog weer net een leuke twist aan gegeven kan worden, zodat de historie metaforisch is voor de beslommeringen van elke wandeldag. En ook soms spannende momenten, waarop het fysiek het wandelplezier danig in de weg kan zitten. Een aanrader voor iedereen die van wandelen en van lezen houdt!


  Geplaatst door uit Noord Holland , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  20-01-2020
  De hemel onder onze voeten.
  Prachtig opgetekende ervaringen van een 2000 kilometer lange voettocht naar Rome die de lezer niet alleen de fysieke uitputtingsgrens laat meevoelen maar tegelijkertijd ook een toeristische wandelgids in handen legt welke op natuurlijke wijze uitnodigt zich passende schoenen te laten aanmeten.

     Deskundig.
     Humoristisch taalgebruik.

  Geplaatst door uit Oud Gastel - West Brabant , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  19-01-2020
  meelopen door te lezen
  Een boek wat van het begin tot eind boeit door de prettige schrijfstijl, waardoor je het gevoel hebt naast de schrijver te lopen en hij je door zijn ogen de omgeving laat mee beleven. Een eerlijk verslag met alle ups en downs die je tegen kunt komen tijdens een lange wandeling. Daardoor is het een realistisch verhaal en geen sprookje. Bedankt dat we op deze manier mee mogen gaan op deze mooie reis.

     goed beeld van een pelgrimstocht

  Geplaatst door uit Maastricht
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  18-01-2020
  Meer de weg dan het doel!
  Ons lid van de vereniging Pelgrimswegen naar rome, Arie Haasnoot heeft in 2018 met zijn soulmate Johanna Jacobs de pelgrimstocht langs de Via Francigena vanaf Canterbury ondernomen. Vanaf eind mei wandelden zij in ruim drie maanden naar hun doel, het Sint Pietersplein in Rome. Maar in de beschrijving van Arie blijkt het vooral om de weg daarheen te gaan. Hij maakt de lezer deelgenoot van een bijzonder spirituele levensles, die leert dat de hemel vaker onder onze voeten ligt, dan menigeen beseft. Arie neemt ons in een zeer persoonlijk verhaal en met een onderhoudende schrijfstijl mee op deze avontuurlijke tocht. De route is goed te volgen mede aan de hand van het in het boek opgenomen kaartmateriaal. De teksten van de eerste ruim duizend kilometers zijn gedetailleerd en geven ons inzicht in de moeilijkheden, die je onderweg tegenkomt. Ook gaat Arie daarbij ontboezemingen over de beleving van het landschap en de gezellige ontmoetingen met de plaatselijke bevolking niet uit de weg. In het tweede deel van het boek zijn de details wat spaarzamer, wat mede veroorzaakt lijkt door de langere tussenpozen die hij gebruikt om zijn verhaal tijdens hun tocht te noteren. Al eerder had ik de belevenissen van Arie en Johanna gevolgd op hun blog, maar het verzamelde verhaal in dit boek las ik in een ruk uit. Samen met de afgebeelde foto’s is het een waardevol document geworden. Mooie herinnering aan deze tocht, en gelukkig ook vol relevante informatie voor pelgrims die deze tocht ooit nog willen ondernemen.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  18-01-2020
  Wat vond ik van het boek?
  Een heerlijk boek om op de bank mee weg te kruipen en je te laten meevoeren naar de mooie momenten en plaatsten die al wandelend bezocht worden. Fijn toegankelijk geschreven met de nodige dosis humor en zelfspot. Je hebt het gevoel dat je de hele reis met ze mee wandelt. Maar dan lekker zonder blessureleed ;-) Ook als niet wandelaar is het zeker een aanrader om te lezen. Ik Kijk uit naar het volgende boek!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  18-01-2020
  Mee op weg vanaf de bank
  Voor iemand die niet van wandelen houdt heb ik dit boek vanaf de bank met grote vaart gelezen. Eenmaal begonnen kostte het me moeite dit boek weg te leggen. Na ieder hoofdstuk was ik benieuwd naar het volgende. Dit dankzij de in eerdere reviews genoemde en geroemde schrijfstijl, humor en anekdotes, maar ook door de persoonlijke bezinning van de auteur op de opgedane ervaringen. Een aanrader dus, ook voor wie niet van wandelen houden. Misschien niet zo geschikt om te lezen voor het slapen gaan. Want je weet waar je begint, maar niet waar je ophoudt. Voor je het weet ben je op je bank halverwege de nacht in Rome aangekomen!


  Geplaatst door uit \'s-Heer Arendskerke , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  17-01-2020
  De weg der wonderen
  Toen Arie en Johanna in 2018 onderweg waren, heb ik bij tijd en wijle hun blogs gelezen. Nu las ik het complete verslag van hun reis. Het was boeiend om hen op de tocht te volgen. En het was mooi om te lezen wat de tocht met hen deed. Hartelijk dank dat Arie en Johanna mij (en vele anderen!) daarvan deelgenoot hebben willen maken. Voor mij is de Francigena al vele jaren geleden en dan nog alleen stukken in Italië. Rond de eeuwwisseling maakte ik een kunstreis langs de Via Francigena – van Pavia tot net boven Rome én een voettocht van Pavia naar Lucca. Het - prettig leesbare en goed verzorgde - reisverslag riep dus ook herinneringen op.


  Geplaatst door uit Eindhoven , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  13-01-2020
  Pelgrimeren : genieten en hard werken!
  Hemels, heerlijk en eerlijk zijn wat trefwoorden die ons spontaan te binnen schieten. Hemels, omdat jullie toch in de voetsporen van iemand liepen die de tocht in vervlogen eeuwen zelfs heen en terug liep. Heerlijk om over de onverwachte ontmoetingen en gesprekken te lezen met mensen van verschillende culturen en pluimage. Eerlijk, omdat het niet altijd meeviel om door te zetten, maar toch met de voldoening dat het einddoel bereikt is. En natuurlijk hebben we genoten van de sprankelende humor die soms van de bladzijden afspatte, vaak met een brede glimlach op de lippen!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  13-01-2020
  De hemel onder onze voeten
  In verband met m’n voorbereiding voor m’n wandeltocht naar Rome heb ik dit boek besteld! Erg prettig te lezen, herkenbaar en eerlijk! Ook zeker veel tips uitgehaald! Blij dat ik het besteld en gelezen heb.

     Goede tips
     Prettig geschreven

  Geplaatst door uit Hilversum , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  16-11-2019
  Wanneer de weg het doel is..
  Fijn boek, ook voor een niet-wandelaar. Geeft een mooi inkijkje in deze vriendelijke, maar ook afmattende vorm van topsport. Zijn vlotte en toegankelijke schrijfstijl nemen je als lezer mee op een avontuurlijke voettocht van 2000 km vanCanterbury naar Rome. De beschrijving van de sores onderweg, de euforie over de prachtige vergezichten tijdens de pelgrimage, de referenties aan kerkvaders, oude Romeinen en de persoonlijke terugblikken op momenten uit zijn leven, laten je als lezer in de schaduw (gelukkig wel) van Arie en zijn soulmate Johanna herinneringen de toch van A tot en met Z meebeleven. Zonder je een moment te vervelen. Het doel in het Sint Pietersplein in Rome, maar uiteindelijk gaat het vooral om de weg daarheen. Een mooie spirituele levensles, die leert dat de hemel misschien wel vaker onder onze voeten ligt, dan menigeen tijdens zijn of haar leven beseft.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  15-11-2019
  Een genoegen om te lezen
  De auteur heeft een prettige schrijfstijl, geeft niet teveel details door met regelmaat enkele dagen samen te nemen en er staan leuke anekdotes in. En het is ook best persoonlijk geschreven (het overlijden van een goede vriend tijdens de tocht, boosheid op lawaaiige scouts in een slaapzaal in een hut, opmerkingen over God die ook in andere culturen is te vinden, ....). De tientallen foto's op klein formaat in het boek laten je nog meer meeleven met de belevenis die deze voettocht is geweest. Het boek is een aanrader voor iedereen die houdt van lange wandelingen.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

MET KNIKKENDE KNIEËN DOORLOPEN

23 t/m 29 mei 2018 - Arras, Frankrijk

Het gebeurde woensdag 23 mei, de vierde wandeldag. Op die ONweg van Wissant naar Guînes. Na een zwikpotig pad, met een te smal spoor zodat je bij elke stap je knie naar binnen moet draaien, liepen we het dorp Caffiers binnen, nog zo’n vijf kilometer van Guînes. ‘Knak!’, knikte mijn knie en er schoot een scheut door mijn linkerbeen. Het lopen leek gedaan, ik kon nog naar een bankje bij de kerk strompelen. Voornaamste gedachte was, dat ik het me niet wilde laten gebeuren dat ik het eind van een etappe niet zou halen. Omdat ik eerder tijdens de winterse trainings-weken last had gehad van een zeurderig pijntje in het bovenbeen vlakbij de knie, had ik toen onderweg een kniebrace met metalen zijstukken gekocht. Deze brace had toen goede diensten gedaan en de klachten waren verdwenen. Daarom had ik deze brace voor de zekerheid in de rugzak gedaan voor de Romereis. Maar een pijnscheut als deze, onder de buitenkant knie, had ik nog niet eerder gehad.
Kort en goed, met de brace om de linkerknie, en een bezorgde Johanna naast of kort voor me, wist ik de laatste vijf kilometer met gestrekt linkerbeen op een gevaarlijk drukke asfaltweg zonder voetpad te volbrengen. Onder de douche kwam de tweede schok: ik kreeg mijn linkervoet niet gewassen, zo pijnlijk was mijn onderbeen bij het bukken. Ik moest denken aan wat Johanna die ochtend voor vertrek had gezegd, dat ze onze kwetsbaarheid besefte: we moeten het deze reis doen met ons lijf en wat we bij ons hebben, meer is er niet, en dat bepaalt de noodzaak om tegenvallers te overwinnen met alleen dat wat je in je hebt. Ik besprak met Johanna de optie van een rustdag en een bezoek aan een dokter of fysiotherapeut. “Laten we eerst maar gaan eten”, zei ze. Aan tafel zaten we elkaar zwijgend aan te kijken. Johanna kwam op het idee om op de tablet een fysiotherapie-vragenlijst in te vullen om zo een diagnose te krijgen van wat er aan de hand zou kunnen zijn. Nadat ik alle vragen op z’n somberst had ingevuld, verscheen het oordeel op mijn tablet: een redelijk beschadigde voorste kruisband. Oei, dan hoef ik al niet meer naar een fysio te gaan, dan weet ik al wat die gaat zeggen, bedacht ik onderweg naar de tent. Tegelijk voelde ik dat ik, na een paar uur zitten op een gewone stoel, weer normaal kon lopen. Ik kon zelfs mijn knie weer buigen! Was ik soms te pessimistisch geweest in de antwoorden op de vragenlijst?
Nog steeds in mineurstemming kropen we in de slaapzak in ons kleine tentje, voor een wat mij betreft half doorwaakte nacht. Hoe nu verder? Voor ik er uit moest voor toiletbezoek, sprak ik met mezelf af: als ik zonder pijn uit en in de slaapzak en de tent wist te kruipen, zouden we morgen doorlopen. Het ging gelukkig pijnloos. Ook bedacht ik me al wakker liggend de oorzaak. Met meer dan vijftien kilo op de rug, te weten veertien kilo plus water en voedsel voor de dag, zou ik Rome niet gaan halen! Conclusie: de tent (ongeveer twee kilo, nat van condens of regenwater ingepakt nog een stuk zwaarder!) moet er af. ‘s Morgens stelde ik Johanna voor in Guînes naar het postkantoor te gaan en de tent naar huis terug te sturen. Droefheid alom, want het kamperen onderweg geeft juist een leuke dimensie aan onze pelgrimage. Maar ik durfde gewoon niet het risico te lopen van weer zo’n incident, met het gevolg dat we dan gewoon naar huis kunnen! Johanna stelde voor de tent dan maar in háár rugzak te doen, in ruil voor wat lichtere spullen. Zo ging onder het motto dat de sterkste knieën de zwaarste lasten moeten dragen mijn mannelijkheid naar de gallemiezen. Door deze ruil waren nu onze rugzakken even zwaar, maar als je bedenkt dat Johanna en ik ongeveer 40 kilo in lichaamsgewicht schelen...
Zo zijn we allebei met knikkende knieën verder gelopen, ik in spanning of mijn linkerknie het verder zou houden, en Johanna in
onzekerheid of verplaatsing van gewicht niet tevens verplaatsing van het probleem zou betekenen.
Terwijl ik dit schrijf zijn we zes wandeldagen verder en aangekomen in Arras, de eerste grote stad op onze route. Met brace gaat het met mijn knieën heel goed, gisteren zelfs 35 kilometer gelopen, en ook die van Johanna houden het goed. Fijntjes herinnerde zij mij vanmorgen aan al die dagen dat zij alleen door het rulle zand op de Kalmthoutse Heide had geploeterd om de kniebanden te versterken, en dat ik gevonden had dat ik daar geen tijd voor had. Zo kunnen we blijven lopen en ook kamperen! ×
SERVICE
Contact
 
Vragen