€ 37,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De kleine wolf

Catharina Kats • Boek • hardback

 • Samenvatting
  Er is veel geschreven over wolven. De bewoners in deze omgeving werden vroeger weleens ‘de mensen van op de wolf’ genoemd, omdat hier in de bossen eeuwenlang wolven leefden. Later zijn dat de buurtschappen Hoogengraven en Stegeren geworden. Er is nog steeds de ‘Wolfveldseweg’ en de ‘Wolfskuil’ in Ommen, waar eerder wolven gevangen werden gehouden. Of een wolf hield er een mens gevangen … De ‘Wolfskuil’ is nog steeds een uit wit zand bestaande verhoging met een kuil aan de rand van het bos, aan de overloop van de rivier de Regge.

  In de jaren 60 van de vorige eeuw veranderde er veel op de boerderijen. De boeren zochten naar meer inkomsten, bijvoorbeeld door de boerderij uit te breiden en een tractor te kopen. Daar dacht ook Jacob Kat over na. Recreatie was ook een mogelijkheid.  
  Hij kocht een afbraakwoning en na dagen stenen bikken kon daarvan een toiletgebouw onder de bestaande hooiberg gemetseld worden. Uiteindelijk werd het een zeskantig bouwsel met twee dames- en herentoiletten en wasgelegenheid. De bouw werd gedaan door zijn neef, Jacob Kat, aannemer te Dedemsvaart. Ook zijn zoon, Hendrik Kat werkte daaraan mee. Op 20 juli 1963 pakte Jacob, de campingbezitter, een kromme plank en schilderde er “Camping” op. Nog diezelfde avond kwamen er twee jongens langsfietsen en zetten hun tentje op. Camping “De Kleine Wolf” was een feit. Ook bouwde Kat, de aannemer, samen met zijn broer Catharinus, zoon Hendrik en andere werknemers later nog meer toiletgebouwen en een zwembad.

  Zijn dochter, Catharina Kat, roepnaam Cathrien, werkte als 16-jarige in de vakantie en soms weekenden in de ‘campingwinkel’, toen een soort toonbank op de deel van de boerderij, waar met name ijs, snoepgoed en bier werden verkocht. Ook maakte ze de toiletgebouwen schoon. Tussen de middag mocht ze mee eten met het gezin van ome Jacob en tante Ninie. Achter de boerderij was er in een schuurtje een ‘Beatkelder’, georganiseerd door de broers Hartman, waar de jeugd erg van genoot.

  Het verhaal over het ontstaan van de naam “De Kleine Wolf” begon bij de legende van “De Hongerige Wolf”. Deze legende is doorgegeven door mensen. De laatste versie is van 1701.
  Een ander verhaal is bekend uit 1740. Hierbij was sprake van een roofoverval, waarbij vier Groninger Heren, op weg van Groningen naar Kleef, op de Hessenweg overvallen werden door wolven. “De Hongerige wolf” was een plek waar reizigers hun paarden konden verversen.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 240mm x 170mm
  Aantal pagina's : 92
  Uitgeverij : Boekwriter4all
  ISBN : 9789464068702
  Datum publicatie : 07-2021
 • Inhoudsopgave
  Dit is een omkeer-boek. Het verhaal is in zowel het Nederlands als in de streektaal (Nedersaksisch) geschreven. Mooi om taal met elkaar te vergelijken en streektaal een podium te geven zodat ook deze taal behouden blijft.
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 37,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

‘Jongens, hier komen! Waar zitten jullie toch! Komen jullie?!‘
Opa Luuks loopt door het bos, achter de camping. Hij kijkt om zich heen en staat even stil. Hij luistert en kijkt omhoog. De bladeren ritselen in de voorjaarswind die door het zonnige bos blaast. Het bos geurt fris en vochtig. Het is goed weer en nog rustig op de camping. Dat zal straks bij de zomerdag wel anders zijn.
‘Opa, hier zijn we!’ De stemmen lijken van boven te komen. Een eindje verderop ziet opa Luuks wat bewegen. Ja, hoor, daar zitten ze. Twee guitige jongenskoppies kijken tussen de bladeren door. Ze zitten in de oude boom, waar ze gemakkelijk in kunnen klimmen. Lucas en Jacob, zijn kleinzonen; ze zijn altijd in de bossen te vinden.
‘Ah, daar zitten jullie! Ja, dat is een mooie boom om in te klimmen!‘ Opa gaat op de stam van een omgevallen boom zitten. ‘Hѐ, hѐ, dat was me weer een mooi stukkie lopen, zeg.’ Het zweet staat op zijn voorhoofd.
‘Wij waren aan het kijken of er wolven zijn,’ zegt Jacob. ‘Want die lopen hier toch weer rond?’
‘Ja, opa, Jacob heeft gelijk,’ reageert Lucas. ’We hadden het er op school over en het was ook op het Jeugdjournaal.’
Opa kijkt schuin omhoog, knippert met zijn ogen, haalt een grote rode boerenzakdoek tevoorschijn en veegt zijn voorhoofd en ogen ermee af. ‘Ja ja, de wolven zijn terug. Net als vroeger. Toen waren ze hier ook.’ Hij zucht een keer diep en frommelt zijn zakdoek diep in zijn broekzak. ‘Ja ja, hier is lang geleden heel wat gebeurd, jongens,’ vervolgt hij. ’Kom maar naar beneden, dan zal ik jullie een verhaal vertellen.’ ×
SERVICE
Contact
 
Vragen