€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De kracht van buiten

de kunst van het fenomenologisch systemisch werk met familieopstellingen

Hans van den Berg • Boek • paperback

 • Samenvatting
  In de 'Kracht van buiten' beschrijft Hans van den Berg op een inzichtelijke manier de kunst van het systemisch werken.
  Dit boek laat zien wat de impact is van de kracht die gebruikt kan worden voor het werken met systemen en vooral met het familiesysteem. Hoe deze kracht zich beweegt binnen de mogelijkmaker van familieopstellingen en hoe subtiel deze kracht aangewend dient te worden bij problemen en andere situaties. Daarnaast wordt uitgelegd wat systemen inhouden en hoe het doel van het systeem gehaald wordt door middel van verstrikkingen: voorheen hét item dat bestreden diende te worden.
  Voor het eerst een boek waarin het proces van systemisch werken met familieopstellingen stap voor stap wordt uitgelegd.
  Hans leert de begeleider van opstellingen waar zij rekening mee kunnen houden tijdens de verschillende fases in het werken met opstellingen.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 154
  Uitgeverij : De Verheldering
  ISBN : 9789081898249
  Datum publicatie : 10-2014
 • Inhoudsopgave
  Inleiding 9
  Dit boek 13
  De kunst van het werk 19
  Systemen 21
  Systemisch 24
  Homeostase 30
  Veiligheid in een opstelling 32
  De mogelijkmaker 36
  De kracht van buiten 42
  Fascinatie 46
  De fases binnen de opstelling 53
  Fase 1: vooraf 55
  Fase 2: het begint 56
  Fase 3: er 'in' komen 58
  Fase 4: naast de mogelijkmaker 62
  Fase 5: betrokkenheid organiseren 74
  Fase 6: het begint nu echt 77
  Fase 7: aan het werk 86
  Fase 8: heroriëntatie 90
  Fase 9: een nieuwe plek innemen 92
  Fase 10: de sturende dynamiek 93
  Fase 11: verandering zonder verlies 99
  Fase 12: onder ogen zien 102
  Fase 13: extra's 107
  Fase 14: het beëindigen van de opstelling 110
  Dynamieken en opstellingen 117
  Intieme relatie 122
  De soldaat 129
  Slachtoffer en dader 133
  De kracht van innerlijke beelden 139
  Individueel werken 146
  Meester in het systemisch werk 150
  Nawoord 151
  Enkele inspirerende boeken 153
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar2-3 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Er zijn veel mensen die ervaren dat ze een probleem hebben, of steeds maar weer in een situatie geraken die ze niet prettig vinden. Moeite met mensen die groter lijken, moeite met een plaats in te nemen, last bij …., het moeilijk vinden om de kinderen op te voeden, moeite om een relatie lang intiem te houden zonder strijd, moeite je aan iemand te hechten: steeds maar weer datgene meemaken dat je niet wilt, of steeds maar niet meemaken dat je zo graag wilt.
Jaren achtereen willen mensen veranderen. Soms ontdekken mensen dat het veranderen geen heilzame weg is en dat het misschien belangrijker is om de manier van leven te aanvaarden die men toch al heeft: als het toch al zo is, waarom dan niet helemaal, met inbegrip van alles?
De moeite om pijn te vermijden huist in veel persoonlijke thema's. De pijn die het gehele leven gedragen wordt, pijn die vastzit aan beloftes aan de ouders, de pijn van het missen van geborgenheid, de pijn van het telkenmale mislukken van de hechting binnen het nieuwe partnerschap met degene die het eigenlijk 'helemaal' is voor je, de pijn van het telkenmale mislukken in het door jou gekozen werk, de pijn verborgen in eenzaamheid, angst, boosheid en verdriet wordt gedragen tot er een moment komt dat er besloten wordt te vinden dat het niet meer draagbaar is.
Vanaf dat moment vraagt iemand om verandering. Voor velen het liefst helemaal anders. Een verandering die pijn uitsluit, doch de situatie voor het individu en het systeem niet te veel verandert. Een verandering die aansluit bij het bekende, bij het veilige, maar dan zonder 'al dat gedoe'.
Met deze opdracht zal de mogelijkmaker moeten leven en zal hij gaan laveren tussen de verschillende delen van de opdracht door naar hetgeen gewenst is.
De mogelijkmaker krijgt deze opdracht alleen omdat het individu of het systeem niet de gewenste weg kent tot de verandering en hoopt dat een ander dit wel voor elkaar kan krijgen. De verstrikkingen hebben een weg gebaand tot veiligheid en homeostase met inbegrip van enkele ingewikkelde patronen. Er is in het systeem niet méér vaardigheid te vinden om de verandering door verdere verstrikkingen voort te zetten. Er dient iets te gebeuren dat min of meer gevaarlijk kan zijn voor de homeostase: de inzet van een buitenstaander.
De inbrenger van zijn persoonlijk thema of probleem, de protagonist, is zeer alert als hij naast de mogelijkmaker komt zitten. Zijn hart bonst in zijn keel, het jasje of vest gaat al uit, de transpiratie begint.
×
SERVICE
Contact
 
Vragen