€ 15,00


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De man met de ijzeren schedel

Jaco Berveling • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Al zappend kun je zomaar in een tv-programma belanden over ‘afwijkende’ mensen. Ze treden op in 'Got Talent'-shows, in documentaires en tv-series: reuzen, kleine mensen, extreem dikke mensen (die begeleiding krijgen om af te vallen), van onder tot boven getatoeëerde mannen en vrouwen en types met bijzondere acts, zoals slangenmensen en degenslikkers. We kijken gefascineerd toe, maar waarom? In 'De man met de ijzeren schedel' laat Jaco Berveling zien dat deze fascinatie van alle tijden is. Ook ruim honderd jaar geleden konden mensen hun ogen niet van ‘wondermensen’ afhouden. Bij ‘freaks’ – een term die vóór 1899 algemeen geaccepteerd was – denken we al gauw aan buitenlandse artiesten. Maar er waren ook Nederlanders die in de periode 1880-1920 met hun afwijking een soms stevige boterham verdienden, zoals de kleine Gerrit Keizer, de reus Jan van Albert met zijn 2,42 meter, de dikke man Egon Cannon met zijn 350 kilo en Charles Takkenberg die van Amsterdam naar Marseille duikelde. En Willem (Billy) Wells liet bijna 20 jaar lang, vrijwel iedere dag, brokken hardsteen met het formaat van een verhuisdoos op zijn hoofd in stukken slaan... In dit rijk geïllustreerde boek maakt u kennis met deze vijf buitengewone Nederlanders en hun overlevingskunst, en laat de auteur zien waar onze blijvende fascinatie voor ‘wondermensen’ vandaan komt.

  Al zappend kun je zomaar in een tv-programma belanden over ‘afwijkende’ mensen. Ze treden op in 'Got Talent'-shows, in documentaires en tv-series: reuzen, kleine mensen, extreem dikke mensen (die begeleiding krijgen om af te vallen), van onder tot boven getatoeëerde mannen en vrouwen en types met bijzondere acts, zoals slangenmensen en degenslikkers. We kijken gefascineerd toe, maar waarom? In 'De man met de ijzeren schedel' laat Jaco Berveling zien dat deze fascinatie van alle tijden is. Ook ruim honderd jaar geleden konden mensen hun ogen niet van ‘wondermensen’ afhouden. Bij ‘freaks’ – een term die vóór 1899 algemeen geaccepteerd was – denken we al gauw aan buitenlandse artiesten. Maar er waren ook Nederlanders die in de periode 1880-1920 met hun afwijking een soms stevige boterham verdienden, zoals de kleine Gerrit Keizer, de 'Reus van Amsterdam' Jan van Albert met zijn 2,42 meter, de dikke man Egon Cannon met zijn 350 kilo en Charles Takkenberg die van Amsterdam naar Marseille duikelde. En Willem (Billy) Wells liet bijna 20 jaar lang, vrijwel iedere dag, brokken hardsteen met het formaat van een verhuisdoos op zijn hoofd in stukken slaan... In dit rijk geïllustreerde boek maakt u kennis met deze vijf buitengewone Nederlanders en hun overlevingskunst, en laat de auteur zien waar onze blijvende fascinatie voor ‘wondermensen’ vandaan komt. Jaco Berveling (1957) is socioloog en wetenschapsjournalist. Eerder publiceerde hij over verzamelwoede ('Hebben is houden') en over hoe we ons laten leiden door eerste indrukken ('Op het tweede gezicht').
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 131mm x 201mm
  Aantal pagina's : 168
  Uitgeverij : De Republiek
  ISBN : 9789086050277
  Datum publicatie : 05-2022
 • Inhoudsopgave
  Inleiding - vijf wondermensen Een charmant prinsje De man met de ijzeren schedel 'Een enormiteit van vlees en been' De zwaarste man ter wereld Beroep: duikelaar Nawoord - De vrouw met de ijzeren borsten Verantwoording Dankwoord
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 15,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar0-1 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen