€ 22,00


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

DE OPDRACHT EEN GOED RENTMEESTER TE ZIJN (BB)

Het verhaal van de biodynamische tuinder Jan Jonkman

Henk Pruntel • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Op 26 april 1986 stak de West-Friese tuinder Jan Jonkman met vrouw en kinderen de Houtribdijk over om als eerste een biologisch-dynamisch bedrijf te stichten aan de Bronsweg in Lelystad. Met de komst van gelijkgezinden ontstond hier in een tijdsbestek van enkele jaren een biodynamisch centrum dat in belangrijke mate bijdroeg aan de ontwikkeling van Flevoland als koploper in de biologische landbouw van Nederland. Het benutten van natuurlijke methoden om de bodemvruchtbaarheid te bevorderen en de gewassen te beschermen, het gebruik van organische meststoffen, de toepassing van vruchtwisseling en strokenteelt om onkruid en ziekten te voorkomen, zijn methodes die een uitweg bieden uit de huidige landbouwproblematiek. Het gaat in de biologische landbouw echter niet alleen om een andere manier van produceren, maar ook om een levensvisie, een passie. Het gaat om rentmeesterschap, het bieden van een toekomstperspectief door de bodem, onze aarde, in een betere conditie door te geven aan volgende generaties.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 170mm x 240mm
  Aantal pagina's : 288
  Uitgeverij : Stichting geschiedenis biologische landbouw Flevoland
  ISBN : 9789464065237
  Datum publicatie : 01-2021
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (8,6 uit 5 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  26-04-2021
  De opdracht een goed rentmeester te zijn
  Een boek dat mooi inzicht in ontwikkelingen geeft in persoonlijke keuzes en technische/biologische veranderingen in verloop van tijd. Door het gebruik van foto's wordt het nog meer in de persoonlijke kant getrokken. Het is wel even wennen dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van inspringingen en diverse afkortingen die in voetnoten worden verklaard.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 7 uit 10


  09-04-2021
  Actuele opdracht
  Een bijzonder boek met een actuele opdracht voor ons allen: Hoe bieden we de aarde toekomst? in het boek komen de volgende vragen aan bod: - Hoe gaan we met moeder aarde om? - Hoe benutten we de natuurlijke methoden van bodemvruchtbaarheid? - Lukt het ons de landbouw met een visie op mens en aarde te verbinden? Een aanrader voor iedereen met hart voor de landbouw van de toekomst.


  Geplaatst door uit Zeist , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  06-04-2021
  Biologisch-Dynamische Pionier Jan Jonkman
  Toen ik dit boek begon te lezen kon ik niet meer ophouden. Wat een intrigerend verhaal van deze bio boer en ondanks, of misschien juist de tragedie die het gezin trof, volhardde hij. Door de dood van zijn dochter kwam hij tot de conclusie dat het roer totaal om moest vanwege gewasbeschermingsmiddelen, die veel gebruikt werden in de bloembollenteelt. Hij verliet de bloembollenteelt in Noord Holland voor een nieuw en, in eerste instantie, onzeker bestaan bij Lelystad in Oost Flevoland. Hij streek neer aan de Bronsweg waar ikzelf in 1995 een opleiding volgde voor winkelmedewerker Natuurvoedingswinkel en was voor mij een reden om dit boek te lezen. Ook omdat er een andere boer (Digni van den Dries) wordt genoemd in dit boek, die ik persoonlijk ken. Zo komt dit verhaal voor mij heel dichtbij. Ik heb het nog niet uit maar ik beveel dit boek aan bij iedereen die vindt dat het anders moet in de landbouw. Maar er komen ook andere facetten in voor: zoals het schaatsen waar Jan Jonkman heel goed in was, topsport. De schrijver Henk Pruntel heeft dit zeer goed in beeld gebracht, hulde.

     Veel foto\'s ook historische.
     Basic uitvoering van het boek.

  Geplaatst door uit Dronten , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  03-04-2021
  Titel past goed bij de inhoud.
  Openhartig boek waarin Jan Jonkman niet alleen inzicht geeft in de biologische land/tuinbouw maar ook in zijn priveleven.

     Makkelijk leesbaar, duidelijke taal
     Niet zweverig zoals vaak over de BD

  Geplaatst door uit Wrst Friesland , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  27-03-2021
  Goed gevonden
  Geeft een hele mooie weergave van de ontwikkelingen in de tuinbouw / akkerbouw weer. Een echte aanrader om te lezen!

     Mooie geschiedschrijving.
     Interresante feiten
     Geen

  Geplaatst door uit Lelystad , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 22,00

niet beschikbaar

niet beschikbaarVoor 16.00 uur besteld, overmorgen in huis!
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen