€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De Superpositie

Henk Staal • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Philip de Raat, hoogleraar geschiedenis, zit thuis. Hij is geschorst door Agnes de Heer, bestuursvoorzitter van de universiteit waar Philip werkt. Agnes neemt het Philip kwalijk dat hij zonder overleg vooraf heeft deelgenomen aan een televisiedebat over het zogenoemde “rendementsdenken” van het bestuur. Philip heeft zelf het idee dat hij min of meer toevallig in dat televisiedebat verzeild is geraakt, maar behalve Agnes zien ook collega's en studenten hem na zijn optreden op de televisie als het brein achter het verzet tegen het bestuur. Dat wil niet zeggen dat Philip, als het er op aan komt, steun krijgt van zijn collega's. Als daarnaast het conflict met Agnes ook door gaat werken in zijn privé leven lijkt het helemaal gedaan te zijn met zijn rustige bestaan. De ruzie met Agnes zorgt ervoor dat een reeks gebeurtenissen uit zijn verleden alsnog verrassende en benauwende gevolgen heeft.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 252
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : 9789463455466
  Datum publicatie : 11-2018
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (8 uit 5 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  21-08-2019
  Een vreemde opwinding maakte zich van mij meester
  Het einde van De Superpositie bezorgde mij huiveringen, een soort prettige rillingen in combinatie met het begin van het opwellen van een traan. Geen snik, maar wel een slik. ‘een vreemde opwinding maakte zich van mij meester’ . Dat vond ik erg mooi. Ik wist dat ik nooit zou weten hoe het verder zou gaan met Philip. Jammer vond ik dat. De schrijver laat de lezer zitten met vragen. Ongestelde vragen. Het begin van een vermoeden. Ja, ik heb genoten van je boek. Wat wil je? Messcherpe/ vlijmscherpe observaties? of: de schrijver fileert – niet boosaardig maar eerder grijnzend – de onderlinge verhoudingen in het academische wespennest. Het woordje angstcultuur mag uiteraard ook niet ontbreken in een recensie. Maar gelukkig, ik hoef jouw boek niet te recenseren. Het is een heerlijke pageturner al zat er wel ergens voorbij de eerste helft een dipje. Maar daar komt de lezer wel doorheen.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  21-08-2019
  Beoordeling manuscript van Henk Staal
  Alsof je in iemands hoofd kunt meekijken en ongefilterd zijn gedachten kunt volgen, zo is het om jouw manuscript te lezen. Razendsnel volgen ingevingen, gedachten en conclusies op elkaar, waarbij de hoofdpersoon snel afgeleid is. Knap hoe je ervoor zorgt dat de lezer zijn aandacht er des te beter bij kan houden. Het is een realistische manier van schrijven, met het verrassende bij-effect dat ik af en toe hardop moest lachen, puur door de soms vervreemende aard van de dialogen en gedachten. Je plot is opbouwend (pas op het einde van je boek wordt de titel verklaard), indringend en bovendien actueel, doordat je enerzijds de discussie rondom rendementsdenken op universiteiten uitdiept, en anderzijds de samenhang tussen werk en priveneacute; uitwerkt. Dat zal herkenbaar zijn voor veel lezers. Dit is een boek waar een lezer heerlijk in kan duiken en dat tegelijkertijd uitdaagt tot dieper nadenken en te reflecteren op de acties van de personages, en de bijbehorende consequenties.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  21-08-2019
  Verslonden
  Ik heb het boek verslonden en er nog 5(!) bijbesteld om weg te geven (ik had er al 2 meegenomen).


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  09-05-2019
  Een staalkaart van mogelijkheden
  Het boek biedt een mooie staalkaart van keuze mogelijkheden die de hoofdpersoon heeft. Het boek prikkelt op een prettige manier. Voor "toeval" hoef je dus niet altijd bang te zijn het kan het leven een geweldige schwung geven. Ik heb ook van het boek genoten omdat het heel beeldend is. Het galafeest in kasteel Vanenstein wordt in mijn hoofd een stripverhaal. Een boek dat de eigen fantasie prikkelt is voor mij een extraatje en dit natuurlijk naast de fijne inhoud van het boek.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  08-03-2019
  Een boek dat herkenning oproept en aan het denken zet
  Een plezierig te lezen boek met een creatief en geestig plot met als thema “toeval”. Zeer leesbaar geschreven met alledaagse psychologische elementen ook vanuit het terugkijken op herinneringen. De schrijver geeft bovendien een verfijnd inzicht in het wel en wee van bezuinigingen in het universitair onderwijs en teloorgang van kwaliteit. Een makkelijk leesbaar boek met aangename wendingen. De alledaagse ervaringen van de ik persoon zullen bij bij menig lezer herkenning vinden, dan wel de lezer aan het denken zetten.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Na Nora’s karateslag viel de bovenste plank met geraas en gerinkel van brekend porselein en glas naar beneden. Ietsje later begaf ook de volgende plank het. Zo ging dat met korte tussenpozen door tot alle planken naar beneden gestort waren. Direct na het geraas van de laatste plank opende de deuren van de kast zich automatisch en stroomde een hele berg van planken en gebroken glas, porselein en aardewerk half naar buiten over de vloer van de keuken. Het was als een lavastroom na een vulkaanuitbarsting, een kunstwerk voor degene die daar oog voor had. Nora liep de kamer weer binnen, nam plaats op een stoel voor het raam en huilde geluidloos. Ik was opgelucht dat Nora ongedeerd was, want het geluid had onheilspellend geklonken en ik begreep totaal niet wat er in de keuken gaande was. Ik liep naar de keuken om te zien wat er gebeurd was. Toen ik de puinhoop aanschouwde begreep ik meteen dat elk stemgeluid dat ik zou voortbrengen slechts het begin kon zijn van een uiterst stompzinnige opmerking en zweeg. Ik liep terug naar de kamer en ging zitten om bij te komen van de schrik. Het bleef een lange tijd stil tot Nora zei: “Laten we het opruimen.” Met bezem, stoffer en blik werkten we de scherven in de afvalcontainer. Wonderlijk genoeg was er nog het een en ander heel gebleven. Ik plaatste dat op het aanrecht. Nora ging stofzuigen om ook de kleinste scherfjes te verwijderen. Ik plaatste de planken rechtop in de kast, sloot de deuren en zette stofzuiger, bezem, stoffer en blik terug in de daarvoor bestemde kast.

“Het ziet er nu net zo uit als voor de klap. Alsof er niets gebeurd is,” zei Nora en weer sprongen er tranen in haar ogen. Nora ging weer zitten en ik volgde haar voorbeeld.

“Ken ik die vrouw?” vroeg ze na enige tijd. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen