€ 22,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Verhalen van Aert tot Zuid-Afrika
  Verhalen van Aert tot Zuid-Afrika (boek)
 • Cover Gedragsvraagstukken?: zo pak je ze aan!
  Gedragsvraagstukken?: zo pak je ze aan! (boek)

De Tropenjaren van mijn vader

dienstplichtig soldaat Hendrik

Erik van Meersbergen • Boek • paperback

 • Samenvatting
  “De tropenjaren van mijn vader dienstplichtig soldaat Hendrik” is gebaseerd op vier schriften en foto’s uit zijn Indië-albums. Samen met allerlei losse briefjes, onopgemerkt bewaard gebleven in die schriften, ontvouwde zich het dagboek van mijn vader. Hij werd als dienstplichtig soldaat uitgezonden naar Nederlands-Indië (1947-1950). We maken kennis met Hendrik en de dagelijkse ervaringen van een soldaat in de tropen. Elke dag vanaf zijn vertrek tot aan zijn thuiskomst stond genoteerd in zijn aantekeningen. Op de achtergrond tekent zich een omwenteling van grote historische betekenis af. Dit boek is geschreven vanuit het perspectief van een zoon van een Indiëganger. Het zijn vragen over toen en interpretaties in deze tijd. Deze blijven zoveel jaren later nog actueel.

  Misschien dat de generatie van de (klein-)kinderen van Indiëgangers, hun vader of grootvader nog beter leert kennen. Hulpverleners, mantelzorgers en andere betrokkenen kunnen zich een eigen beeld vormen of aanvullen. Een beeld van de missie in een oorlog die geen oorlog mocht heten. Het waren tropenjaren voor Hendrik van Meersbergen en voor al die andere 95.000 dienstplichtige jonge mannen.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 150mm x 230mm
  Aantal pagina's : 176
  Uitgeverij : De Tandem
  ISBN : 9789464060539
  Datum publicatie : 04-2020
 • Inhoudsopgave
  Inhoud

  Woordenlijst
  Inleiding

  Hoofdstuk
  1. De oproep van dienstplichtig soldaat Hendrik
  2. De heenreis
  3. Dagelijkse routine
  4. Feestjes in de tropen
  5. Vakantieverlof in de tropen
  6. Correspondentie in de ‘rimboe’
  7. Op wacht
  8. De acties
  9. De terugreis en thuiskomst
  10. Kaarten op tafel
  Bronnen
  Bijlagen
  I Onderzoek inzet geweld kwestie Nederlands-Indië
  II Overzicht ziekenhuisopnamen Hendrik
 • Reviews (8,8 uit 4 reviews)

  27-05-2020
  Wat mijn vader heeft meegemaakt
  Zo herkenbaar. De angsten, de nieuwigheden. De luchtige toon. Naar het thuisfront. Erik van Meersbergen heeft een informatief, ingenieus naar onderwerpen gerangschikt, verhaal neergezet. Helder, goed leesbaar. Aan te raden aan eenieder die beter wil invoelen wat er gebeurd is met de dienstplichtigen in Nederlands Indië/Indonesie. Die achteraf gezien aan de verkeerde kant van de geschiedenis bleken te staan.

     Raakt mij door dagelijkse dingen
     Authentiek

  Geplaatst door uit Noord-Holland , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  26-05-2020
  Indrukwekkend
  Erik, wat een prachtig boek en een indrukwekkend verhaal voor iemand die (gelukkig) nog nooit enige vorm van oorlog heeft meegemaakt. Voor mij ook een stukje geschiedenis waar ik nog veel te weinig van wist/weet. Dank dat ik 'even' heb mogen meekijken in het leven van je vader. Gr. Judith


  Geplaatst door uit Reuver , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  15-05-2020
  Zeer informatief en leesbaar
  Een goed leesbaar boek met voor mij veel nieuwe informatie. Prettig geschreven en voorzien van veel illustraties/ foto’s.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  14-05-2020
  Zeer boeiend
  Het boek geeft een erg goed beeld van de tijd dat onze vaders in Indië vochten. Zij zelf waren over het algemeen weinig spraakzaam over hun tijd in Indië, prachtig dat hij ons een inzicht geeft vanuit zijn vaders dagboek. Erik van Meersbergen heeft een hele fijne schrijfstijl waarbij opvalt dat hij zelf ook de vragen stelt welke je ook zelf wilde stellen. Ik ben hem zeer dankbaar dat hij dit prachtige boek heeft geschreven en zo toegankelijk! Ik ben ook trots dat ik Hendrik zelf heb gekend, ik kan zijn karakter nu ook beter snappen. Ook heb ik nu een beter beeld van mijn eigen schoonvader Karel, ook een Indië-ganger. Wat is het jammer dat we onze Indië-gangers niet meer kunnen spreken over deze tijd, over hun herinneringen, over dit boek. Erik, Proficiat met je indrukwekkende werk.

     Hele prettige schrijfstijl
     Boeiend
     Geen

  Geplaatst door uit Sint-Oedenrode Noord Brabant , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 22,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

p.27-28: Over de ontscheping op Java bij Semarang:
“Om 7 uur zag je de grote bergen al van Semarang. Om 11 uur gooide de Tabinta de ankers uit. Veel landingsboten kwamen al aanvaren, want we konden niet verder varen, omdat het te ondiep is. Om twaalf uur begon de ontscheping van de Tabinta en om half 3 kwamen wij aan wal. Daar stonden vele Hollanders al te wachten. Ook stond er een cantinewagen met muziek die vrolijke plaatjes draaide. Dat doet weer eens goed muziek op de kade te horen. Daarna kwamen wij langs een tafel waar wij een glaasje limonade en 10 cigaretten kregen en een krantje de tijger, het meest gelezen blad van Java. We kwamen door de stad Semarang zelf. De mensen zijn hier vrij goed gekleed en waren vriendelijk. Zo reden wij nog maar steeds verder. Tot wij eindelijk op de plaats van bestemming kwamen. We liggen op 1 ½ uur lopen van de stad. Wij liggen in een vrij goede kazerne. Luchtig en fris ziet de kazerne eruit. Als buren hebben we aan de achterkant een kerkhof en langs de weg een armoedige wijk. Het viel ons allemaal mee dat het hier zo goed georganiseerd is.”
×
SERVICE
Contact
 
Vragen