€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Het loslaten van Atlas
  Het loslaten van Atlas (boek)

De zingende palmen van Cuba

Rik van Boeckel • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Vanaf 2000 reist journalist/dichter/muzikant Rik van Boeckel een aantal keer naar Cuba op zoek naar de muziek van het Caribische eiland. Hij neemt les bij Cubaanse meesters. Zijn ontmoetingen met sonmuzikanten, Afro Cubaanse percussionisten en rappers brengen hem dicht bij het 'echte', arme, vrolijke en soms surrealistische Cuba. Hij komt ook op een andere manier in aanraking met Cuba en zijn bewoners. De liefde voor een jonge Cubaanse kleurt als een subtiel percussie-instrument de muzikale verhalen die een goed beeld geven van het dagelijkse leven onder Fidel Castro. Het resultaat is een ongewoon boek over een bijzonder land, een boek vol ritme.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 186
  Uitgeverij : Pumbo
  ISBN : 9789463456432
  Datum publicatie : 04-2019
 • Inhoudsopgave
  1. Zon en son op Cuba
  Gedicht - Havana Vieja Havana Crazy

  2. Het andere Cuba
  Gedicht - Vers van zingende palmen

  3. Carnaval in Santa Clara
  Gedicht - Stad van honderd vuren

  4. Cienfuegos. De stad van honderd vuren
  Gedicht - El Cubano Viejo

  5. Trinidad. Cuba Feliz
  Gedicht - Langs verlaten wegen

  6. Santiago de Cuba. Hoofdstad van de son
  Gedicht - Zingend Santiago

  7. Hiphop leeft op Cuba

  8. Verjaardagsrumba

  9. Het surrealistische Cuba
  Gedicht - Sierra

  10. Een kustlijn van Cayos
  Gedicht - Yemayá

  11. Romantiek en muziek in Santiago de Cuba
  Gedicht - Het muzikale verschil van Cuba

  12. Aan de zijde van Che
  Gedicht - De schrijver en de zee

  14. Afro-Cuban All Stars in Amsterdam
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Buiten Havana begint het andere Cuba. De stad is als een levend filmdecor dat enigszins los lijkt te staan van de rest van Cuba. Havana is een verhaal apart. Maar net zo min als de bezoeker van Amsterdam kan zeggen dat hij Nederland heeft gezien, kan degene die slechts Havana heeft bezocht, zeggen dat hij Cuba kent. Santiago de Cuba, 800 kilometer ten oosten van de hoofdstad, is het Afrikaanse Cuba.
Daartussen en daarachter ligt nog zoveel meer. Het andere Cuba begint als de autobus van Viazul de Cubaanse hoofdstad verlaat over een vrijwel verlaten Autopista, de groene suikerrietvelden opzoekt en golvende hagen van koningspalmen voorbij laat trekken.
Het grootstedelijke verval van Havana Vieja heeft plaats gemaakt voor het dorpse.
In het dorpje Jaguey Grande staren de mensen met hun door de zon verweerde koppen me vriendelijk en verbaasd aan als ik een pannenkoek met kokos naar binnen werk. Hier loop ik door een smalle straat met verweerde muren. Als een vreemdeling in een ver land, door het geroezemoes, langs donkere mannen in oude hemden die Spaans spreken met een vreemd accent.
Langs vrouwen met Spaanse gezichten en donker krullend haar. Een klein blond meisje in een smoezelig jurkje speelt vrolijk met het pikzwarte jongetje dat zijn hagelwitte tanden ontbloot als zij hem op de billen tikt. ‘Hé, amigo’ roept hij vervolgens naar mij. Wat hij daarna roept, versta ik niet.
Langs de Autopista glijdt het vlakke groen van het Cubaanse land. Een fietser gaat recht tegen het verkeer in. Op Cubaanse snelwegen is het rustig. Bij elk stadje staan lifters langs de weg. Tien lifters op vijf passerende auto’s. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen