€ 29,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Deel 1 - HET PAARD VAN ROME

Biechtgeheimen over GELD, MACHT EN SEKS in de middeleeuwen

Quido Quirini • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Wie denkt dat de seksuele revolutie van de jaren ’60 - met vrije seks, trio’s en partnerruil - exclusief van onze tijd is, heeft het mis. KEIZER AUGUSTUS verbande in het jaar 8 zelfs zijn dochter Julia en zijn vriend en hofschrijver OVIDIUS om een voorbeeld te stellen tegen hun frivoliteiten in strijd met zijn strenge zedenwetten. In de 13e eeuw kwam er een seksuele opleving. En zo komt álles een keer terug; niet precies hetzelfde, maar als op rijm.
  In deze intrigerende roman over het leven van dichter FRANCESCO PETRARCA komen ook zijn tijdgenoten DANTE ALIGHIERI en GIOVANNI BOCCACCIO aan het woord en tot leven, en is schrijver Quido Quirini erin geslaagd via de biechtstoel als algemeen verteller het heden te verbinden met het verleden en de toekomst. Ook de KATHAREN krijgen een stem.
  In deel 1 van deze raamvertelling wisselen twee hoofdpersonen elkaar af met hun levensverhaal: ELETTA PETRARCA, de moeder van de latere dichter en ‘vader van de renaissance’ Francesco Petrarca, die dan nog een peutertje is; en de alom onderschatte PAUS CLEMENS V, die de kerk van Rome naar Avignon wil verplaatsen, en toelicht waarom en hoe hij deze vijf jaar durende mega-operatie gaat uitvoeren.
  Gaandeweg wordt duidelijk wanneer en waarom de middeleeuwen ten einde lopen, en hoe en waarom de door JOACHIM VAN FIORE voorspelde ‘DERDE PERIODE’ aanbreekt: de HUMANISTISCHE RENAISSANCE als doorbraak naar de Verlichting en Moderne Tijd. Deze deels fictieve, maar DOOR FEITEN GEïNSPIREERDE ROMAN past helemaal in het gewaardeerde genre van populaire schrijvers als Umberto Eco (De naam van de Roos), Dan Brown (Da Vinci Code), Mireille Calmel (Het Bruidsbed), en Barbara Tuchman (De waanzinnige 14e eeuw).
  Ook benieuwd naar onthullingen van biechtgeheimen over het echte middeleeuwse leven? Lees dan deze roman; een onconventionele eyeopener voor degene die er niets van weet, of er alles al van dacht te weten...
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 150mm x 230mm
  Aantal pagina's : 398
  Uitgeverij : Ad Fontes
  ISBN : 9789464436914
  Datum publicatie : 11-2022
 • Inhoudsopgave
  Inhoud  PROLOOG linker omslag

  TIJDSKADER rechter omslag

  Hoofdstuk 1 TERUGBLIK 7

  Hoofdstuk 2 STANDEN EN STANDJES 57

  Hoofdstuk 3 HUWELIJK ELETTA EN PIETRO 87

  Hoofdstuk 4 VOLKSVERHUIZINGEN 113

  Hoofdstuk 5 NEERGANG 131

  Hoofdstuk 6 AL-ANDALUS 163

  Hoofdstuk 7 KAREL DE GROTE 197

  Hoofdstuk 8 HET LOFLIED VAN DE LIEFDE 261

  Hoofdstuk 9 PAUS CLEMENS V IN ROME 307

  Hoofdstuk 10 HET VOLKSGERICHT 369

  TOELICHTING VAN DE AUTEUR 387

  TOELICHTING VAN DE BIECHTSTOEL 389

  NAWOORD 391

  REACTIES VAN MEELEZERS 397
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 29,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

PROLOOG: WAT ERAAN VOORAFGING...

Terwijl Pietro en ik door sterke handen werden vastgehouden zodat we geen weerstand konden bieden, werden we door het publiek bestormd: Ik werd gestript van mijn kleren; ontdaan van mijn schoentjes, gouden collier, armband en ringen. Alles ging zo razendsnel, dat ik mij nauwelijks realiseerde wat ons allemaal overkwam. Hier hadden wij absoluut niet op gerekend; we hadden onze vijanden onderschat. Ook de gouden pen met de kam, die mijn opgestoken haar bijeen hield, werd uit mijn haar getrokken, zodat mijn lokken over mijn schouders vielen. De vrouwen hakten met scharen en messen op mijn mooie haar in. ‘Forma bonum fragile est’, schoonheid is een kwetsbaar goed, gingen de woorden van Ovidius door me heen. Ze zouden van mijn haar een pruik maken of er als haarstukjes hun eigen eng-dunne scharminkelige haar mee verdikken, zonder dat het hun uiterlijk zou dienen; daar waren ze te lelijk voor. Ineens herinner ik me de woorden van Pythagoras: ‘Vervang niet door een pruik van vreemd haar wat de zeis van de tijd van uw hoofd heeft gemaaid.’ Zo bizar dat dit nu door mijn gedachten flitst. In een mum van tijd was ik naakt en kaal, op enkele haarpieken na. Ik was op dat moment te afgeleid om mij ervoor te schamen. Ik schreeuwde het uit van de pijn. Een grove man sloeg me met vlakke hand een bloedneus, waarna een vrouw me met haar nagels in mijn gezicht krabde. Het bloed gutste eruit en mengde zich met mijn tranen van woede en hulpeloosheid tot een bloederige beek van pijn en verdriet. Ik heb er een litteken aan overgehouden, wat natuurlijk ook precies de bedoeling was van dat wijf. Zij misgunde mij de schoonheid, die zij tekortkwam. Vervolgens werd ik door een paar vrouwen in mijn rug en buik geschopt. Als ik nog maar kinderen kan krijgen, flitste het toen als een dolksteek door mijn gedachten. Mannen betastten mij grof tot in mijn intieme delen. Deze groepsverkrachting was onmenselijk; het putte mij uit. Ik wil zoiets nooit meer meemaken; ik zou het niet nog een keer overleven... ×
SERVICE
Contact
 
Vragen