€ 29,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Deel 2 - DE KARDINALE VRAAG

Biechtgeheimen over GELD, MACHT EN SEKS in de middeleeuwen

Quido Quirini • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Wie denkt dat de OPWARMENDE AARDE, smeltende gletsjers en stijgende zeespiegel exclusief van onze tijd zijn, heeft het mis: Plato schreef al over het verzonken werelddeel Atlantis; 10.000 jaar eerder stierven zo de mammoeten uit; en Albinovarus, Tacitus en Plinius maior beschreven hoe in het jaar 15 Nederland onder water stond, reden dat de Romeinen er niets in zagen om dit ‘lage land’ in te nemen. ZO KOMT ALLES EEN KEER TERUG, in CYCLI; niet precies hetzelfde, maar als op rijm.
  In deze intrigerende vervolgroman over het leven van FRANCESCO PETRARCA en zijn tijdgenoten DANTE ALIGHIERI en GIOVANNI BOCCACCIO, en over de katharen, is schrijver Quido Quirini er in geslaagd via de biechtstoel als algemeen verteller het heden te verbinden met het verleden en de toekomst.
  In deze raamvertelling wisselen twee hoofdpersonen elkaar af: ELETTA PETRARCA, de moeder van de latere dichter en ‘vader van de renaissance’ Francesco Petrarca, die dan nog een peutertje is; en de onderschatte PAUS CLEMENS V die toelicht hoe hij zijn kerk naar AVIGNON gaat verplaatsen.
  Gaandeweg wordt duidelijk wanneer en waarom de middeleeuwen ten einde lopen, en hoe en waarom de door JOACHIM VAN FIORE voorspelde ‘DERDE PERIODE’ aanbreekt: de HUMANISTISCHE RENAISSANCE als doorbraak naar de Verlichting en Moderne Tijd.
  Deze deels fictieve, maar DOOR FEITEN GEïNSPIREERDE ROMAN past helemaal in het gewaardeerde genre van populaire schrijvers als Umberto Eco (De Naam van de Roos), Dan Brown (De Da Vinci Code), Mireille Calmel (Het Bruidsbed), en Barbara Tuchman (De Waanzinnige Veertiende eeuw’).
  Ook benieuwd naar onthullingen van biechtgeheimen over het èchte middeleeuwse leven? Lees dan deel 2 van deze vlot geschreven roman; een onconventionele eyeopener voor degene die er niets van weet, of er alles al van dacht te weten...
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 150mm x 230mm
  Aantal pagina's : 400
  Uitgeverij : Ad Fontes
  ISBN : 9789464811025
  Datum publicatie : 03-2024
 • Inhoudsopgave
  INHOUD:

  PROLOOG linker omslag

  SAMENVATTING VAN DEEL 1 rechter omslag

  Hoofdstuk 1 KLIMAATVERANDERINGEN IN DE M.E. 7

  Hoofdstuk 2 HISTORISCHE BESLISSINGEN 43

  Hoofdstuk 3 DE VOLGENDE ETAPPE 73

  Hoofdstuk 4 HARTSTOCHT 97

  Hoofdstuk 5 HERINNERINGEN, ERVARINGEN, EEN LES 119

  Hoofdstuk 6 GELEIDELIJKHEID 143

  Hoofdstuk 7. DE DERDE PERIODE 167

  Hoofdstuk 8 DE LEUGENAAR 209

  Hoofdstuk 9 HET FEEST VAN DE EERSTE LIEFDE 289

  Hoofdstuk 10 OPKOMST - BLOEI - ONDERGANG 379

  VERWIJZINGSPAGINA: 394

  ONDER PROFESSOREN 395

  REACTIES VAN MEELEZERS 399
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 29,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

PROLOOG: wat eraan voorafging...

Bart en ik waren in een pontje de rivier overgestoken. De grote vriendelijke veerman bleef staan in de boot tijdens de overtocht. Hij zette zich met de lange veerboom af tegen de bodem van de rivier en duwde zo de boot vooruit. Daarvoor had hij al zijn kracht wel nodig. Daardoor kwam hij natuurlijk aan die imponerende bicepsen in zijn armen.
Bart zei zacht: ‘Gelukkig is hij niet veerman Charon, die ons als doden tegen betaling van een obool de rivier de Styx overzet naar de Hades, de onderwereld.’ Ik moest erom grinniken; ik moest trouwens om alles wat hij zei lachen; ik ervoer dat als ontspanning. Ik voelde me zo gelukkig met hem! Tussen ons kon het niet meer stuk, zo voelde het. We konden niet van elkaar afblijven; kropen dicht tegen elkaar aan. Heerlijk vonden we dat korte boottochtje over de vlotvliedende rivier de Arno. Heel romantisch.
De veerman was zo aardig voor ons. Hij genoot zichtbaar van onze verliefdheid; hij keek ons zo vertederd aan. We hoefden niets te betalen: ‘Rondje van de zaak. Omdat het jullie geluksdag is,’ zei hij. Hij was echt aardig. Bij het uitstappen wenste hij ons ‘de dag van ons leven’. Dat klonk zo welgemeend.
En daar in dat bos is het gebeurd. De eerste keer voor mij, waarnaar ik zo had verlangd, waarnaar ik zo had uitgekeken... ×
SERVICE
Contact
 
Vragen