€ 38,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Een eigen wereld

Van Vredeoord tot vredig oord

Thei Geurts • Boek • paperback

 • Samenvatting
  ‘Wat een prachtige tuin’. ‘Ik heb mij altijd al afgevraagd wat er achter die kloostermuren te zien was’. ‘Dit overtreft al mijn verwachtingen’. Deze en soortgelijke uitspraken horen de zusters en tuinmedewerkers van de Onze Lieve Vrouwe Abdij Oosterhout vaak als mensen bij uitzondering de mooie abdijtuin mogen bezoeken.

  Dit rijk geïllustreerde boek beschrijft de ontwikkeling van de villa- en kostschooltuin van Villa Vredeoord in de 19e eeuw tot het landschapspark van de OLV Abdij in de 21e eeuw. Parallel aan de ontwikkeling van de abdijtuin wordt de ontwikkeling van het benedictinessenklooster beschreven. Beide zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  Het bijna 10 hectare grote landgoed van de Onze Lieve Vrouwe Abdij Oosterhout vormt nu een groene oase in het als rijksbeschermd stadsgezicht erkende gebied ‘De Heilige Driehoek’ in Oosterhout. Dit boek verschaft een inkijk in de eigen wereld van dit bijzondere landgoed en zijn bewoners.

  Van dit paperback boek is ook een hardback versie verkrijgbaar. Ideaal voor de boekenliefhebber of om cadeau te geven.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 289mm x 290mm
  Aantal pagina's : 160
  Uitgeverij : Stichting Vrienden Landgoed Onze Lieve Vrouwe Abdij Oosterhout
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 05-2019
 • Inhoudsopgave
  Inleiding

  Hoofdstuk I : De beginfase 1826 - 1912
  ■ Villatuin- en kostschooltuin
  ■ Rudimentaire kloostertuin
  ■ Ontwerpfase
  ■ Bouw- en aanlegfase

  Hoefdstuk II : De nutsfase 1912 - 2000
  ■ De Eerste Wereldoorlog
  ■ Interbellum
  ■ De Tweede Wereldoorlog
  ■ Groei en transformatie
  ■ Afscheid van Vredeoord
  ■ Kerkhof en Verrijzenispark
  ■ Ganzenvoet, Cirkeltuin, Stelsel van de Zwarte Madonna
  ■ Bomen en bossen
  ■ Grenzen aan de zelfvoorziening

  Hoofdstuk III : De landschapsparkfase 2000– 2018
  ■ Nieuwe tuin
  ■ Beschermd stadsgezicht
  ■ Project Mijn mooi Brabant (2009-2011)
  ■ Landgoed
  ■ Aanpassingen in tuindelen sedert 2011
  ■ Natuurontwikkeling
  ■ Vrienden van Landgoed OLV Abdij

  Hoofdstuk IV : De toekomst
  ■ Vooruitblik

  Hoofdstuk V : Plattegrond en beelden uit de abdijtuin
  ■ Plattegrond
  ■ Beelden uit de abdijtuin

  Nawoord
 • Reviews (8,8 uit 4 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  31-08-2019
  Een reis door de tijd en de tuin
  Via een artikel op Brabants erfgoed ( https://www.brabantserfgoed.nl/page/9016/van-vredeoord-tot-vredig-oord ) kwam ik bij dit boek terecht. Het biedt inderdaad een interessante reis door de tijd en de verschillende gedaanten van de kloostertuin. De fraaie opmaak en mooie foto’s vormen de kers op de taart. Ik ben blij dat ik dit boek gekocht heb. Het is zeer de moeite waard.


  Geplaatst door uit Tilburg , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  19-06-2019
  Een pracht boek
  Heel mooi boek, duidelijk en uitgebreid beschreven en vele mooie foto's


  Geplaatst door uit Oosterhout nb , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  17-06-2019
  Prachtig boek
  Een boek dat zijn prijs dubbel en dwars waard is. Het boek nodigt uit tot bladeren en het lezen van de vele korte interessante teksten over tal van onderwerpen. De schrijver vertelt over veel zaken waarvan ik het bestaan niet wist. De historische foto's brengen die wereld van vroeger tot leven en de kleurenfoto's laten zien hoe mooi de kloostertuin nu is.. Het is volgens mij niet alleen een boek voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van Oosterhout en van het benedictinessenklooster, maar ook voor de tuinliefhebbers. De tuinfoto's zijn werkelijk schitterend.

     v
     Prachtige foto\'s

  Geplaatst door uit West-Brabant , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  16-06-2019
  Prachtig boek voor klooster- en tuinliefhebbers
  Een mooi en compleet overzicht van het ontstaan van buitenplaats Vredeoord in Oosterhout en de ontwikkeling tot uniek landgoed door de zusters benedictinessen van de Onze Lieve Vrouwe abdij. Veel bijzondere historische feiten en foto's. Aan de hand van de vele schitterende foto's maak je een exclusieve wandeling door de tien hectare grote kloostertuin die slechts sporadisch voor het publiek geopend is.


  Geplaatst door uit Breda , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 38,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Het was een bijzondere ervaring toen Thei Geurts in de kloostergemeenschap over de tuin vertelde. Iemand ‘van buiten’ die meer weet van mijn directe leefwereld, dan ikzelf. Naast buurtbewoner en enthousiaste vrijwilliger in de tuin, is hij ook tekstschrijver voor de Nieuwsbrief van de stichting Vrienden van het Landgoed Onze Lieve Vrouwe Abdij geworden. Begonnen als bron van mogelijke kopij voor de nieuwsbrief, werd zijn speurwerk een heel boekwerk. Hij was blijkbaar zo door de schoonheid van de tuin ingenomen, dat hij er alles van wilde weten! Met monastieke vasthoudendheid bleef hij dingen opzoeken en navragen. Met oog voor detail kan hij nu een beeld van onze tuin geven, zoals die in de loop van de tijd is gegroeid.

De omheinde tuin, een besloten hof – de oorspronkelijke betekenis van het woord ‘tuin’ – is een wereld op zich. Land, ooit door Madame Thérèse Bernard aangekocht als ruimte waar Gods lof beleefd kon worden. Bijbels beeld van de aarde aan de mens gegeven, grond om te beheren en te bebouwen, om te genieten van Gods schepping, te bidden. De tuin vormt een eigen wereld – voor ‘buitenstaanders’, maar ook voor de zusters. Wie in de tuin bidt, werkt of rondwandelt, merkt dat al wat groeit, loopt, kruipt zwemt en vliegt, zijn eigen ritme heeft. Hoe druk de vogels kwetteren, hoe hard de boom aan zijn fotosynthese werkt, het is een wereld groter dan onszelf. Een wereld die verwondert en stil maakt. Een microkosmos die verwijst naar de Schepper van al wat leeft.

Voor u ligt geschiedenis van deze tuin. Thei Geurts heeft ervoor gezorgd dat iets van die wereld zich voor u ontvouwt. Hij toont geen vluchtige blik over de muur, maar zoiets als de levensloop van de tuin. Een bijzonder woord van dank voor de wijze waarop hij als ‘buitenstaander’ inzicht geeft in wording van deze eigen wereld!

Zr. Martha Verstraeten, abdis ×
SERVICE
Contact
 
Vragen