€ 14,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Een os op het dak

Moderne muziek na 1900 in vogelvlucht

Thea Derks • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Moderne muziek. Wat is dat eigenlijk? Waar begint die, waar eindigt die? Ben je benieuwd naar eigentijdse muziek, maar weet je niet waar te beginnen, dan is 'Een os op het dak' een ideale gids. Muziekpublicist Thea Derks voert je in kort bestek door de belangrijkste ontwikkelingen vanaf begin twintigste eeuw.

  Thea Derks voltooide in 1996 cum laude haar studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in hedendaagse muziek. In 2014 publiceerde zij de succesvolle biografie 'Reinbert de Leeuw: mens of melodie'; in 2020 verscheen hiervan de derde druk. In datzelfde jaar verscheen ook de 2e druk van 'Een os op het dak'.

  ‘Koop dit boek. Het is leesbaar en draagbaar en verheldert veel’
  Tijdschrift Luister

  ‘De vlag mag uit voor dit kort en enthousiasmerend overzicht’
  De Leesclub van Alles

  ‘Helder, handzaam en inspirerend… Leest als een trein.’
  Lezersreacties
 • Productinformatie
  Fragment : Download Fragment
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 127mm x 203mm
  Aantal pagina's : 104
  Uitgeverij : @tdrks
  ISBN : 9789463453707
  Datum publicatie : 08-2018
 • Inhoudsopgave
  Ongehoorde klanken 7
  Inleiding 8
  Hoofdstuk 1: Harmonie 11
  Hoofdstuk 2: Ritme 39
  Hoofdstuk 3: Klankkleur 51
  Hoofdstuk 4: Belangrijke cultuurcentra 69
  Nawoord 95
  Register 97
 • Reviews (8,9 uit 17 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  27-11-2023
  Interessant, compact boek
  Leuke beschrijving van de ontwikkeling muziek 19de 20ste eeuw. Goed, helder geschreven.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  25-02-2022
  Os op dak maar wat weinig in Nederland
  Erg informatief boekje over de ontwikkelingen in de muziek van de ongeveer 100 laatste jaren. Met nadruk op de muziek in de westerse context. Vrij kort en bondig geschreven. Voor meer diepgang zijn beslist andere werken noodzakelijk. Ik vond dat de Nederlandse bijdrage aan het moderne componeren nogal zuinig aan bod komt. Maar misschien ontbraken en ontbreken in ons land componisten met werkelijk baanbrekende compositorische vernieuwingen. Wat mij betreft had ondanks de nagestreefde beknoptheid meer aandacht besteed kunnen worden aan de bredere sociale context waarin muziek ontstaat veranderd of verdwijnt.


  Geplaatst door uit Zaandam , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  26-06-2021
  os op het dak
  mooi boekje, klein, compact, en toch/juist een heel goed overzicht gevend van de moderne stromingen in de muziek en hun componisten in de 20e eeuw.


  Geplaatst door uit den haag , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  29-04-2021
  De titel is leuk gevonden.
  Een helder overzichtelijk geschreven inleiding in de moderne muziek (21e eeuw). Maak de muziekstukken toegankelijk om eens te beluisteren, met name de atonale stukken. (Satie, Pärt en anderen vallen wel mee). Het wordt duidelijk waarom componisten deze moderne wegen zijn ingeslagen en de luisteraar, die hier niet aan gewend is, durven te confronteren met klanken die "moeilijk liggen". Het boekje kweekt begrip voor moeilijk in het gehoor liggende geluid. Aanbevolen. Leest makkelijk.


  Geplaatst door uit Sittard , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  10-02-2021
  Le boeuf sur le toit...
  Een handzaam en glashelder geschreven overzicht van 20e en 21 e eeuwse muziek! Ik ben er nu in aan het lezen. Er komt een schat aan informatie op me af. Bovenal veel suggesties voor het beluisteren man muziekstukken. Daar doe ik vaak mijn voordeel mee. Groot compliment voor Thea Derks.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  05-02-2021
  een leidraad door de moderne muziek
  Heerlijk is het als iemand in a nutshell de lezer kan gidsen door de moderne muziek! Een gave die Thea Derks als weinigen beheerst. In helder en vaak humoristische taal gaat ze van de twaalftoonstechniek naar de serialiteit , naar de muziek van de 21e eeuw en dat alles in een zeer handzaam boek. Ik kan het iedereen aanraden die iets meer wil weten van de muziek, die helaas nog steeds te weinig mensen weet te bereiken. Schaf bijvoorbeeld eens de werken van Arnold Schönberg aan en luister met de oren, die door dit boek gespitst zijn geraakt! Eveline Nikkels


  Geplaatst door uit Bergen NH , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  20-12-2020
  Encyclopedisch naslagwerk
  Ik ben vanaf omstreeks 1970 geinteresseerd in de nieuwe muziek en heb het boek met veel plezier gelezen. Las van allerlei wat ik niet wist en zal er zeker nog vaak in kijken. Dankzij de index kun je het ook heel goed als encyclopedie gebruiken. Heel origineel vind ik het hoofdstuk over bepaalde steden als brandhaarden van vernieuwing. De beschouwingen over de recente ontwikkelingen - minimal music, klankkleur de nieuwe welluidendheid, religieuze muziek - heb ik met veel aandacht gelezen. Intuitief was ik wel zo'n beetje tot deze indeling gekomen, maar het is prettig dat bevestigd te zien door iemand als Derks die het geheel echt overziet.

     Origineel
     Goeie index

  Geplaatst door uit Noord-Holland
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  28-07-2020
  Hoe luxe wil je het hebben !
  Heerlijk boek . Heb wel al het een en ander gelezen over en vooral geluisterd naar hedendaagse muziek. De schrijfster hoor ik wel eens op NPO radio 4. Ze had een boek geschreven over Reinbert de Leeuw welk wel wat ophef veroorzaakte ..ik had haar zomaar tegen kunnen komen bij de vroegere IJsbreker of bij het Muziekgebouw aan het IJ, hoewel het laatste door de drukbezochte concerten niet echt voor de hand ligt. Voor mij is het heerlijk zo'n overzicht te hebben . Heb zelf tijdens mijn opleiding muziektherapie veel gehoord over en veel moderne muziek beluisterd. Ook heb ik de lessen Hedendaagse muziek van Ton Hartsuiker gedurende een paar jaar meegemaakt in Utrecht. Hij kon ook zo boeiend vertellen in zijn radio-programma Musica Nova. In het Museum voor Volkenkunde in Leiden ( 2008 ) heb ik de expositie Music in Motion - Music in Ocean ( - lezing van Stan Rijven ) meerdere malen bezocht en genoot ik erg van de steden waar 'het ' zich afspeelde : Rio de Janeiro, Berlijn, New York, Tokyo,Bamako ...en nu in dit boek de belangrijke cultuurcentra Wenen, Parijs, Darmstadt, St. Petersburg, New York, Warschau, Manchester en Milaan..hoe luxe wil je het hebben. Het idee dat het overzichts-boek niet slechts een visie is, maar dat de gegevens ook muzikaal en historisch kloppen ! Met gedetailleerde items als minimalisme, nieuwe speelwijzen, neoromantiek, spectrale muziek, serialisme, neospiritualiteit , klankwolken en postmodernisme...en er staan voor mij meerdere onbekende componisten en festivals in...kortom: een aanwinst !


  Geplaatst door uit AMERSFOORT , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  17-06-2020
  Inspirerend
  Levendig, helder en verhelderend geschreven boek over een best ingewikkeld thema. Wie dit boek leest krijgt in ieder geval zin om naar ongehoorde klanken te luisteren en zelf nieuwe muziek te ontdekken!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  29-05-2020
  prima introductie in de geschiedenis van de nieuwe muziek!
  helemaal Thea Derks, zoals zij haar boek heeft vorm gegeven. ik herken haar gedegen aanpak, haar stijl van omgaan met moderne componisten en uitvoerders van hun muziek, zoals zij die laat zien bij inleidingen van concerten in Muziekgebouw aan 't IJ. bewonder haar kennis en inzichten!


  Geplaatst door uit Almere Haven , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  16-12-2019
  Een os op het dak – inspirerend & informatief
  Een heel inspirerend boek om te lezen en het maakte me nieuwsgierig over componisten en composities, die ik nog niet kende. Fantastisch hoe het gelukt is de reuze jungle van de moderne muziek in grote lijnen op een levendige manier te vertellen – op nog geen 100 pagina’s. En met humor nog erbij! Heel fijn vond ik de indeling van de muziekcentra in de verschillende landen en hoe de stromingen elkaar ontmoet(t)en. De nieuwe namen zal ik nu opzoeken en beluisteren. Het lijkt me een heel fijne begeleider voor studenten op het Conservatorium.

     beknopt - rijk aan informatie
     up to date

  Geplaatst door uit Amsterdam , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  28-02-2019
  Een os op het dak
  Als orkestmusicus herken ik mijzelf in Thea Derks boek , hoe vreugdevol die periode in Nederland was in de jaren ‘70 , toen veel van door haar in Os genoemde bijzondere werken life te horen waren. Mijn ontwikkeling begon ook in De IJsbreker en nieuwsgierig ging ik naar alle toen nog nieuwe en onbekende composities luisteren. Soms ook spelen, nog mooier! Zelfs mijn oude musicologieleraar kwam speciaal voor het Holland Festival uit zijn buitenland. Hartverwarmend boek om te lezen over werken van componisten die ik voor het eerst in Nederland heb gehoord. Dit boek had al veel eerder geschreven moeten worden… maar gelukkig is het er nu, en door haar vanzelfsprekende uitleg valt alles op zijn plaats. Dank voor dit prachtig overzicht! Agnes.


  Geplaatst door uit rotterdam
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  05-11-2018
  Onmisbaar voor iedere liefhebber van klassieke muziek.
  Direct nadat het boekje op de mat viel ben ik er in gaan lezen en het verbaasde me niet dat na Thea's indrukwekkende biografie 'Reinbert de Leeuw: mens en melodie' gelezen te hebben, ook 'Een os op het dak' mij al vanaf de eerste zinnen bijzonder boeide. 'Een os op het dak' is meer dan een welkome introductie voor de geinteresseerde leek en meer dan een beknopt naslagwerk voor de kenner; het is onmisbaar voor iedere liefhebber van klassieke muziek. Inmiddels hoor ik van veel muziekvrienden dat ze 'de Os' kochten en er heel enthousiast over zijn. Het verbaast me niks. Graag meer van dergelijke excellente en enthousiasmerende boeken Thea Derks!

     Helder en boeiend geschreven.
     Voorziet echt in een behoefte.

  Geplaatst door uit Apeldoorn , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  01-10-2018
  Nieuwsgierig makende gids
  Ik heb dit goed geschreven gidsje met veel plezier gelezen. Het is beknopt en nergens saai. De technische uitleg die Derks af en toe geeft, is heel goed te volgen. Als je dit leest wil je oude stukken weer eens beluisteren en wordt je nieuwsgierig naar wat je nog niet kent.

     Helder geschreven.
     Maakt je nieuwsgierig.

  Geplaatst door uit Abcoude , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  12-09-2018
  Knap overzicht van de muziekgeschiedenis na 1900
  Derks slaagt erin om in minder dan 100 pagina's de vele stromingen in de nieuwe muziek in treffende zinnen neer te zetten. Door de keuze voor Harmonie, Ritme en Klankkleur als hoofdstuktitels brengt ze het werk van componisten met elkaar in verband die je zelf niet aan elkaar gekoppeld zou hebben. Het is een van de eerste boekjes waarin ook de vrouwen die betrokken waren bij de vernieuwingen worden meegenomen. Dus niet alleen Satie, Weill, Cage, Stockhausen, Kagel en Schaeffer komen voorbij maar ook het werk van maar Gubaidulina, Oram, Neuwirth en Ig Henneman en Corrie van Binsbergen. Het slothoofdstuk belicht belangrijke cultuurcentra, zoals Wenen, Parijs, Darmstadt, Warschau, Milaan ed. waardoor de muzikale activiteiten ook in een context worden geplaatst. Onmisbaar naslagwerk voor muziekstudenten, luisteraars en musicologen!

     beknopt
     goede typeringen

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  06-09-2018
  Aanwinst
  Niet iedereen slaagt erin om een overzicht te bieden over een van roerigste periodes uit de muziekgeschiedenis, zonder te vervallen in oeverloos technisch gebral. Derks wel, en nergens worden concessies gedaan aan de inhoud. En ondanks de beknoptheid maakt het nooit de indruk onvolledig te zijn. Helder, handzaam en inspirerend. Een uitstekende aanwinst.


  Geplaatst door uit Geleen
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  03-09-2018
  ‘De Os op het dak’: warm aanbevolen!
  Dit overzicht van de moderne muziek na 1900 leest als een trein. Aan de hand van de belangrijkste basisbegrippen van muziek - harmonie, ritme en klankkleur - wordt in drie hoofdstukken heel duidelijk uiteengezet hoe de belangrijkste muzikale ontwikkelingen in de 20e eeuw tot stand zijn gekomen. Als lezer krijg je een goed beeld van de wijze waarop verschillende componisten en uitvoerend musici nieuwe vondsten in hun composities verwerkten. Hieruit blijkt dat de ontwikkelingen in hun werk ook door telkens wisselende muzikale modes beinvloed zijn. In een vierde gedeelte volgt nog een beschrijving van de belangrijkste cultuurcentra die leidend waren in de moderne muzikale trends. Thea Derks is een ervaren muziekwetenschapper, publicist, interviewer en (concert-)presentator. Zij neemt je als lezer meteen aan de hand en laat je de ontwikkeling van de nieuwe 20e eeuwse muziek meebeleven. ‘De Os op het dak’: warm aanbevolen!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 14,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 
×
SERVICE
Contact
 
Vragen