€ 14,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Reinbert de Leeuw
  Reinbert de Leeuw (boek)

Een os op het dak

Moderne muziek na 1900 in vogelvlucht

Thea Derks • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Moderne muziek. Wat is dat eigenlijk? Waar begint die, waar eindigt die? Ben je benieuwd naar eigentijdse muziek, maar weet je niet waar te beginnen, dan is 'Een os op het dak' een ideale gids. Muziekpublicist Thea Derks voert je in kort bestek door de belangrijkste ontwikkelingen vanaf begin twintigste eeuw.

  Thea Derks voltooide in 1996 cum laude haar studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in hedendaagse muziek. In 2014 publiceerde zij de succesvolle biografie 'Reinbert de Leeuw: mens of melodie'.

  De pers over 'Reinbert de Leeuw: mens of melodie':

  ‘Panorama van het Nederlandse muziekleven in de twintigste eeuw’, de Volkskrant

  ‘Monument voor een culturele grootheid’, Het Parool

  'De ideale biograaf', Elsevier
 • Productinformatie
  Fragment : Download Fragment
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 127mm x 203mm
  Aantal pagina's : 104
  Uitgeverij : @tdrks
  ISBN : 9789463453707
  Datum publicatie : 08-2018
 • Inhoudsopgave
  Ongehoorde klanken 7
  Inleiding 8
  Hoofdstuk 1: Harmonie 11
  Hoofdstuk 2: Ritme 39
  Hoofdstuk 3: Klankkleur 51
  Hoofdstuk 4: Belangrijke cultuurcentra 69
  Nawoord 95
  Register 97
 • Reviews (9,3 uit 6 reviews)

  28-02-2019
  Een os op het dak
  Als orkestmusicus herken ik mijzelf in Thea Derks boek , hoe vreugdevol die periode in Nederland was in de jaren ‘70 , toen veel van door haar in Os genoemde bijzondere werken life te horen waren. Mijn ontwikkeling begon ook in De IJsbreker en nieuwsgierig ging ik naar alle toen nog nieuwe en onbekende composities luisteren. Soms ook spelen, nog mooier! Zelfs mijn oude musicologieleraar kwam speciaal voor het Holland Festival uit zijn buitenland. Hartverwarmend boek om te lezen over werken van componisten die ik voor het eerst in Nederland heb gehoord. Dit boek had al veel eerder geschreven moeten worden… maar gelukkig is het er nu, en door haar vanzelfsprekende uitleg valt alles op zijn plaats. Dank voor dit prachtig overzicht! Agnes.


  Geplaatst door uit rotterdam
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  05-11-2018
  Onmisbaar voor iedere liefhebber van klassieke muziek.
  Direct nadat het boekje op de mat viel ben ik er in gaan lezen en het verbaasde me niet dat na Thea's indrukwekkende biografie 'Reinbert de Leeuw: mens en melodie' gelezen te hebben, ook 'Een os op het dak' mij al vanaf de eerste zinnen bijzonder boeide. 'Een os op het dak' is meer dan een welkome introductie voor de geinteresseerde leek en meer dan een beknopt naslagwerk voor de kenner; het is onmisbaar voor iedere liefhebber van klassieke muziek. Inmiddels hoor ik van veel muziekvrienden dat ze 'de Os' kochten en er heel enthousiast over zijn. Het verbaast me niks. Graag meer van dergelijke excellente en enthousiasmerende boeken Thea Derks!

     Helder en boeiend geschreven.
     Voorziet echt in een behoefte.

  Geplaatst door uit Apeldoorn , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  01-10-2018
  Nieuwsgierig makende gids
  Ik heb dit goed geschreven gidsje met veel plezier gelezen. Het is beknopt en nergens saai. De technische uitleg die Derks af en toe geeft, is heel goed te volgen. Als je dit leest wil je oude stukken weer eens beluisteren en wordt je nieuwsgierig naar wat je nog niet kent.

     Helder geschreven.
     Maakt je nieuwsgierig.

  Geplaatst door uit Abcoude , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  12-09-2018
  Knap overzicht van de muziekgeschiedenis na 1900
  Derks slaagt erin om in minder dan 100 pagina's de vele stromingen in de nieuwe muziek in treffende zinnen neer te zetten. Door de keuze voor Harmonie, Ritme en Klankkleur als hoofdstuktitels brengt ze het werk van componisten met elkaar in verband die je zelf niet aan elkaar gekoppeld zou hebben. Het is een van de eerste boekjes waarin ook de vrouwen die betrokken waren bij de vernieuwingen worden meegenomen. Dus niet alleen Satie, Weill, Cage, Stockhausen, Kagel en Schaeffer komen voorbij maar ook het werk van maar Gubaidulina, Oram, Neuwirth en Ig Henneman en Corrie van Binsbergen. Het slothoofdstuk belicht belangrijke cultuurcentra, zoals Wenen, Parijs, Darmstadt, Warschau, Milaan ed. waardoor de muzikale activiteiten ook in een context worden geplaatst. Onmisbaar naslagwerk voor muziekstudenten, luisteraars en musicologen!

     beknopt
     goede typeringen

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  06-09-2018
  Aanwinst
  Niet iedereen slaagt erin om een overzicht te bieden over een van roerigste periodes uit de muziekgeschiedenis, zonder te vervallen in oeverloos technisch gebral. Derks wel, en nergens worden concessies gedaan aan de inhoud. En ondanks de beknoptheid maakt het nooit de indruk onvolledig te zijn. Helder, handzaam en inspirerend. Een uitstekende aanwinst.


  Geplaatst door uit Geleen
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  03-09-2018
  ‘De Os op het dak’: warm aanbevolen!
  Dit overzicht van de moderne muziek na 1900 leest als een trein. Aan de hand van de belangrijkste basisbegrippen van muziek - harmonie, ritme en klankkleur - wordt in drie hoofdstukken heel duidelijk uiteengezet hoe de belangrijkste muzikale ontwikkelingen in de 20e eeuw tot stand zijn gekomen. Als lezer krijg je een goed beeld van de wijze waarop verschillende componisten en uitvoerend musici nieuwe vondsten in hun composities verwerkten. Hieruit blijkt dat de ontwikkelingen in hun werk ook door telkens wisselende muzikale modes beinvloed zijn. In een vierde gedeelte volgt nog een beschrijving van de belangrijkste cultuurcentra die leidend waren in de moderne muzikale trends. Thea Derks is een ervaren muziekwetenschapper, publicist, interviewer en (concert-)presentator. Zij neemt je als lezer meteen aan de hand en laat je de ontwikkeling van de nieuwe 20e eeuwse muziek meebeleven. ‘De Os op het dak’: warm aanbevolen!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 14,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

1-2 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 
×
SERVICE
Contact
 
Vragen