€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Een zieke klier

Het verhaal van John Proenings

Patty Proenings • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Een zieke klier

  Het verhaal van John Proenings

  “We gaan er echt uithalen wat erin zit. We streven nog naar een vakantie samen weg. Liefst met het vliegtuig. John heeft nog nooit gevlogen door vliegangst. Kanker zorgt ervoor dat vliegangst overgaat, dus… Dat gaan we nog proberen. Weggaan met het gezin is een wens. Het leven gaat door en wij gaan het leven vieren.”

  In 2019 verandert het leven van Patty en John radicaal als John op 49-jarige leeftijd de diagnose prostaatkanker krijgt. In ‘Een zieke klier’ schrijft Patty Proenings een eerbetoon aan haar man.

  Ze beschrijft zijn levensverhaal aan de hand van verhalen en foto’s. Ook heeft ze de Whatsapp-berichten opgenomen die ze in die tijd naar haar familie en vrienden stuurde. Ze neemt ons mee in het ziekteproces, de uitslagen die ze kregen en de keuzes die ze moesten maken. Die berichten bleken achteraf een handig aandenken te zijn, aan een hectische tijd. Omdat er zoveel gebeurde, dat het soms moeilijk te onthouden was.

  Wat centraal staat in dit boek is het bewonderenswaardige optimisme van John. Hoe hij in het leven stond voor zijn diagnose. De kracht en humor waarmee hij het proces na zijn diagnose aanging. Het maakte dat hij samen met Patty en hun gezin een ‘bonustijd’ beleefde.
  Zoals hij leefde, stierf hij: geliefd en positief.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 234
  Uitgeverij : Patty Proenings
  ISBN : 9789464815535
  Datum publicatie : 12-2023
 • Inhoudsopgave
  Inhoudsopgave
  Voorwoord 7
  Inleiding 11
  Het levensverhaal 15
  Het begin 16
  Naar school 17
  Werk 20
  Hobby 21
  Held 23
  Ander werk 24
  Liefde 25
  Huisje boompje beestje 27
  Gezondheid 37
  Vakantie 39
  Handbal 40
  Praten 41
  Acceptatie 42
  Honden 43
  Baantjes en bezigheden 44
  Sporten 45
  Mijlpaal 46
  Huizen 47
  En toen 49
  Hoe verder 53
  Berichten aan familie en vrienden 57
  Het ziekteproces
  2019 58
  2020 100
  2021 135
  2022 170
  2023 188
  Afscheid 223
  Afscheidstoespraak 225
  Afscheid nemen 229
  Voor altijd in ons hart 231
  Tot slot 233

 • Reviews (9,1 uit 12 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  09-04-2024
  Een zieke klier
  Het boek, doordat het zo goed geschreven is, meteen uit gelezen. Gelezen met een lach en een traan. Wat een kanjer. Had al veel bewondering voor John, maar nu helemaal. En Patty wat ben jij een goede schrijfster zeg. Ook voor jouw en kinders zoals jullie het samen hebben gedragen……


  Geplaatst door uit Deurne
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  24-03-2024
  Mooi aangrijpend boek.
  Prachtig boek, indrukwekkend, verdrietig, blij en veel emoties komen er bij kijken in die 5 jaren dat ze met de verschrikkelijke ziekte te maken kregen. En ja John die door en door positief is en prachtig hoe Patty dit boek heeft uitgebracht ter nagedachtenis aan haar man, partner en maatje John. Een makkelijk boek om te lezen, eenmaal bezig in het boek dan wil je het in een keer uitlezen. Maar ook door het feit dat ik Patty van vroeger (oud-collega) ken was ik benieuwd naar het boek.


  Geplaatst door uit Neerkant , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  21-03-2024
  Een zieke klier
  Als je zelf er mee te maken hebt en deze gegevens allemaal lees kun je niets meer dan respect voor Patty uitspreken. Het gebeuren raakte mij met herkenbaar gebeuren van wat ik heb meegemaakt. Voor de mede patiënten kan ik het aanraden om het ook te lezen. Je pikt een traantje mee of moet ik weg zeggen. Knap om er zo over te schrijven. Ik heb in mijn periode veel geschiedenis over de Zeilberg vastgelegd in mijn bestand Zeilberg van A tot Z. Zo blijft het ter nagedachtenis bewaard. Nog veel sterkte Patty - familie en bekende.


  Geplaatst door uit DEURNE , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  22-02-2024
  Indrukwekkend
  Prachtig boek, indrukwekkend, verdrietig, blij en veel emoties komen er bij. Een makkelijk boek om te lezen. Eenmaal bezig in het boek dan wil je het in een keer uitezen.


  Geplaatst door uit Deurne , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  21-02-2024
  Neemt je echt mee
  Dit boek neemt je echt mee in het verhaal. Het voelt net of je er zelf bij was toen alles gebeurde. Echt een ontroerend boek, maar wel een verteld op een manier dat het niet voelt alsof je een zielig verhaaltje opleest. De humor die erin zit verwerkt is erg goed en geeft een goed beeld van de dynamiek in de familie. Een boek dat je in een keer uitleest en geregeld met vochtige ogen laat zitten, zelfs al zou je John nooit gekend hebben.

     Geschreven echt vanuit de persoon
     Voldoende ruimte voor humor

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  19-02-2024
  Zeer indrukwekkend
  Erg indrukwekkend boek. Knap geschreven en heel heftig. John zal trots zijn


  Geplaatst door uit Helmond , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  13-02-2024
  Bewondering
  Bewondering voor John hoe hij ondanks zijn ziekte zo positief is gebleven. Complimenten voor Patty zijn vrouw voor het schrijven van zijn/haar verhaal. Tip: de documentaire de nieuwe gabbers te kijken op YouTube naar aanleiding van het boek.


  Geplaatst door uit Deurne , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  11-02-2024
  Aangrijpend verhaal.
  Een mooi maar aangrijpend verhaal. Een verhaal dat je meeneemt in hoe het is om te leven, als nabestaanden, met iemand die de K#t ziekte heeft. Maar de hoofdpersoon in het verhaal blijft positief en sterk tot het laats.


  Geplaatst door uit DEURNE , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  10-02-2024
  Een boek met een lach en een traan ( tranen)
  Heb het boek in een keer uitgelezen. Ben helemaal geen lezer maar hier met dit boek kon ik niet stoppen. Veel dingen héél herkenbaar. Zijn zoon woont langs me, en hield me een beetje op de hoogte. Ik zag dus zijn vader en moeder ook wel eens,en maakte we een praatje. Mijn man is binnen 7 maanden overleden aan longkanker. Hij zelf was ook heel positief, en dacht ook dat het zou gaan genezen. In die 7 maanden ook veel meegemaakt. Dus wat Patty omschrijft heel herkenbaar. Maar helaas mijn man stierf 25 augustus 2021. Dus wat John en zijn familie mee hebben gemaakt, was voor mij zo aangrijpend. En ik noem hem ook het wonder van Deurne. Prachtig dat Patty een soort dagboek bij hield, dat naar haar verbazing langer werd dan verwacht. Respect voor heel het gezin. Fijn dat andere kunnen lezen hoe het ook anders kan gaan. Helaas heeft hij alsnog zijn strijd verloren.


  Geplaatst door uit Deurne , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  10-02-2024
  Intens
  Een mooi oprecht en duidelijk verhaal hoe een ziekte kan verlopen tot het sterfbed. Een verhaal waar heel veel liefde in verborgen zit Gerrie


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  10-02-2024
  Intens
  Een mooi oprecht en duidelijk verhaal hoe een ziekte kan verlopen tot het sterfbed. Een verhaal waar heel veel liefde in verborgen zit Gerrie


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  09-02-2024
  Aangrijpend
  Aangrijpend boek over mijn oud klasgenoot. Gelezen met een lach en traan. Geschreven door zijn vrouw. Wat een power team waren ze samen.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Vanaf hier nemen we je mee door het ziekteproces van John. Het is een verzameling van WhatsApp berichten die verstuurd zijn in een groepsapp om alle belangstellenden op de hoogte te houden van het proces.

Heb je iets te kiezen?
We hadden onze tegenslagen al gehad. Dachten we.
Maar helaas had het lot andere hier andere ideeën over.
Op 21 januari 2019 veranderde ons leven radicaal.
In dit verhaal wil ik ingaan op de dilemma’s waar je voor komt te staan. De keuzes die je kunt maken en wat daaraan voorafgaat. Ik put uit de Apps die ik heb gestuurd naar familie, vrienden en bekenden. Er gebeurt namelijk zoveel. Zoveel dat je echt niet alles kunt onthouden. Bovendien leef je soms in een droom/nachtmerrie en zoals je weet zijn dromen en nachtmerries altijd vaag en onthoud je daar maar weinig van.
De rollercoaster van ons leven:

Inleiding:
Tot 21 januari liep ons leventje redelijk. We hadden al de nodige tegenslagen gekend, maar waren ze elke keer weer te boven gekomen.

21 januari 2019: een maandag zoals vele maandagen. Naar het werk en opgeslorpt worden door de waan van de dag. John had de donderdag van tevoren een MRI-scan gehad. Hij zou de week erop op woensdag de uitslag van krijgen. Het was eigenlijke een routine klus. Hij had al 22 jaar rugklachten. Nu zaten de klachten boven in zijn rug. Het zal wel weer een zenuwbeklemming zijn.
Wat ik niet wist op het moment dat ik op mijn werk zat is dat John gebeld werd door de polikliniek van de neuroloog om te vragen of hij die morgen naar het ziekenhuis wilde komen.
Totaal onbevangen ging John naar het ziekenhuis op de uitslag. Alleen.
Wat hij daar kreeg te horen is eigenlijk nog steeds niet goed doorgedrongen.
Gelukkig was onze dochter Daphne aan het werk in het ziekenhuis (werkt daar als verpleegkundige) anders was John helemaal alleen geweest om de diagnose te horen. Wat ze zagen op de foto was namelijk een rug vol KANKER.
Het karretje van de rollercoaster is toen gaan lopen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen