€ 32,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Eiland van Hoop

Een Terschellinger Familiegeschiedenis, 17e - 20e eeuw

Trusan Knop • Boek • hardback

 • Samenvatting
  WINNAAR LUTINEPRIJS 2021/22

  Een goed gedocumenteerde familiekroniek voor wie graag biografieën leest over gewone mensen onder bijzondere omstandigheden, maar ook geïnteresseerd is in streekhistorie en vooral fan is van de Waddeneilanden. In deze familiekroniek reconstrueert Trusan Knop vier generaties van haar voorouders, na de Franse periode. Persoonlijke drama’s worden afgewisseld met historische gebeurtenissen.

  In 1830 wordt Tijs Leendertsz Pals plotseling opgeroepen voor het mobiele leger van Koning Willem I, die de opstand in België wil beteugelen. Na terugkomst op Terschelling volgt voor Tijs een leven met veel tegenslagen. De inkomsten uit de strandvonderij zijn een bittere noodzaak. Het is voor zijn zoon Jan Tijssen een reden om dichter bij het strand te gaan wonen. Op de kale vlakte ‘om ’t Noord’ vormt zich een kleine gemeenschap van boeren en jutters, die ook actief zijn in het reddingswezen. Jan Tijssen is 28 jaar lang schipper van de roeireddingsboot van Midsland. Hij en zijn roeiers, waaronder drie van zijn zoons, voeren met wisselend succes diverse moeizame reddingsacties uit. In het rauwe leven, waar geluk en verdriet dicht naast elkaar liggen, deed men alles samen. Typische Terschellinger feesten en rituelen waren een tijdelijke ontsnapping aan de werkelijkheid. Pas in de jaren ’20 gloort er weer licht aan de horizon, wanneer de eerste ‘vreemdelingen’ het eiland bezoeken. Een nieuwe wereld openbaart zich.

  Het non-fictie boek bevat veelzeggende citaten uit archiefmateriaal en oude krantenartikelen. Daarnaast is het rijkelijk geïllustreerd met oude schilderijen, kaarten en foto’s. Vele namen van oude eilanders komen voorbij. Het geeft een inkijkje in het vroegere leven op Terschelling en is tevens een eerbetoon aan alle heldhaftige redders van toen.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 140mm x 214mm
  Aantal pagina's : 361
  Uitgeverij : NMPuitgever
  ISBN : 9789464063646
  Datum publicatie : 12-2020
 • Inhoudsopgave
  Gebeurtenissen
  Stamboom Familie Pals
  Proloog

  TERUG NAAR TERSCHELLING
  1 Een lange reis

  DE VOORGESCHIEDENIS
  2 Vanaf 1666
  3 Het rampjaar 1825

  TIJS LEENDERTSZ PALS (1807 - 1894)
  4 Een Belgisch Intermezzo
  5 Eindelijk thuis
  6 Lief en leed
  7 Een ongekende schipbreuk

  JAN TIJSSEN PALS (1840 - 1923)
  8 De verwezenlijking van een droom
  9 Water en vuur

  TIJS JANSZ PALS (1862 - 1923)
  10 Een onzekere toekomst
  11 Een nieuw perspectief

  HELDEN DER ZEE
  12 Twee zware reddingen en opnieuw pech
  13 Koninklijk bezoek en een laatste redding

  RONDOM DE EERSTE WERELD OORLOG
  14 De aanloop naar de oorlog
  15 Het oude boothuis
  16 Armoede en geborgenheid

  AFSCHEID EN EEN NIEUW BEGIN
  17 Afscheid van dierbaren
  18 De schouders er weer onder
  19 De badpaviljoens

  Epiloog
  Verantwoording
  Geraadpleegde literatuur
  Personenregister1
  Eindnoten
 • Reviews (8,8 uit 2 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  10-07-2022
  Top
  Prachtig geschreven boek.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  05-11-2021
  Terschelling
  Ben vooral geinteresseerd in het reddingwezen langs de hele kust en heb daar een flink aantal boeken. Ben een aantal keer op Terschelling op vakantie geweest. Doe zelf ook veel historisch onderzoek en weet hoe moeilijk het is met tegenstrijdige gegevens, maar dat maakt juist het zo boeiend. Hoe meer men weet, hoe meer men beseft hoe weinig men weet.

     Hulde voor het research.
     Goede vertel trant. Menselijk

  Geplaatst door uit EGMOND AAN ZEE , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10

€ 32,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Proloog

Aan het einde van een koele zomerdag in juni 1833 zag Tijs Leendertsz Pals aan bakboordzijde de contouren van Vlieland opdoemen en de masten van de op ‘t Vlie voor anker liggende schepen heen en weer bewegen. Het was bewolkt en er waaide een in kracht aantrekkende noordwestenwind. Het kaagschip, waarop Tijs naar huis voer, werd met volle wind in de zeilen in de richting van de rede gedreven. Toch zouden ze nog een stukje verder varen. Een Terschellinger schipper stond aan het roer en bracht zijn vracht en passagiers vanuit Amsterdam over de Zuiderzee, via het Wad, naar ‘Schyljelôn’. Binnen een uur zouden ze de haven van West bereiken. Nu er weer bekend land in zicht kwam werd de gedachte aan de familie steeds intenser.
Tijs hoopte vurig, dat hij zijn moeder, zijn twee zussen en broertje in goede gezondheid op het eiland zou aantreffen. Als soldaat in het mobiele leger van koning Willem I was hij enkele jaren van huis geweest om de opstand in België te beteugelen. Het was een uitputtende strijd geweest en de missie was uiteindelijk niet geslaagd. Vooral in december, toen de Fransen wekenlang stelselmatig de ‘Citadel van Antwerpen’ bombardeerden en de Nederlandse generaal Chassé zich niet wilde overgeven, had Tijs vaak gedroomd, dat hij weer terug was in de duinen of aan het strand, om te jutten of gewoon wat te struinen.
Ondanks de armoede was de vrijheid, die ze op Schylge kenden, een groot goed. Dat was Tijs wel duidelijk geworden tijdens zijn jarenlange ontberingen in den vreemde. Nu ze bijna thuis waren, dwaalden zijn gedachten af en kreeg hij weer even het onoverwinnelijke gevoel, dat hij altijd had wanneer hij na gedane arbeid zijn paard over het strand joeg. Terwijl hij uitkeek over het Wad, dacht Tijs aan de momenten, dat hij zijn bles even halt liet houden op het Noordzeestrand. Het was altijd zo betoverend om te staren naar de onophoudelijke aankomst van rollende golven, die uiteindelijk hun rust vonden op het witte zand.
Telkens had het geleken of de zee hem wilde zeggen, dat alles veilig was en dat er niets kon gebeuren, maar Tijs had wel beter geweten. Op het strand hadden zijn ogen geregeld de brede, maar verlaten kuststrook afgespeurd om langs de horizon schepen te ontdekken, die van of naar de havenplaatsen in Oost-Europa voeren voor hout, graan, ijzer of pelzen. Dezelfde schepen, die in zware noordwester stormen hun lading verloren of, nog erger, tot wrak geslagen werden op de bedrieglijke gronden langs de kust. Altijd kon de bemanning rekenen op de hulp van de eilanders. Deze dappere lieden zochten op de maagdelijke zandvlakte niet alleen naar een aanvulling op hun sobere inkomsten, maar zij waagden ook hun eigen levens om dat van anderen te redden.
Vaak had Tijs met zijn trouwe viervoeter over het strand gegaloppeerd om vervolgens in draf door de stuivende duinen en over de zandweg tussen de weilanden door, terug te keren naar het dorp Midsland. Bij het vertrouwde gezicht van de torenspits van de ‘Meslânzer Kerk’ werd hij geleidelijk weer onderdeel van de bewoonde wereld. Via ‘t Achterom betrad hij het erf van hun huis, waar een schaap en een geit liepen. De hele familie schoof daar tegen het einde van de middag aan de koffietafel, steevast klaargemaakt door zijn moeder.

Een krijsende meeuw, die brutaal naast de boot bleef vliegen, haalde Tijs uit zijn dromerige gemoedstoestand. “Zou moeder het al die jaren hebben geklaard zonder man en zonder haar oudste zoon?” Wat verlangde hij ernaar om iedereen weer terug te zien. Vijfentwintig was hij inmiddels en drie jaren van huis, zonder enig tussentijds contact. Thuis kon er van alles zijn gebeurd, zoals hij gewend was vanuit zijn jeugd. Misschien verwachtten ze hem helemaal niet meer. Hoeveel ouders had hij niet in groot verdriet gestort gezien, wanneer hun zoon was gebleven op zee. Hen restte niets anders dan het lot te accepteren. Hoe zou zijn eigen familie reageren, wanneer hij zomaar ineens weer voor ze stond? ×
SERVICE
Contact
 
Vragen