€ 37,50


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Carry van Bruggen

Menno ter Braak • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Een bonte verzameling van commentaren en reacties op haar werk waaronder het ontroerende I.M. van haar gewezen hartsvriendin Marianne Tellegen. Tweede vermeerderde druk.

  De natuur had zich in een sombere waas gestoken, stil en droef was het om het graf. De kist was bedekt met een kleed waarvan het zwarte vlak door geen enkel bloemstuk werd gebroken. Ze werden haar in de geest toegedacht door haar vriendin Marianne Tellegen: Voor mij staan donkerrode anjelieren, dark flowers of passion. Bloemen van hartstocht, háár bloemen.Want hartstochtelijk was zij, hartstochtelijk haar wezen, hartstochtelijk haar werk.Van een felle bewogenheid, als wij in Holland niet gewend zijn. Een felheid en bewogenheid die de nuchtere Hollander afstoten. Maar zij, die zich aan die gloed, die hartstocht gewarmd hebben, zullen de herinnering altijd meedragen. ‘Zij wilde onvermoeibaar uitkijken naar mensen om lief te hebben en die haar liefhadden. Mensen voor wie ze haar hele hart kon openen zonder dat ze haar krenkten en beschaamden. Ze wilde hun tranen drogen en daarvoor moesten de anderen dan ook haar tranen drogen zodat beiden rijker en blijer zouden zijn dan daarvoor... Maar eenzaamheid, vernedering en onzekerheid hadden haar zelfvertrouwen geschonden. De vrees voor pijn trilde aanhoudend in haar wezen en deden haar pogingen om anderen tegemoet te treden teniet... Ze voelde zich zoals in een oude, benauwde droom van jaren geleden. Ze stond in nacht en nevel boven op de spits van een hoge toren, rechtop in doodsangst verstard. Ze wist dat elke beweging haar dood betekende en alleen roerloosheid haar redden kon... Zo bleef ze nu in een plotselinge en algehele verdoving naast de tafel staan en bewoog niets alsof die bewegingloosheid haar redding was... Zolang ze het kon volhouden... Ze hield die verdoving met alle macht om zich heen, als een kleed dat een wonde naaktheid dekt.’ (Heleen) Marie Anne Tellegen heeft de belofte aan Carry van het onafhankelijke vrouwenleven ingelost. Twintig jaar na haar dood schreef zij: Een vrije geest alleen kan leven op een menswaardige wijze.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 155mm x 225mm
  Aantal pagina's : 600
  Uitgeverij : Abraxas | Zuider-Amstel Uitgeverijen
  ISBN : 9789079133321
  Datum publicatie : 01-2024
 • Inhoudsopgave
  Anthonie Donker Samenvattend voorwoord André de Ridder Gesprek met Carry van Bruggen 7 Annie Romein Het tekort van de vrouwenbevrijding 22 G. van Eckeren In memoriam Carry van Bruggen 33 Lidwien Derriks Taal als fetisj 38 Jerôme Heldring Weerzien met Carry van Bruggen 43 Marjoleine de Vos Ergens werkelijk in geloven 50 Carry van Bruggen Synagoogje in Zaandam/ Hakenkreuzler 51 Ruth Wolf Tirol, meer dan een reisverslag 65 Daniël Mok, red. Woede en droefenis bij het Hakenkreuzler 67 Diny Schouten Een apostolische Carry van Bruggen 69 Jacques Sicking Plaats in de literatuur- en cultuurgeschiedenis 71 Leibnahe gevoelens 1928-1932 ‘Kinderen, ik ben ziek...’ 74 Jacqueline Bel Bloed en rozen (over haar vroege modernisme) 76 Jaap Goedegebuure Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan 80 Jacques Sicking Eva – achtergronden en uiterlijkheden 84 Johannes Viator De invloed van Frederik van Eeden 97 Gaea Schoeters e.a. Eva, de opera en podcast 99 Evelien de Nooijer Het heilige bij Carry van Bruggen 105 Elsbeth Etty Gekleurde kralen, Van Bruggen op de planken 106 Carry van Bruggen Eva, De roman in nieuwe spelling 115 Het Joodsche Weekblad, 1941 Joods ondanks haarzelf 350 Fokkema & Ibsch Het modernisme bij Carry van Bruggen 353 Elrud Ibsch Zondebok of verzoening 372 Carry van Bruggen Over haar broer Jacob 388 Frans Coenen Over zijn vriendin Carry van Bruggen 390 Elsbeth Etty Eerste biografie van Carry van Bruggen 395 Jörgen Apperloo De Verlatene Vlogboek Video met link 398 Nel van Dijk De levensduur van een literair oordeel 400 Menno ter Braak In Memoriam Carry van Bruggen 414 Jacob Israël de Haan Daniël als de verlatene 416 Rob Nieuwenhuis Carry van Bruggen in Oost-Indië 417 Jan Fontijn Carry van Bruggen 1881-1932 419 Jane Fenoulhet The novel Eva and translation 427 Heleen van Duijn, PhD Our lives are pieces in a pattern 451 Heleen van Duijn, Eenheid in verscheidenheid 485 Lidy van Marissing Taal in ‘Hedendaags Fetisjisme’ 546 Elsbeth Etty Een vergeten schrijfster uit ’t stof gehaald 552 Annie Salomons Herinneringen uit de oude tijd 556 Jeroen Brouwers ‘Niet omdat ze dood wou zijn’... 562 Kees ’t Hart Honderd zoentjes 571 Carolien(tje) de Haan 4e tot 15e levensjaar in Zaandam 574 Bibliografie 594
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 37,50

niet beschikbaar

niet beschikbaarOp werkdagen voor 21:00 besteld, morgen in huis!
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen