€ 24,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Foss, Autistiche Veteraan.

Over het leven met fragmenten, woestijngrond en te vruchtbare hersenspinsels.

Attie Dotinga • Boek • paperback

 • Samenvatting
  In dit boek word je een stukje meegenomen met het leven van de 60-jarige Foss die nog niet zo lang geleden heeft ontdekt dat ze ASS heeft en waarschijnlijk ADD. Ze wil haar levensverhaal opschrijven om alles waar ze ooit tegenaan liep met de bril van autisme te bekijken. Want ze wil zichzelf begrijpen zodat de woorden van afkeur in haar hoofd verdwijnen die daar al zetelen sinds haar jeugd. Het boek is geschreven in een soort van romanvorm, maar heeft diverse onderdelen die je meenemen op haar reis van autisme die ook in meer of mindere mate gelden voor anderen. Waarschijnlijk heeft Foss, Asperger, ze kan prima functioneren in de wereld maar loopt vast in relaties.Dit is hoe autisme er voor een vrouw kan uitzien die al een heel leven achter de rug heeft waarin ze altijd heeft geprobeerd erbij te horen, maar toch altijd ergens de plank missloeg. Haar observaties hebben haar vele inzichten gegeven die ook voor de jongere vrouwen waardevol kunnen zijn.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 172
  Uitgeverij : Falinn
  ISBN : 9789464815276
  Datum publicatie : 10-2023
 • Inhoudsopgave
  KernwoordenInleiding ………………………………………………………blz. 10Enorme veranderingen, ontstaan uit pijn……………blz. 13Shut down……………………………………………………blz. 22Het waarom………………………………………………… blz. 30Een veranderende geschiedenis…………………………blz. 34Prikkelende wereld…………………………………………blz. 47Anders opgroeien……………………………………………blz. 53Een autist is niet empatisch?.................................. blz. 61Autisme bij vrouwen……………………………………… blz. 68De leeftijdsfragmenten……………………………………. blz. 74De drukte in…………………………………………………blz. 76Stimmen of je leven…………………………………………blz. 81Autistische onduidelijkheid………………………………blz. 85De onduidelijkheid die liefde heet……………………… blz. 91Flirten, een onbegrepen spel…………………………… blz.102De prikkelende wereld……………………………………blz. 109Gebruikt, door misbruikers en liefdevolle personen.blz 112Angstvallig de buitenwereld bestuderen…………… blz. 117Stimmen versus emotie eten……………………………blz. 121Eerdere diagnose…………………………………………blz. 124Begrip voor mezelf……………………………………… blz. 130Werk…………………………………………………………blz. 134Het brein……………………………………………………blz. 137De regels en hokjes………………………………………blz. 141De fragmenten…………………………………………… blz. 145Overvallen worden door heden en verleden…………blz. 146Nawoord……………………………………………………blz. 164
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 24,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Het waarom.

Het waarom is zeer belangrijk voor een autist had ze ergens gelezen. Dat klopt bij haar in ieder geval wel. Als ze het waarom niet kan zien, blijft het in haar hoofd rondspoken en snapt ze het niet. Zelfs als Taavi haar iets appt dat klinkt als een snauw of een afkeuring en ze niet begrijpt waarom dat is, dan blijft het maar in haar bewustzijn hangen. De meeste keren is het gewoon haar hoofd die een afkeuring leest omdat ergens weer haar kinderlijke onzekerheid wordt getriggerd.

Laatst begrepen ze elkaar niet goed en antwoordde ze ontkennend op iets dat hij al een paar keer had gezegd. Ze wist wel wat hij bedoelde maar ze wilde duidelijk maken dat als ze niet zag wat voor invloed het op anderen had, het voor haar moeilijk was om te voelen. En als zij iets niet voelde dan verdween het weer of was het er gewoon niet.
Voordat ze aan haar uitleg toe was, typte hij al geërgerd dat hij het al zo veel keren had uitgelegd. Ze verschoot toen van kleur en haar handen hadden getrild.
Zo out of the blue overviel het haar dat hij zo reageerde en begreep ze er niets van. Het was alsof de wereld weer over haar heen viel met onbegrip. De oude bekende modderstroom van vroeger.
Van Taavi had ze onbegrip helemaal niet verwacht. Ze had de telefoon weggelegd en het had lang geduurd, voordat het rustig in haar werd en ze begreep dat ze elkaar gewoon verkeerd begrepen hadden. De modderstroom van oude gevoelens trok zich terug.
Taavi appte daarna over hoe doodmoe hij was. En toen begreep ze zijn appje dat hij haar gestuurd had helemaal. Ze deelden alles met elkaar en daarom was het ook niet nodig dat ze elkaar spaarden. Eerlijkheid en openheid was zo belangrijk. En dat hij overprikkelt was en op haar afreageerde, was eigenlijk een bewijs dat hij ook helemaal zichzelf was. Op wie had hij dat anders moeten doen? Niet op zijn zakelijke relaties. Dat er nu en dan een oud zeer in haar werd getriggerd dat lag niet aan hem, maar aan haarzelf. En dat gaf haar de mogelijkheid om te kijken wat er nog in haar verstopt en of ze daar nog iets mee moest doen.

Daarom begrijpt ze nu ook dat ze onder invloed van haar autisme helemaal in de paniek schoot, toen ze alleen de woorden ‘ik had nooit een relatie moeten beginnen’ had gelezen. De rest er omheen was toen nooit bij haar binnengekomen. Alleen die woorden stonden levensgroot haar aan te staren vanaf haar telefoon. Het was net alsof de rest in een mist had gezeten.
Het had haar geleerd dat ze eerst moet checken of haar hoofd wel de juiste informatie laat rondcirkelen. En dan ook nog wel een paar keer nakijken, omdat haar hoofd hardnekkig is. Of erg kort door de bocht. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen