Niet leverbaar

×

€ 29,50


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Frans en toch Vlaams

Wido Bourel • Boek • paperback

 • Samenvatting
  'Wido Bourel biedt een inkijk in de unieke Frans-Vlaamse canon. Je kan niet anders dan verliefd worden op de geboortestreek van de auteur!' -- An De Moor, voorzitter Beweging Vlaanderen-Europa

  'Wie dit fascinerende boek leest, maakt kennis met een stuk van de Nederlanden dat hoe langer hoe meer door de Franse eenheidscultuur opgeslokt wordt.' -- Peter Debrabandere, docent aan de Hogeschool VIVES (Brugge) en Hoofdredacteur Neerlandia (Algemeen-Nederlands Verbond)

  Tijdens de bekerwedstrijd voetbal tussen de Franse kampioen Parijs Saint Germain en het kleine Frans-Vlaamse stadje Kassel kleurden 35.000 supporters, getooid met evenveel Vlaamse leeuwen, het stadium volledig geel-zwart. We bevinden ons hier in het noorden van Frankrijk. En toch noemen de inwoners zich Vlamingen. Hoe Vlaams zijn die Frans-Vlamingen? Spreken ze nog de streektaal? Wat kunnen we leren uit de geschiedenis van deze streek? Hoe is de schreve - de staatsgrens - ontstaan? En wat is er gebeurd nadat de regio door Frankijk werd geannexeerd?

  Wido Bourel schetst het verhaal van Frans-Vlaanderen door de eeuwen heen. Van de plaats en belang van de regio als rijk deel van het graafschap Vlaanderen, het hertogdom Bourgondiƫ en de Nederlanden, tot het cultureel en economisch verval na de Franse aanhechting.

  De auteur heeft het zelf beleefd: de onmogelijkheid om de eigen taal te kunnen leren, de censuur op de eigen cultuur en geschiedenis en de strijd voor het behoud van de Vlaamse/Nederlandse identiteit van de streek. Uit het verhaal van Frans-Vlaanderen, maar ook vanuit zijn eigen beleving, schetst hij enkele interessante uitdagingen voor de toekomst.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 150mm x 232mm
  Aantal pagina's : 288
  Uitgeverij : Ertsberg
  ISBN : 9789464750362
  Datum publicatie : 11-2023
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 29,50

niet beschikbaar

niet beschikbaarNiet leverbaar
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen