€ 22,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Frederick Coyett

of hoe Formosa Taiwan werd

Jan de Lint • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Frederick Coyett of hoe Formosa Taiwan werd.
  Frederick Coyett lijkt een glanzende carrière te maken binnen de VOC. Als opperkoopman wordt hij tot tweemaal toe benoemd als opperhoofd van de handelspost Deshima (Japan) en enkele jaren later tot gouverneur van het eiland Formosa, het huidige Taiwan. Echter, door de ontwikkelingen op het vasteland van China dreigt er een invasie door de Chinese krijgsheer Koxinga en ondanks herhaalde waarschuwingen hiervoor blijft hulp uit Batavia uit of komt te laat. In 1661wordt Fort Zeelandia op Formosa inderdaad belegerd en na een strijd van negen maanden moet Coyett capituleren. Daarmee verliest de VOC een van de meest winstgevende handelsposten. Coyett wordt tot zondebok gemaakt en ter dood veroordeeld, maar uiteindelijk verbannen naar een klein eilandje in de Banda Zee.
  Het verlies van Formosa voor de VOC was niet zozeer te wijten aan het beleid van gouverneur Coyett, maar meer aan zuinigheid, onkunde, ongeloof en een persoonlijke rancune jegens hem binnen het koloniale bestuur in Batavia. Op het eind van zijn leven blikt hij met zijn zoon Balthasar terug op de gebeurtenissen.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 140mm x 223mm
  Aantal pagina's : 152
  Uitgeverij : MagellanBook
  ISBN : 9789082405279
  Datum publicatie : 02-2023
 • Inhoudsopgave
  Inleiding
  Kaarten
  1 Balthasar vertelt
  2 de Hereniging
  3 Fort Zeelandia
  4 Hulp uit Batavia
  5 de Belegering
  6 de Overgave
  7 de Moscovische Tijd
  8 Batavia
  9 Verbanning
  10 het Ballingsoord
  11 de Verlossing
  12 Patria
  Naschrift
  Stamboom Coyett
  Tijdlijn Frederick Coyett
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 22,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Het was op de laatste dag van april dat mijn angstig vermoeden bewaarheid werd. Het was een vreemde nacht geweest met verre, onheilspellende geluiden en in de ochtend was het Fort en de omgeving in een dichte mist gehuld. Maar toen eenmaal de zon doorbrak en de mist was opgetrokken, was op zee een vloot van honderden jonken te zien. Koxinga was zijn invasie begonnen! Ik liet groot alarm slaan, ik stuurde ruiters naar Provintia en naar de stad om de Nederlandse bewoners aan te zeggen onverwijld naar Fort Zeelandia te komen, gestrafte soldaten werden vrijgelaten om weer bij hun eenheid geplaatst te worden en ik liet de voorraden uit de stad Zeelandia naar het Kasteel brengen. De meeste Chinese bewoners van de stad waren al halsoverkop met hun bezittingen naar het binnenland op weg en deze stroom vluchtelingen kon door onze soldaten niet meer worden tegengehouden.
Maar het ergste was dat Koxinga kans had gezien om met zijn jonken de lagune in te varen via het verder noordelijk gelegen 'Hertenoorgat' en dus buiten het bereik van ons geschut. Later begreep ik dat hij slim gebruik had gemaakt van hoogwater waardoor zelfs zijn grootste jonken die vaargeul konden passeren. Duizenden manschappen kon hij zo de baai in brengen en verderop aan land zetten.
×
SERVICE
Contact
 
Vragen