€ 17,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Gefaald

Een leerzame roman over de betrouwbaarheid van producten en mensen

Harry Roossien • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Baalt u ook zo van uw gebroken display? Of dat uw auto ineens niet start? Vast wel. We hebben er allemaal een gruwelijke hekel aan wanneer produkten niet werken. Of wanneer mensen niet reageren op een manier die wij begrijpen. Of die zelf wellicht ook niet begrijpen.  Als betrouwbaarheidsspecialist let je natuurlijk nóg meer op deze zaken en denk je er op een andere manier over na. In die gedachtegang wil ik u graag meenemen en de achtergronden van fouten en reacties met u delen. Niet om de fouten goed te praten, dat allerminst, maar wel om er inzicht in te krijgen. Waarom gaat nu iets fout, waarom reageren mensen zo?  Dit boek is bedoeld gemakkelijk leesbaar te zijn en is daarom luchtig geschreven, maar heeft wel een diepgaande ondertoon waarbij u veel zult leren over aspecten die te maken hebben met de kwaliteit en betrouwbaarheid van producten en mensen.

  Met humor worden serieuze zaken belicht, zodat u naast een lekker leesbare roman (incl. glimlach), ook nog wat opsteekt en af en toe in het dagelijks leven zult zeggen: aha!  Over de auteur:

  Harry Roossien is 30 jaar Reliability en Systeem Specialist bij diverse bedrijven en heeft een eigen adviesburo waarbij bedrijven geadviseerd worden over het verbeteren van hun producten en diensten. Hij is voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Reliability Engineers en bestuurslid van de Europese Confederatie voor Reliability en Omgevingstesten. Hij heeft van zijn hobby (het vernielen van producten) zijn werk weten te maken, maar dan op een opbouwen¬de en lerende manier. Zijn motto is: mensen blij maken met betrouwbare producten.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 150
  Uitgeverij : R2R reliability support
  ISBN : 9789463456203
  Datum publicatie : 04-2019
 • Inhoudsopgave
  Inhoud  Voorwoord 5

  1. Een reis en vervelende vragen 7

  2. Een pen met interne spanning 12

  3. Een veger en klantvriendelijkheid 17

  4. Fiets en merkbaar falen 20

  5. Auto en onmerkbaar falen 23

  6. Vliegtuigpech en achterliggend falen 26

  7. Achttien hoog en vertrouwen 31

  8. Een aanrijding en ‘gekreukt’ imago 34

  9. Reservemotor en redundantie 38

  10. Slechtere producten? 40

  11. Lezen en associëren 44

  12. Slechte lijm of toch niet 48

  13. PC in brand en overwerk 52

  14. Rood lampje en stelpost 54

  15. Huurauto en hoge temperaturen 57

  16. Televisie en samenwerking 63

  17. Sierstrips en trillingen 67

  18. Brood en klantenservice 70

  19. Ventilator en veroudering 73

  20. Rubberboot-marketing 76

  21. Fiets en zon 80

  22. Eerste hulp en veilig ontwerpen 84

  23. Zeilen met onderwatermast 87

  24. Twijfelachtig vliegtuig en faalangst 90

  25. Nu even niet 95

  26. Rode paardenstaart en elektriciteit 98

  27. Babi pangang en open oven 103

  28. Wasmachine en early failures 106

  29. Sleepkoffer 111

  30. Kromme tenen en schijven 116

  31. De pen is op 119

  Tenslotte 125
 • Reviews (8,5 uit 3 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  01-11-2019
  Levensduur, betrouwbaarheid ontspannen gebracht
  Inmiddels de eerste 10 hoofdstukken gelezen. De dagelijkse werkelijkheid van het falen van produkten, mogelijke faalmechanismen en de bijbehorende impact op een luchte / ontspannen manier gebracht. Hiernaast wordt de impact en de manier waarop consumenten, leveranciers en producenten met het falen omgaan vanuit verschillende invalshoeken beschreven. Het belangrijkste is een tevreden klant die terugkomt MAAR is de klant wel zo tevreden?

     Faalmechanismen uitgelegd
     Luchtig ontspannen te lezen
     Het leest snel weg

  Geplaatst door uit Nederland , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  05-08-2019
  Herkenbaar
  Op verzoek even een korte review. Hele herkenbare problemen, niet bijzonder. Gebeurt mij ook. Wel erg interessant om te lezen dat er een heel vakgebied van is. En dat bedrijven daar bewust mee bezig zijn. Ik ga vaker reviews geven, want bedrijven kunnen daarvan leren. Een aanrader, mijn vriendin is het nu aan het lezen, vindt het vooral amusant.

     Herkenbaar
     Plesant
     Wat kort, 140 pagina\'s

  Geplaatst door uit Zuid Nederland , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  29-05-2019
  Verrassend leuk en leerzaam
  Boek geeft een humoristische kijk op alledaagse dingen. Ik wist al iets van kwaliteit maar geeft een heel ander beeld. Gekocht na een presentatie in Utrecht op de Electronica beurs, maar ook zonder die achtergrond leuke manier van leren. Heel herkenbaar. Verhalend verteld, kan ook gelezen worden zonder er iets van te willen leren. Lekker ontspannend en soms wat kritisch/cynisch.

     Leuke aansprekende voorbeelden
     Een knipoog naar problemen
     4-5 dagen levertijd

  Geplaatst door uit Eindhoven , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 17,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Voorwoord

1 maand, 31 dagen uit het leven van een Reliability Engineer. De wereld door de (knip)ogen van een betrouwbaarheidsspecialist, vrij vertaald. Reliability betekent eigenlijk ‘bedrijfszekerheid’. Nu heb ik er wel jaren over gedaan om deze maand samen te stellen hoor.
Baalt u er bijvoorbeeld ook zo van, dat uw auto ineens niet meer start? Of dat uw telefoon spontaan uitvalt? Of dat uw net aangeschafte product niet werkt?

Ik denk dat er maar weinig mensen blij worden wanneer iets niet werkt of kapot gaat. Tenzij je een reliability engineer bent, dan gaan je oogjes glimmen, spitsen je oren en jeuken je handen. Je kunt op zoek naar een faaloorzaak, waaróm faalt het. En in die zoektocht neem ik u graag mee.

Dit ter lering en vermaak van u, anekdotes, gebaseerd op waargebeurde verhalen, met een relativerende, soms ietwat cynische ondertoon. Maar ook met een intentie u inzicht te verschaffen in de reacties van ontwerpers, verkopers, uzelf wellicht, maar vooral van de reliability engineer.

Mijn persoonlijke missie is om het vakgebied reliability zoveel mogelijk uit te dragen. En dat doe ik graag, want elke dag is ‘reliability’ om ons heen. En waarschijnlijk ook om u heen. Want ben ik nu de enige waar alles fout gaat?
Die vraag intrigeert me, maar het is nog erger…

Een Reliability Engineer is altijd in dienst, hij of zij ziet altijd de onvolkomenheden, de risico’s en verbaast zich wat er nu weer fout gaat en waarom. In dit boek beschrijf ik de alledaagse dingen die even wat anders liepen dan gepland, maar vooral ook de lessen die we daaruit kunnen leren.Daartoe zijn sommige verhalen iets aangepast om de essenties te kunnen benadrukken, waardoor dit boek naast een, hopelijk prettig leesbare roman, ook een educatieve functie krijgt.

Want zoals de Engelsen zeggen: FAIL betekent First Attempt In Learning. De eerst poging in leren, of in goed Nederlands, leren van je fouten. Des te sneller en des te meer fouten je maakt, des te meer leer je. Nog mooier is het als je leert van andermans fouten.

Veel plezier met het lezen van dit boek.
HarryHoofdstuk 1. Een reis en vervelende vragen

Vandaag moet ik naar Brussel voor een overleg met de Europese werkgroep morgen. Omdat ik van tegenslagen hou, vertrek ik een dag eerder. Zelfs al vroeg in de morgen. Dan kan ik ’s avonds nog een lekkere wandeling door Brussel maken. Het weerbericht is goed, dus een extra jas hoeft niet mee.

’s Morgens check ik nog even de reisplanner en er zijn geen verstoringen. Prima dus, dat wordt een ontspannen reis.
Ik pak de bus van 9.35 en sta om stipt 9.30 bij de halte te wachten. De bus brengt me veilig en op tijd naar het station. Om 9.45 ben ik bij het station. Daar aangekomen staat er nog een trein. Dat zou niet moeten, mijn trein vertrekt om 10.05, die kan er nog niet zijn. De vorige om 9.35, die zal dan vertraagd zijn. Ahum, als ik uit de bus stap zie ik reeds drommen met mensen op het station staan. Dat is ook niet goed. Ok, een waardeoordeel, maar dat hoort er soms ook bij.

Op het station weet natuurlijk niemand wat er echt aan de hand is, ook de perronchef niet. Hij heeft het over een ‘overwegstoring’. De treinen kunnen niet rijden…. En dan komen de Reliability vragen, denkt u mee? Welke overweg? Huh?, waarom kunnen ze dan helemaal niet rijden? Alle treinen? Ze kunnen toch langzaam rijden en even toeteren. De machinist heeft toch ook ogen. Staan ze allemaal in storing of is het maar één. Wat voor storing is het, gaan de bomen niet dicht? Volgens mij gaan ze bij een storing juist dicht, veiligheid eerst is het concept. Zijn er al mensen onderweg voor reparatie? Ja, dan weet je ook welke, dan kan de trein toch precies daar even langzaam rijden?

En daar komen we bij het tweede probleem. De informatie klopt niet. Er zitten tegenstrijdigheden in. Er zijn wel mensen ter plekke maar weten niet welke overweg het is. Dan staan ze dus waarschijnlijk aan de verkeerde overweg te sleutelen, niet echt efficiënt zou ik zo zeggen. Nou, neemt u van mij aan, die vragen worden niet in dank afgenomen. De chef dacht nog heel even dat hij wegkwam met de opmerking ‘overwegstoring’ en dacht dat hij alles wist, maar de details, die tot een oplossing leiden kenden ze niet.

Er was dus ook geen oplossing. Ook de duur van de vertraging was onbekend. Nu doet iedereen zijn/haar best en er werden bussen opgeroepen. Maar de busonderneming heeft ook niet 5 bussen paraat staan voor een noodgeval. Dit noemen we redundantie en brengt ons bij de vraag, wat is je back-up? Wat doe je als het fout gaat?

De faaleffecten zijn groter dan menigeen denkt. Naast mij stond een stelletje dat een retourreis naar Verona had geboekt. Zij spraken de Nederlandse taal niet, en u snapt het alle, de mededelingen die gedaan werden waren in het Nederlands, en moesten beslissen of zij hun vlucht gingen verzetten of niet. Zij hadden nog een uur speelruimte. Wat zou u doen?

Wachten zonder meer te weten, of alvast verzetten met alle kosten en ongemakken van dien. Moesten ze veel geld extra betalen, een extra hotelovernachting boeken? Dit zou meer dan 250 euro kosten. We kwamen tot een oplossing, met de taxi! Briljante oplossing die volgens internet 160 euro zou kosten, duidelijk minder dan een extra hotelovernachting en verzetten van de vlucht.
Toen zij het taxibedrijf belden en in het Engels vertelden dat zij gestrand waren op het station, bleek de taxirit 240 euro te kosten. Dát bedrijf kan commercieel denken. Zij zien de benarde situatie, hebben een oplossing en hangen daar hun prijskaartje aan. Dat is het gevaar van een noodsituatie.

Angst is altijd een geweldig argument om de hoofdprijs te kunnen vragen. Angst is ook een slechte raadgever. Ook stonden zij onder tijdsdruk, nu beslissen of hun vliegtuig missen. Was die angst nu het vliegtuig te missen? Hoe erg is het om een vliegtuig te missen, Amsterdam is een geweldige start en misschien wel de kers op de taart die hun vakantie heet. Laten we eens out-of-the-box gaan denken. Misschien is iets negatiefs wel om te zetten in iets positiefs.

In het bedrijfsleven zien we vaak hetzelfde gebeuren. De leukste ervaringen heb ik in crash-teams. Iedereen is er druk mee bezig, het andere werk wordt even opgeschoven, er zijn geen beperkingen aan kosten, het moet zo snel mogelijk opgelost worden, alles is mogelijk. Maar zou het niet economischer zijn om hierop te anticiperen met b.v. een risicoanalyse. Of du moment even achterover te leunen en creatief te denken wat nu werkelijk het probleem, welke overweg faalt, en op basis daarvan in te schatten welke oplossingsrichtingen we kunnen inslaan?

Kunnen we snel repareren en de trein laten rijden, of gaan we eerst de focus richten op vervangend vervoer. De spoorwegen hadden ook taxi’s kunnen laten rijden voor de meest urgente gevallen en de kosten voor vliegveld-gaanders b.v. door 4 kunnen delen.
Ieder van de 300 gestrande reizigers heeft een eigen verhaal, maar er vallen groepen te maken en per groep zou een oplossing gezocht kunnen worden. Vaak wordt een uniforme of universele oplossing gezocht, iedereen in de bus. Maar is dat het efficiëntst? Of is dat wel effectief.

Het geeft een negatieve beeldvorming, niemand is blij. Als ik per taxi naar het vliegveld of het eerstvolgende station was gebracht, had ik juist een erg positief beeld gehad. En hier zit het volgende leerpunt uit dit relaas. Er gaat altijd wel iets fout of kapot. Grosso Modo zijn mensen bereid dit te accepteren. Het is de kunst echter om dit negatieve om te buigen in iets positiefs. Een klein extraatje en je hebt de gunst van de klant gewonnen. Misschien vergt dit een investering, maar die verdient zich terug.

Ons vliegtuigstelletje heeft mopperend de taxi naar Amsterdam genomen. En ik? Volgende keer ga ik weer met de auto naar Brussel, gemiste kans. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen