€ 19,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Gehoord en Gezien

De zoektocht van een moeder voor haar zoon met autisme en een verstandelijke beperking

Ria Kroes • Boek • paperback

 • Samenvatting
  “Gehoord en Gezien” gaat over de zoektocht van een moeder voor haar zoon
  met autisme en een verstandelijke beperking. Omdat zij in de reguliere zorg
  onvoldoende aanknopingspunten vond, is zij verder op zoek gegaan, samen
  met haar man.

  Het was een zoektocht met vallen en opstaan. Met maar één doel voor ogen:
  ieder mens - dus ook haar zoon - is het waard om gezien te worden wie hij
  echt is en gehoord te worden wat hij ons te zeggen heeft.

  Autisme is inmiddels breed bekend en er zijn veel inzichten ontwikkeld in
  de laatste decennia. Echter dit heeft veelal betrekking op mensen met
  autisme en normale verstandelijke vermogens. De aandacht voor de mensen
  met autisme en een verstandelijke beperking blijft daar helaas bij achter.

  Dit boek is geschreven om ouders met een kind met de diagnose autisme en
  een verstandelijke beperking te inspireren en een hart onder de riem te
  steken. “Tegen hen zou ik willen zeggen: geef de moed nooit op.”

  Ook voor zorgverleners is dit boek de moeite waard. Het geeft een beeld
  over de rol van ouders en het belang van een goede samenwerking. Ook
  geeft het een breder beeld over autisme met een verstandelijke beperking
  dan in de MBO en HBO opleidingen wordt aangeboden.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 217mm
  Aantal pagina's : 120
  Uitgeverij : Gemma Rosa
  ISBN : 9789464814637
  Datum publicatie : 10-2023
 • Inhoudsopgave
  Inleiding
  Moeder van …
  Waarom dit boek
  Wie bepaalt
  En wat nu
  Wat is er aan de hand
  De grote zoektocht
  Liefdevolle acceptatie
  Tarwegluten allergie
  Paardrijden
  De Son-Rise methode
  DTT-methode
  Steven Wertz Growing Minds
  Onze ontwikkeling als ouders
  Toermalijn
  Dagbesteding op de Bosgroep
  Alternatieve geneeswijzen
  Epilepsie
  Een gave: hooggevoeligheid
  Ontwikkelen en stimuleren van de communicatie
  Stichting Bijzonder en toch Gewoon
  Hoe het verderging
  Nawoord
 • Reviews (8,6 uit 8 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  01-03-2024
  krachtig en kwetsbaar mooi
  Jaren gelden was ik betrokken bij Jaap en zijn ouders. Na zoveel tijd lees ik nu het boek van Ria. Wat een ontroerend boek van twee ouders die zoeken naar de beste weg voor hun kinderen in het woud van organisaties, visies en mogelijkheden. Voor veel ouders een voorbeeld van doorzetten! In één adem uitgelezen!

     Over ouderschap
     Veel informatie over mogelijkheden

  Geplaatst door uit Sint Annaparochie , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  27-12-2023
  Inspirerend boek
  Een prachtig boek die geschreven is door iemand met een groot hart. Het boek is informerend, emotioneel maar vooral inspirerend. Zou het zeker aanraden aan ouders met een kind met de diagnose autisme en een verstandelijke beperking, maar eigenlijk is het aan te raden voor alle ouders.

     Leest gemakkelijk
     Persoonlijk

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  26-11-2023
  Aanrader!
  In één adem uitgelezen! Op een liefdevolle manier beschrijft een moeder de zoektocht voor en met haar bijzondere en toch vooral ook gewone zoon. Een strijd tussen hoop, geloof en liefde en een stigmatiserende samenleving. Vanuit verbinding voelen wat iemand nodig heeft in plaats van uitgaan van kaders, protocollen en leefregels. Sensitiviteit en compassie zou genoeg mogen zijn om een prachtig mooi mens zoals Jaap  te geven wat hij nodig heeft en hem hierin te ondersteunen, zien en begrijpen! Ria beschrijft op een niet veroordelende en compassievolle manier deze zoektocht die ze met haar zoon en gezin heeft gemaakt en ze zijn nog steeds onderweg. Een aanrader! En zeker voor een ieder die te maken heeft met bijzondere mensen zoals Jaap, het zij in hun privé leven of in hun werkend leven. Persoonlijke noot: Bedankt Jaap dat je je moeder de woorden hebt kunnen geven aan jouw belangrijke boodschap!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  05-11-2023
  Een echte aanrader!
  De schrijfster neemt je mee in de zoektocht die ze samen met haar man heeft, om hun zoon Jaap met autisme liefdevol te begeleiden. Ze staan open voor diverse methoden en blijven kijken naar zijn mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Het is verhelderend om te lezen dat fijngevoeligheid een kenmerk is die mensen met autisme hebben. Jaap weerspiegelt zijn gedrag aan zijn omgeving. Dit brengt bij de ouders een ontwikkeling op gang van zelfbewustzijn. Als begeleider/hulpverlener heb ik vaak gezien dat het gedrag van een client om kan slaan wanneer de begeleider zelf niet lekker in zijn of haar vel zit. Dit boek is een eye-opener voor hulpverleners en begeleiders die werken met mensen met autisme. Door bewust te zijn wat de client weerspiegelt kun je zelf enorme sprongen maken in je eigen ontwikkeling, maar de client met autisme ook. Het wordt dan een win-win situatie en dit is wat de schrijfster op een liefdevolle manier overbrengt in het boek. Ze blijft kijken naar de mens met autisme en ziet deze niet als 'de autist'. Ze maakt duidelijk dat het een uniek proces is waarin fouten maken mag. Zolang je er liefdevol mee omgaat voelt de medemens met autisme dit ook.

     Leest makkelijk weg.
     Tips voor behandelmethoden.

  Geplaatst door uit Hardenberg , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  05-11-2023
  Goed boek
  Het boek leest prettig en voelt persoonlijk. Buiten dat het een mooi persoonlijk verhaal is over een moeder die het beste zoekt voor haar zoon met een verstandelijke beperking en autisme, geeft het ook praktische info over wat er zoal te vinden is aan methoden. Voor mij als begeleider geeft het ook een verhelderend beeld van hoe het is om de ouder te zijn van zo'n bijzonder kind. Waardevol boek !


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  03-11-2023
  Interessant leerzaam en aangrijpend
  De zoektocht naar een passende oplossing voor hun zoon wordt helder omschreven, vaak worden ze als ouders niet begrepen door de instanties. Ondanks dit gaan ze toch door en breken 'een lans' door de verschillende methodes te combineren. Ontroerend is dat ze ondanks tegenslagen toch steeds weer de moed hebben om door te gaan. Ik denk dat het boek een steun kan kan zijn voor ouders in soortgelijke omstandigheden.

     Leerzaam
     Makkelijk te lezen

  Geplaatst door uit Frieland , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  02-11-2023
  Authentiek boek, leest lekker weg
  Min of meer in chronologische volgorde beschrijft de auteur de zoektocht naar mogelijkheden voor een goed leven voor haar zoon met autisme en een verstandelijke beperking. Het mooiste inzicht vind ik zelf dat haar zoon de mensen om hem heen "spiegelt". Zodra de moeder dit onderkent en begrijpt, verandert de relatie met haar zoon volledig. Vanuit de volledige liefdevolle acceptatie van haar zoon, precies zoals hij is, kan zij hem een basis bieden voor verdere ontwikkeling. Haar zoektocht gaat verder naar manieren om hem te ondersteunen in zijn ontwikkeling en goed aan te sluiten bij zijn mogelijkheden. Met als belangrijkste drijfveer dat hij "gehoord en gezien" kan worden en op zijn eigen speciale manier kan deelnemen aan het leven.


  Geplaatst door uit Leeuwarden
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  24-10-2023
  Inspirerend
  Wat een bewonderenswaardig en inspirerend proces beschrijft dit boek. Ik heb een aantal jaren de ouders en hun zoon gekend maar wist niet alle vervolgstappen. Makkelijk leesbaar is het boek. Het was boeiend voor me van het begin tot het eind. Hoop dat er t.z.t. een vervolg komt. De beschreven zoektocht kan veel ouders en hulpverleners inspireren om te vertrouwen dat er altijd weer een volgende ontwikkelingsstap is. 'Zo mooi anders' kan een ontwikkeling verlopen. De schrijfster verstaat de kunst je de bouwstenen aan te dragen mocht je zelf op zoek zijn naar ontwikkelingskansen voor je eigen kind, leerling of pupil. Van harte aanbevolen.


  Geplaatst door uit Sint Nicolaasga , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 19,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Ik kon me niet altijd vinden in de visie van de deskundigen die in de loop der jaren betrokken waren bij de zorg voor onze zoon. Verder heb ik gemerkt dat bij een kind met autisme en een verstandelijke beperking te veel de nadruk wordt gelegd op de verstandelijke beperking, en het autisme te weinig aandacht krijgt. Ik heb ervaren dat de gedragsproblematiek hierdoor kan toenemen en de werkelijke mogelijkheden van het kind te weinig in beeld komen.

Het was een zoektocht met vallen en opstaan. Met maar één doel voor ogen: ieder kind (dus ook onze zoon) is het waard om gezien te worden wie hij echt is.

Uiteindelijk heeft het veel opgeleverd. Kennis van autisme, begrip voor mijn zoon, hem de mogelijkheid bieden om te ontwikkelen. Hij heeft veel ervaring opgedaan in de buitenwereld. Dit zijn allemaal dingen die ieder kind/mens nodig heeft in zijn leven. Dus ook het kind/de mens met autisme en een verstandelijke beperking.

Een wezenlijk kenmerk van veel kinderen met autisme is de hoog/fijngevoeligheid, of het nu gaat om fysieke prikkels of de energetische stroming die deze kinderen voelen/ervaren. Die hoog/fijngevoeligheid wordt vaak beschreven als een gave. Weliswaar een prachtige “gave”, maar in de buitenwereld wordt deze “gave” dikwijls onvoldoende begrepen.

In het werk met deze “speciale kinderen/mensen” is het nodig dat we ons dingen blijven afvragen, de vragen en antwoorden met elkaar uitwisselen, zodat we de mensen met autisme stukje bij beetje iets beter leren kennen en begrijpen, met al hun mogelijkheden. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen