€ 29,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Gelderse historie in de Liemers

Tweede Deel

A.G. van Dalen • Boek • hardback

  • Samenvatting
    Nooit in druk verschenen deel twee van het werk van Toon van Dalen. Hij schrijft er zelf over: "Het eerste deel gaat wat de staatkundige historie betreft tot 1543. De overige onderwerpen gaan tot de 17e eeuw.
    In het tweede deel wordt de verdere historie tot op onze tijd afgewerkt, waarbij over de 19e en 20e eeuw slechts een globale zeer onvolledige en op weinig eigen onderzoek berustende behandeling wordt gegeven.
    Een even uitvoerige behandeling van het materiaal, dat de laatste anderhalve eeuw oplevert, zou een onderzoek vereisen, nog meer tijd vergend, dan van de eeuwen ervoor. Dat moet ik aan anderen overlaten. Hier werd onvolledigheid de voorkeur gegeven boven beëindiging van het werk, waar de historie nog niet ophoudt."
    (Manuscript gecorrigeerd en bewerkt door de Stichting voor Genealogie en Geschiedenis tussen Rijn en IJssel)
  • Productinformatie
    Binding : Hardback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 170mm x 240mm
    Aantal pagina's : 587
    Uitgeverij : Stichting voor Genealogie en Geschiedenis tussen Rijn en IJssel
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 02-2019
  • Inhoudsopgave
    Inhoud
    I. De Tyrannie verdrijven. 03
    II. Oorlof mijn arme schapen. 21
    III. O Nederlant let op u saeck. 32
    IV. De Alteratie. 57
    V. Gelukkig is het land. 89
    VI. In het Frontier. 106
    VII. Reformatie. 127
    VIII. Recatholisering. 147
    IX. Bergh en de Staten: Kerk tegen Kerk. 168
    X. Collatie en Beroep. 201
    XI. Van Schuilkerk naar Kerkhuis. 232
    XII. Alle wegen leiden naar Amsterdam. 266
    XIII. Verborgen Sociale spanningen. 293
    XIV. Kroniek der ellende. 330
    XV. Après nous le déluge 351
    XV -A. Nog meer onthullingen. 371
    XVI. De komst van de Nieuwe tijd. 389
    XVII. Patriotten en Prinsgezinden 406
    XVIII. Liberté, Egalité, Fraternité. 420
    XIX. Bataven, Hollanders, Fransen. 439
    XX. Achtergebleven Gebied. 455
    XXI. Alle de aanzienlijken in de regering. 478
    XXII. Het Wassende Water. 488
    XXIII. In de vaart der Industrialisatie. 495
    XXIV. Sociale spanningen 519
    XXV. Tussen twee oorlogen. 536
    XXVI. Oorlog terreur bevrijding. 555
    XXVII. Opnieuw in de vaart der industrialisatie. 570
    XXVIII. Het laatste fluitsignaal. 582
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 29,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Een der aspecten die van de nieuwe ontwikkeling opvalt, is een om zich heen grijpende verstedelijking. Met zijn industrievestiging op de Pleij wordt Westervoort geheel en al opgenomen in de agglomeratie Arnhem. Dit zal nog meer het geval worden wanneer het plan van een tweede rivieroverbrugging bij Malburgen over de Rijn uitgevoerd is en de verstrekkende plannen, voor een aanzienlijk deel reeds in uitvoering, heel het territoir van deze gemeente tot over de grenzen met Duiven heen, in de agglomeratieve expansie betrekken. Overigens is Duiven al lang als woongebied binnen de kringen van Arnhem en Zevenaar opgenomen. In dorp Duiven, zo heet het in 1963, neemt de industriebevolking van arbeiders- en employé's toe en is het aantal pendelaars ongeveer gelijk aan de agrarische bevolking. In 't Loo is de situatie dezelfde. Alleen in Groessen is nog een sterke agrarische inslag, dankzij de vele tuindersbedrijven. Zevenaar is van een landstadje met buiten de oude kern wat lintbebouwing, uitgegroeid tot een industrieel en vestigingscentrum, dat door een statussymbool van flat- en hoogbouw zijn stedelijkheid, zij het weinig fraai dan toch geaccentueerd, demonstreert. Men constateert verder dat op het platteland in Liemers o.a. te Azewijn, Netterden, Kilder en Baar & Lathum, de centrale woonkernen groeien ten koste van de verspreide bewoning. Overigens kennen alle dorpen, ook die buiten de kring van Arnhem, zoals Beek, Didam en Zeddam, hun straten van aaneengesloten huizenrijen. De verstedelijking betreft niet alleen het land, maar ook de bevolking. Vooreerst is er een grote inslag van mensen uit de steden afkomstig, vooral uit Arnhem, maar voorts met verschillende industrieën en bedrijven meegekomen uit het Westen des lands. Doch verder verliest ook een groot deel van de autochtone bevolking zijn landelijk karakter. Daar werkt in de eerste plaats het toenemen van de bevolkingsdichtheid aan mee, hetgeen tot stedebouwkundige plannen leidt waarin geen plaats meer is om voor een niet-agrarisch bevolkingsdeel huizen met erfjes voor agrarische vrijetijdsbesteding te bouwen. Doch er is ook een zekere wisselwerking.De gestegen welvaart, gepaard aan een goed-betalende arbeidsmarkt, bezorgde de industrie-arbeiders een inkomen dat de noodzaak of behoefte aan consumptie-voorziening of bijverdienste door bewerking van een eigen stuk grond deed afnemen. De echte industrie-arbeider verliest ook zijn agrarische instelling. Hij heeft aan een huis met een tuintje genoeg.
(pag. 577-578) ×
SERVICE
Contact
 
Vragen