€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Getuige

Een Amelandse politiethriller

Gert van Veen • Boek • paperback

 • Samenvatting
  ‘Getuige’, een echte Nederlandse politiethriller.
  Seriemoordenaars zijn zeldzaam in ons land. Toch lijkt er een op Ameland rond te waren. Of is er een copycat aan het werk? De lokale politiemacht tast in het duister, maar gelukkig is er een ervaren politie-inspecteur van moordzaken op het eiland. Toeval?

  Politie-inspecteur Harrie van der Voort heeft per ongeluk een lang weekend geboekt op Ameland, terwijl Schiermonnikoog zijn voorkeur had. Dan wordt er een moord gepleegd en is hij de hoogste politiebeambte op het eiland en wordt door zijn commissaris op de zaak gezet, in afwachting van de eventuele komst van een rechercheteam van het vasteland. Dat is het begin van een onafwendbare achtbaan aan gebeurtenissen waarbij de lezer steevast op het verkeerde been wordt gezet. Gebeurtenissen uit het verleden trekken een zware wissel op het onderzoek, evenals de mores en gebruiken die op het eiland gelden. Daardoor blijft steeds onduidelijk hoe de kaarten liggen en geschud worden. De spanning wordt voortdurend opgevoerd, wat het haast onmogelijk maakt om het boek weg te leggen.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 360
  Uitgeverij : Stichting Gullie
  ISBN : 9789464431520
  Datum publicatie : 11-2021
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

De politieauto reed door Ballum. ‘Hoeveel mensen werken er bij de VVV?’ Agent Bakker keek mij bevreemd aan. Nog voordat hij iets kon zeggen, reageerde zijn collega: ‘In het naseizoen drie parttimers en één vaste kracht, Liesbeth Brouwer, maar zij ligt in het ziekenhuis in Groningen voor een operatieve ingreep.’ ‘Kanker’, vulde de bestuurder aan. Ik knikte begripsvol: ‘Zijn de parttimers allemaal vrouwen?’ ‘Twee vrouwen en in de weekenden één student’, agent de Groot trok zijn wenkbrauw op. ‘Waarom wilt u dat weten, inspecteur?’ ‘En één van de twee vrouwelijk parttimers is een stuk ouder dan het slachtoffer?’ De bestuurder knikte: ‘Rinie de Boer, 53 jaar.’ ‘Ik ben haar vandaag drie keer tegengekomen.’ Verbaasd keek de bestuurder mij aan: ‘Rinie de Boer?’ Ik schudde met mijn hoofd: ‘Nee, het slachtoffer. Vanmiddag bij de VVV om het huurcontract voor het appartement te verlengen en daarna bij het optreden van The Swashbucklers…’ De Groot onderbrak mij: ‘Ik wist niet dat u een liefhebber van punk bent.’ De bestuurder deed ten overvloede ook een duit in het zakje: ‘Wat een afschuwelijke klereherrie.’ ‘Het was apart. Niet iets om op te zoeken op Spotify…’, ik haalde diep adem. ‘En later op de avond heb ik haar bij het VVV-gebouw in een auto zien stappen.’ ‘Wat deed u zo laat in de haven?’, vroeg de bestuurder onbeschaamd. ‘Frikandellen scoren in de snackbar.’

Bij de bushalte ter hoogte van het Westerpad, sloeg de politieauto linksaf. Op een bord naast de weg stond vermeld: Camping Middelpôlle met een pijl. ‘Het Kweekbos is een stukje verder door… na de camping.’ Ik knikte begrijpend: ‘Zijn er getuigen?’ ‘Hier links ligt de camping’, de bestuurder wees naar een verlicht bord aan de linkerkant bij een privéweg. ‘Nog een kleine 150 meter en dan gaan we rechtsaf het Kweekbos in.’ Agent de Groot bleef vooruit naar de donkere weg kijken: ‘Voor zover bekend zijn er geen getuigen. Hier rechts!’ De bestuurder draaide het stuur en klikte het groot licht aan. De politieauto reed een fietspad op. ‘Zo dadelijk rechtsaf… even opletten. Hier naar rechts.’ Het donkere bos maakte geen uitnodigende indruk op mij. Hier en daar waren er open stukken grond. Op de Veluwe was het heidegrond geweest, maar hier op Ameland vermoedde ik dat het meer duingrond was met diverse grassoorten. De Groot wees schuin naar links: ‘‘Ziet u het licht daar tussen de bomen? Dat is de plaats delict.’
Een surrealistisch gezicht met de bewegende lichten en drie witte pakken die tussen de bomen door lijken te bewegen als opgewonden Noorse trollen die watertandend het offer van de slacht wellustig bekijken. De zoveelste manifestatie van de dood die uitgebreid wordt gedocumenteerd, compleet met tientallen foto’s en video’s. Uiteindelijk samengevoegd in een zeven of acht centimeter dikke dossiermap, die het begin van het rechercheonderzoek vormt om de vijf basale vragen te beantwoorden: Wie is het slachtoffer? Wat is het moordwapen? Wat is het motief van de dader of daders?

×
SERVICE
Contact
 
Vragen