€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Jongerencultuur in Gorinchem
  Jongerencultuur in Gorinchem (boek)

Gorinchem de roerige jaren 70

Johanners Hocque • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Gorinchem begin jaren 70: In het stadje vestigde zich vier uitgaansgelegenheden die na vijftig jaar nog steeds bij veel ouderen in de herinnering zijn gebleven: Jongerensociteit de Moksha, De Pul, Old Inn, ’t Buitenbeentje. Door liefdesverdriet vluchtte Fred uit de ouderlijk macht. Liet zich volledig gaan in seks, drugs en rock ‘n’ roll. Zijn vriend Joop trok met hem op. Ze besloten om met een lelijk eend een hippie trip door Europa te maken. Beleefde angstige avonturen met opgeschoten Belgische jongeren en Duitse Skinheads. In een plaatsje Oerle naar een hippie festival. Twee vrienden kwamen door drugs en bedrijfsongeval te overlijden. Door een ongeval onder invloed van drank en drugs, kwam Fred in het ziekenhuis terecht. Dat bracht hem tot nadenken en werd gelovig. De verhalen in dit prachtige boek hebben de tand des tijds overleefd.Meeslepend geschreven zonder opsmuk.Veel ouderen uit Gorinchem e.o. zullen zich erin herkennen.Het boek is een herdruk met foto’s.Jaar 2017 Uitgebracht onder de titel: ‘Jongerencultuur in Gorinchem – De roerige jaren 70.’
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 155
  Uitgeverij : C.J. Hocque
  ISBN : 9789464433623
  Datum publicatie : 03-2022
 • Inhoudsopgave
  Hoofdstuk 1

  Jongerencentrum de Moksha 6
  Ad 7
  Vera en Greet 10
  Leen en Joop maken kennis met de Moksha 13
  Tafelvoetbal 15
  Miriam en Debora 19
  Klaas promoot zijn stripboek 20
  Provo Jan verkoopt kwaliteit hasj 21
  Bijna brandt 22
  Protest tegen sluiting van de Moksha 24
  Amerikaanse party 28
  Hippie trip door Europa 33
  Flipperkast in de Moksha 40
  Café ’t Buitenbeentje 42
  Jongeren café De Pul 44
  Marian zingt als Janis Joplin 46
  Ruud gefouilleerd op drugs 49
  Ambonezen maken amok in de Pul 51
  Jeugdbende in café Old Inn 54
  Peter een oud judoka 57

  Hoofdstuk 2

  Straatrace en Debby 59
  Kaverjastoernooi in Café van Hertum 62
  Personeelsfeest bij Lampenfabriek ‘Johan de Wit` 64

  Hoofdstuk 3

  Tragisch afscheid van vrienden 73
  Epiloog 91
  Een boodschap van de schrijver 92
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Jongerencentrum de Moksha

Na een relatie met zijn vriendin werd Fred een trouwe bezoeker van het jongerencentrum de Moksha gevestigd in de Krabsteeg. De Muziek- en Cultuurtempel van Gorkum en regio. Met een nieuwe outfit (tweedehands legerkleding van de dump) stond hij voor de open deur en liep een donkere gang in naar geluidsdichte klapdeur. Duwde het open en kwam in een grote zaal met een bar, twee verhoogde zitplaatsen, een tafelvoetbalspel, een biljarttafel en in het midden een DJ- toren met licht en geluidsapparatuur waarachter een jonge knaap stond die de gitaarsound van “Jimi Hendrix Experience” flink openzette. Het was druk, zelfs op de grond zaten jongeren van verschillende pluimages bij elkaar.
Hij keek rond, zag aan de bar naast een magere jongen een kruk vrij was en ging naast hem zitten. Gezien het aantal lege bierglazen voor zijn neus had hij een flinke slok op.
De jongen draaide zijn hoofd om en keek hem over de rand van zijn bril glazig aan. 'Mag ik mij voorstellen, ik heet Theo,' zei hij.
'Ik heet Fred. Wil je wat van me drinken?'
Dat sloeg hij niet af. Fred bestelde twee bier en raakte met hem in gesprek.
Theo vertelde onsamenhangend, dat hij studeerde voor rechter en verkering had met een knappe blonde meid. Er kwam zo veel vocht uit zijn mond dat Fred vlug zijn glas met beide handen bedekte.
'Ik ga even naar de wc,' zei Theo. 'Houd mijn kruk even bezet, ik kom zo terug.’
Hij stapte met moeite van zijn kruk en wankelde als een zeeman op een onrustige zee naar de deur, duwde met zijn hele lijf ertegenaan en viel languit in de gang.
Een langharige jongen naast Fred rolde een ferme joint, stak het aan, inhaleerde de rook en dreef het uit zijn neusgaten. 'Een te gekke hasj man, wil je ook een trekje?' zei hij.
'Nee, dank je. Ik heb het nog nooit gerookt.’ Deep Purple – “Child in time” dreunde door de speakers. De stevige rocknummer bezorgde Fred kippenvel, hij deinde met zijn hoofd op de maat van de muziek. Theo strompelde naar binnen, hees zich met moeite op zijn kruk, boog zich naar hem toe en gebaarde met zijn hand naar zijn mond. 'Wil je nog wat van me drinken,' riep hij hard. 'Ja, dat is goed', antwoordde Fred in trance. Na een paar pilsjes liet Theo zich van de kruk afglijden. 'Ik ga naar huis, want morgen moet ik vroeg op.’ Bezorgd bood Fred aan om hem thuis te brengen.
Maar dat wilde hij niet. Brabbelde wat binnensmonds en verliet de zaal. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen